Την ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων, την Τετάρτη, η γνωστή δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη ανέβασε ένα tweet. Το παρακάτω:
«Θα έπρεπε να γίνει ένα πειραματικό lock down των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων για 30 ημέρες. Με μόνη πηγή “ενημέρωσης” τα social media. Κανείς πουθενά να μην εργαζόταν ό,τι κι αν συνέβαινε. Από τραπεζική χρεωκοπία έως σεισμό. Μετά θα τα ξαναλέγαμε για το ΑΡΔ που πιπιλάτε σαν καραμέλα».
Το ΑΡΔ το εξηγήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σημαίνει Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι. Και το είδαμε και στα γήπεδα, στην ΑΕΚ που πήγα (τι το ήθελα…) έβλεπες παντού πανό εναντίον των δημοσιογράφων. Μας αγαπάει ο κόσμος, δεν λέω. Δεν θέλετε να μάθετε τι έγινε με το tweet της Μαριάννας: ένας μικρός χαμός. Τόσο, που το όνομα της Πυργιώτη έγινε trend εκείνη την ημέρα. Πριν σας δώσω μερικές από τις απαντήσεις, δείτε πρώτα τι της έγραψε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος: «Κλασική τακτική των ΑΡΔ να μπερδεύονται με τους δημοσιογράφους για να μην τους ξεχωρίζουν. Οι άνθρωποι που μαζεύουν τα σκουπίδια είναι πιο σημαντικοί. Κανείς δεν πέθανε από έλλειψη παπαγάλων».
Ιδού λοιπόν και κάποιες από τις αντιδράσεις (τις πιο ήπιες κι ευγενικές)
● Θα χάσει η Βενετιά βελόνι κι εμείς δεν θα μαθαίνουμε τα non paper του Μαξίμου.
● Για πρώτη φορά, μια εξαιρετική ιδέα από την κυρία Πυργιώτη.
● Ωραίος συμψηφισμός. Πουλημένοι αγορασμένοι υπάλληλοι των ολιγαρχών και ΜΜΕ ξεφτίλες, το ίδιο με τους δημοσιογράφους με Δ κεφαλαίο και ανεξάρτητων ΜΜΕ. Αξια εκπρόσωπος των ΑΡΔ η κυρία Μαριάννα.
● Δεν κατηγορείται γενικά η δημοσιογραφία, αλλά το 30χρονο δημοσιογραφικό καθεστώς, σταθερής κυριαρχίας συγκεκριμένων δημοσιογράφων και μέσων. Η εναντίωση σε χούντα δεν σημαίνει υποστήριξη ακυβερνησίας.
● Η κυρία Μαριάννα προσπαθεί να ξεπλύνει τα ΑΡΔ νομίζοντας πως εννοούμε όλους τους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ. Είναι και αυτή στο κλαμπ, συγγνώμη δεν ήξερα.
● Μη σε αγχώσω αλλά ειδικά στην τηλεόραση η δημοσιογραφία είναι σε lockdown εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχουν μόνο κάτι περίεργοι τύποι που απλά τιτιβίζουν όσα τους λένε. Ζούμε ένα Good morning Vietnam.
● Μόνο που δεν τα έχουμε με τον δημοσιογραφικό κόσμο, τα έχουμε με τους ΑΡΔ. Αν σαπίσει ένα δάχτυλο δεν κόβεις το χέρι από τον ώμο.
● Εχετε καταλάβει πως η χυδαία μεν αλλά λακωνική κριτική για τα ήθη ή μάλλον την αήθεια μεγάλου ποσοστού των συναδέλφων -κυρίως των επιφανών «δημοσιογράφων»-σχολιαστών- σας που συνοψίζει το συγκεκριμένο σύνθημα, δεν συνεπάγεται την κατάργηση της δημοσιογραφίας;
● Να γίνει ένα lockdown των τηλεοπτικών «ειδήσεων» και τηλεοπτικών «εκπομπών» για ένα μήνα; Πού υπογράφω;
● Για αυτό τους έχουν δώσει το προσωνύμιο ΑΡΔ. Το ΑΡΔ έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν θα λέγαμε ποτέ έτσι τον Αυγερόπουλο ή τους φωτορεπόρτερ που είναι μαζί μας εκεί στις διαδηλώσεις, δίπλα μας. Εσείς προσπαθείτε να τσουβαλιάσετε. Εμείς ξέρουμε ακριβώς ποιους λέμε.
● Αν μας λείψουν τα παπαγαλάκια πάμε και στον Εθνικό Κήπο.
● Δεν ξέρω τι θα έκανα για 30 ημέρες χωρίς λιβάνισμα Μητσοτάκη…
Ερευνα για τη δεοντολογία (και όχι μόνο) στα ΜΜΕ

Η Δέσποινα Χρονάκη (PhD Loughborough), από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνει μια έρευνα και ζητάει τη συμμετοχή όλων μας (η έρευνα θα είναι διαθέσιμη για δύο μήνες στο https://kwiksurveys.com/s/W5rtceGf). Στόχος της έρευνας είναι «η χαρτογράφηση εμπειριών και αντιλήψεων για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τον τρόπο που αυτή συζητείται και τον τρόπο που ορίζεται». Θέλει «να καταγράψει τις αντιλήψεις, τους ορισμούς, τις εμπειρίες και όλη τη γνώση που τα ακροατήρια εισφέρουμε στη συζήτηση για δημοσιογραφική δεοντολογία στην Ελλάδα».
Λέει η Δέσποινα πως πρόκειται για:
● Την πρώτη μελέτη που επιχειρεί να χαρτογραφήσει τους τρόπους που γίνεται αντιληπτή η έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και αξιολογείται η δημοσιογραφική δουλειά με όρους πολιτισμικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, ιδεολογικούς, ηθικούς. Στόχος είναι η σε βάθος κατανόηση των αντιλήψεων, των εμπειριών, των ιστοριών και εν γένει των κωδίκων με τους οποίους συντίθενται οι παραπάνω έννοιες.
● Την πρώτη μελέτη που ζητάει από τα ακροατήρια να τοποθετηθούν για τις παραπάνω έννοιες και τα ζητήματα δεοντολογίας των Μέσων και της δημοσιογραφίας, χωρίς να περιορίζεται σε ένα πλαίσιο ανησυχιών για τις επιδράσεις των Μέσων, φόβων για την προπαγάνδα και την πιθανή χειραγώγηση ακροατηρίων.
Η έρευνα απευθύνεται σε όποια ή όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει και είναι άνω των 17 ετών. Απευθύνεται επίσης σε όποια και όποιον καταναλώνει ή όχι ελληνικά Μέσα (είτε παραδοσιακά είτε κάνει χρήση κοινωνικών δικτύων) και επιθυμεί να τοποθετηθεί για το θέμα ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής και διαμονής του, την πολιτική/ιδεολογική του τοποθέτηση, το φύλο του.
❝ ετικέτες ❞ #ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ