Μήλα από τη Βουλγαρία και Τουρκία , μέλι από την Κίνα, γάλα εγχώριο αναμεμειγμένο με ρουμάνικο και όλα αυτά να πωλούνται “χρυσάφι” ως ελληνικά. Η μάστιγα των ελληνοποιήσεων έρχεται ξανά στο προσκήνιο με τις αγροτικές κινητοποιήσεις .
Τούρκικα και βουλγάρικα μήλα αποκτούν “ελληνική ψυχή” όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί που προειδοποιούν ακόμα και για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
Έχουν το δικαίωμα και δουλεύουν φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα σε εμάς εδώ και 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να τα βάλουμε αυτά. Και δεν τα βάζουμε αυτά. Αυτοί τα δουλεύουν και έχουν περισσότερη παραγωγή από εμάς με χαμηλότερο κόστος, διευκρινίζει ο μηλοπαραγωγός Δημήτρης Καραγιώργος.
Ο μελισσοκόμος Δημήτρης Αντωνίου περιγράφει πως γίνεται η νόθευση του μελιού: Όταν ένα μέλι περιέχει κατά 60% μία συγκεκριμένη ποικιλία (ανθόμελα κτλ) δίνεται στους μεγαλο εμπόρους ευκαιρία να κάνουν προσμίξεις με μικρές ποσότητες ελληνικού μελιού και μεγάλη ποσότητα εισαγόμενου μελιού το οποίο ο θεός να το κάνει μέλι. Ωστόσο παίρνει την ονομασία «ελληνικό μέλι».
Οι μελισσοκόμοι ζητούν περισσότερους και εντατικότερους ελέγχους τόσο για την επιβίωσή τους όσο και για την υγεία του καταναλωτή.
Δεν έχει καμία σχέση το μέλι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ με αυτά που έχουν οι παραγωγοί, επισημαίνουν ειδικοί.
Ελληνοποιήσεις με γάλα από Ιταλία και Βαλκάνια έχουν εκμηδενίζει τα περιθώρια κέρδους των Ελλήνων κτηνοτρόφων
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις εντείνουν τοαυξημένο κόστος παραγωγής, τόνισε ο Νίκος Φουρκιώτης, μέλος της ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Κλασσικό προιόν που παράγεται στην περιοχή μου είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι που ωστόσο, μπαίνει ανεξέλεγκτα από την Ουκρανία και από άλλες χώρες μέσα χωρίς κανέναν έλεγχο, είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών, Γιώργος Καραϊσκος.
Δαιδαλώδεις συναρμοδιότητες από πλευράς κρατικών υπηρεσιών καταστούν δυσκολους τους ελέγχους. Τελικά αυτοί που επωφελούνται είναι μόνο οι επιτήδειοι.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας: Ήταν μία επιχείρηση που γινόταν σε σπίτι και η οποία νόθευε ελαιόλαδο δηλαδή προωθούσε μείγματα σπορελαίων και επειδή αυτό έχει και ένα διαφορετικό χρωματισμό έβαζε και χλωροφύλλη μία χρωστική για να παρουσιάζεται το ελαιόλαδο ότι έχει πολύ καλό χρώμα. Κι αυτό βέβαια το πούλαγε.
Νομοσχέδιο του υπουργείο Αγροτικής Ανάτυξης
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα με στόχο να προστατεύσει την ελληνική παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο του είναι :
- Παράθεση ορισμών και καθορισμός αρμοδίων αρχών
- Προϋποθέσεις πιστοποίησης επιχειρήσεων και οι υποχρεώσεις τους
- Είδη ελέγχων και ελεγκτικά όργανα
- Είδη παραβάσεων, διοικητικά μέτρα/κυρώσεις, διαδικασία επιβολής τους
Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Βαγγέλης Μητρούσιας, Πέγκυ Μπρούσαλη
www.ertnews.gr
❝ ετικέτες ❞ #ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ