Πουθενά δεν είναι ασφαλείς οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός (IDF) εντείνει τα χτυπήματά του τόσο στον βορρά όσο και στον νότο, με τον ισχυρισμό πως επιδιώκει να εντοπίσει τα κρησφύγετα και τους μαχητές της Χαμάς.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν διστάζει να εξαπολύσει επιθέσεις ακόμα και κατά προσφυγικών καταυλισμών του ΟΗΕ –όπως η πολύνεκρη επιδρομή που έγινε το Σάββατο στο σχολείο «Αλ-Φαχούρα» (al-Fakhoura) στην Τζαμπάλια– ή να «προωθήσει» την εκκένωση νοσοκομείων –όπως στην περίπτωση του Αλ-Σίφα, δηλαδή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας. 

Από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς (στις 7 Οκτωβρίου) κατά του Ισραήλ –μια επίθεση που «όπλισε το χέρι» του IDF– ο ισραηλινός στρατός έχει αναγκάσει σε εκτοπισμό περίπου τα 2/3 των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, έχει βομβαρδίσει πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και την ίδια την πόλη της Γάζας, χτυπώντας σημαντικό κομμάτι του αστικού ιστού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο (τραγικό) απολογισμό από το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 12.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες. Στους 30.000 ανέρχονται οι τραυματίες. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τονίζει ότι δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να πλησιάσει.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που γλιτώσουν τις βόμβες, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν να αντιμετωπίσουν την πείνα και τις ασθένειες: η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Σίντι Μακέιν, προειδοποίησε με απόλυτη σαφήνεια την Παρασκευή, ότι  η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει «τεράστιο» επισιτιστικό χάσμα και εκτεταμένη πείνα, ενώ σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα έχει «απελπιστική» ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας. Όπως τόνισε, οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι «πρακτικά ανύπαρκτες» και ότι «οι άμαχοι αντιμετωπίζουν την άμεση πιθανότητα να λιμοκτονήσουν».

Επίσης, ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις

Το χτύπημα στο σχολείο «Αλ-Φαχούρα» (με προσωρινό απολογισμό τουλάχιστον 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες) έγινε τη στιγμή που εντός του βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατρών και ανθρώπων που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Τον βομβαρδισμό του σχολείου κατήγγειλε ο υπεύθυνος της της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρίνι, όσο και η Adele Khodr, περιφερειακή διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κάνοντας λόγο για «φρικιαστικές» εικόνες και για σκηνές «σφαγής και θανάτου».

Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μόνο πολύνεκρο χτύπημα. Πάλι στην Τζαμπάλια, βομβαρδίστηκε κτίριο καταυλισμού, με τραγικό απολογισμό 32 νεκρούς, εκ των οποίων 19 παιδιά. Όλοι φέρονται να ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Επίσης, τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή που έπληξε κτίριο στη Χαν Γιούνες, στη νότια Λωρίδα της Γάζας αυτή τη φορά. Εκπρόσωπος του IDF κάλεσε όσους βρίσκονται στη Χαν Γιούνες (που έχει περισσότερους από 400.000 κατοίκους) να μετακινηθούν νοτιότερα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έφτασαν σε νότιες περιοχές από τον βορρά, καλούνται να να μετακινηθούν εκ νέου, μαζί με τους κατοίκους της πόλης Χαν Γιούνες.

→ Για το χτύπημα στο σχολείο, ο εκπρόσωπος του IDF Πίτερ Λέρνερ δήλωσε στο BBC ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως αυτό που συνέβη οφείλεται στον ισραηλινό στρατό, προσθέτοντας πως «βλέπουμε τις εικόνες όπως εσείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ερευνούμε».

Η εκκένωση του Αλ-Σίφα

Εν μέσω χαοτικών σκηνών και κατάστασης πανικού, οι ασθενείς, το προσωπικό και χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι απομακρύνθηκαν από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ισραηλινός στρατός έκανε διαλογή ατόμων, επιτρέποντας στις γυναίκες να φύγουν, όμως κρατώντας ορισμένους από τους άντρες.

Οι πληροφορίες για την εκκένωση του νοσοκομείου και το ποιος τη ζήτησε είναι αντικρουόμενες. Ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου ανέφερε ότι της δόθηκε διορία μίας ώρας να το εκκενώσει, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απλώς βοηθούν τους γιατρούς και το προσωπικό να απομακρύνει τους ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι «120 τραυματίες και πρόωρα βρέφη εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο» διότι δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Εκατοντάδες άμαχοι και ασθενείς έφυγαν με τα πόδια, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε να φτάσουν ασθενοφόρα. 

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το νοσοκομείο για το οποίο ο IDF είχε ισχυριστεί πως αποτελεί… γιάφκα της Χαμάς. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του IDF δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC, το οποίο πήρε αποστάσεις από όσα υποστήριξε το Ισραήλ, σχετικά με τον εντοπισμό οπλισμού στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 25 από τα νοσοκομεία που υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, ζημιών και άλλων προβλημάτων. Επίσης, υπολειτουργούν άλλα 11 νοσοκομεία. 

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΓΑΖΑ