Σύμπραξη Πνευμονολογικής Κλινικής και Θεσσαλικού Θεάτρου
«Στο θεατρικό αναλόγιο οι γιατροί ανάμεσα στα αποσπάσματα που θα διαβάζονται θα αναφέρουμε τα επιτεύγματα της φυματίωσης, δηλαδή τους τρόπους που νικήθηκε η φυματίωση, για να περάσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα»
Συνέντευξη στον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, όταν ο Covid-19 κυριάρχησε στα Νοσοκομεία της χώρας. Υπήρξε από τις πιο ψύχραιμες δημόσιες φωνές, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα που αναλύει με νηφαλιότητα τα ιατρικά δεδομένα.
Πλέον, με τις φοβίες να διαιωνίζονται στην κοινωνία μας όπως τονίζει, είναι έτοιμος να δοκιμαστεί σε κάτι πρωτότυπο. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Μαρτίου, πρόκειται να τον δούμε στο Μύλο του Παππά σε μία ημερίδα – σύμπραξη για την φυματίωση που συνδιοργανώνουν η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Θεσσαλικό Θέατρο.
Το πρώτο μέρος της ημερίδας, θα είναι επιστημονικό, με εισηγήσεις για τη φυματίωση, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι ένα θεατρικό αναλόγιο, στο πλαίσιο του οποίου το κοινό θα απολαύσει γιατρούς σε ρόλο ηθοποιών. Μιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, με αφορμή την ημερίδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Γουργουλιάνη πρόκειται να βρεθείτε στο θεατρικό σανίδι σε έναν μάλλον διαφορετικό ρόλο. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό; Πως γεννήθηκε η ιδέα;
Αρχικά, ήταν η ιδέα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να πραγματοποιήσει τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου, στην πόλη μας, τη Λάρισα.
Έπειτα σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι ώστε να δοθεί ένας διαφορετικός τόνος, οπότε σκεφτήκαμε εκτός από τις ομιλίες των γιατρών που η ειδικότητά τους είναι Πνευμονολογία – Φυματολογία, να προσθέσουμε κι ένα κομμάτι στο οποίο θα προβληθεί με κάποιο τρόπο και η τοπική μας ιστορία. Επειδή λοιπόν το Θεσσαλικό Θέατρο είναι θεσμός για την πόλη, βρήκαμε εύκολα διάθεση συνεργασίας τόσο από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, την κ. Σπανού, όσο και από τους ηθοποιούς του Θεάτρου. Διαλέξαμε δυο βιβλία.
Το ένα είναι «Η Σωτηρία» του Κώστα Στούρνα, ενός δημοσιογράφου που περιγράφει την κατάσταση με τη φυματίωση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Ξέρετε, αυτό το Νοσοκομείο, σήκωσε το βάρος της φυματίωσης σε μια εποχή που δεν υπήρχαν φάρμακα και το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μεγάλο.
Το δεύτερο βιβλίο είναι του Δημήτρη Νταλιάνη με τίτλο «Το Σανατόριο εξόριστων Ικαρίας» και το έχω προλογίσει. Υπήρξε ο ίδιος ο Νταλιάνης εξόριστος εκεί και το βιβλίο περιλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες. Οπότε, θα διαβαστούν αποσπάσματα, θα διανείμουμε φυλλάδια για τη φυματίωση, θα ακούσουμε ρεμπέτικα και άλλα τραγούδια και η κ. Σπανού το ονόμασε θεατρικό αναλόγιο.
Ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν;
Θα συμπράξουν οι ηθοποιοί Θανάσης Ζέρβας, Μαρσέλα Λένα και Κυριακή Σπανού, η Κυριακή Σπανού θα έχει επίσης τη μουσική επιμέλεια, στο τραγούδι θα είναι ο Αλέξανδρος Τσιωνάς, ενώ στον ήχο και το φωτισμό οι Νίκος Γεωργάκης και Γιώργος Γκόλαντας.
Οι γιατροί που θα συμμετέχουν στο θεατρικό αναλόγιο εκτός από εμένα είναι οι Ειρήνη Γερογιάννη, Αθανάσιος Κυρίτσης και Γαρυφαλλιά – Ειρήνη Περλεπέ. Οι γιατροί ανάμεσα στα αποσπάσματα που θα διαβάζονται θα αναφέρουμε τα επιτεύγματα της φυματίωσης, δηλαδή τους τρόπους που νικήθηκε η φυματίωση, για να περάσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Θεωρείτε ότι αυτή η πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες συμπράξεις σχετικά με άλλες παθήσεις στο μέλλον;
Οι γιατροί, καθώς επίσης και οι δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσίασαν ας πούμε «υποκείμενα νοσήματα» που τα έβγαλαν προς τα έξω. Πολλοί δημοσιογράφοι παρουσίασαν σκηνές τρόμου στην τηλεόραση και στο ίντερνετ, παρ’ όλα αυτά η τρομολαγνεία ξεκίνησε από τους γιατρούς. Όλο αυτό λοιπόν το βλέπω ως μια διόρθωση αν θέλετε γι’ αυτά που κάναμε.
Νομίζω δηλαδή ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από μια διαφορετική προσέγγιση για όλα αυτά που ακούμε. Αυτή η τρομολαγνεία έχει περάσει σε πολλά επίπεδα στην κοινωνία μας, οπότε οτιδήποτε γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι θετικό.
Θέλετε να μας μιλήσετε για τη φυματίωση; Είναι γεγονός ότι πλέον είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ωστόσο πόσα περιστατικά έχουμε και πως αντιμετωπίζονται;
Κάθε χρόνο νοσηλεύουμε 40 ασθενείς με φυματίωση, περίπου δηλαδή έναν την εβδομάδα. Οι ασθενείς παραμένουν στο Νοσοκομείο δυο εβδομάδες. Ακολουθούν την κατάλληλη θεραπεία και ύστερα από τη στιγμή που η ασθένεια παύει να είναι μεταδοτική μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Εξακολουθεί να επικρατεί ένας πανικός κάθε φορά που κάποιος ασθενεί γιατί πρέπει να ελεγχθεί το περιβάλλον του ασθενούς, οικογενειακό και εργασιακό.
Φανταστείτε να πρόκειται για κάποιον δάσκαλο πάσχοντα ή για κάποιον που δουλεύει σε μια βιομηχανία. Υπάρχουν κι άλλα κρούσματα φυματίωσης πέρα από αυτά τα 40 που σας είπα με πιο ήπια νόσο, τα οποία αντιμετωπίζονται στην κοινότητα από ιδιώτες πνευμονολόγους. Εμείς έχουμε τα βαρύτερα περιστατικά και η ίαση αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση είναι στο 100%.
Η αλήθεια είναι ότι με την πανδημία πήγαμε πίσω, όπως συνέβη και με άλλα νοσήματα γιατί υποεκτιμήθηκε η φυματίωση. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ακόμη και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά, έκαναν διάγνωση μόνο για Covid-19.
Τι κάναμε λάθος στην πανδημία;
Κάναμε λάθος που δεν βγάλαμε τον κόσμο έξω. Στις πανδημίες υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Στη φυματίωση για παράδειγμα υπήρχαν ανοιχτά σχολεία, ενώ οι άνθρωποι πήγαιναν τα παιδιά τους να ζήσουν στη φύση. Υπήρχε ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα σε μια εφημερίδα που έλεγε ότι κηρύχτηκε ο πόλεμος κατά του κλειστού σχολείου.
Στον κορωνοϊό κλείσαμε τα παιδιά στο σπίτι, να μείνουν μέσα στην κλειστή ελληνική οικογένεια με τον παππού και τη γιαγιά και νόσησαν όλοι. Ενώ μιμηθήκαμε την καραντίνα, δεν μιμηθήκαμε την αντιμετώπιση της φυματίωσης στα παιδιά που ήταν η ζωή στη φύση. Επίσης ένα κοινό είναι ότι σέρνεται ο φόβος και ο πανικός που αναφέραμε και πιο πριν. Να σας πω κάτι που μου συνέβη για να καταλάβετε τι εννοώ.
Υπήρξε ασθενής με διάγνωση φυματίωσης και η οικογένειά του μου είπε πως καλύτερα να είχε καρκίνο. Αυτό το βλέπουμε και με τον Covid-19, όπου άνθρωποι περπατούν στο δρόμο μόνοι τους φορώντας μάσκα ή οδηγούν φορώντας μάσκα. Είναι τρομερό ότι από στόμα σε στόμα διαιωνίζονται οι φοβίες. Γενικά οι άνθρωποι φοβούνται αυτό που δεν βλέπουν.
Με τα Νοσοκομεία μας τι πήγε λάθος;
To 1910 περίπου που ξεκίνησε η φυματίωση, η Λάρισα είχε 20.000 πληθυσμό και είχαμε μέχρι 500 θανάτους τον χρόνο από αυτή την αιτία. Είναι ένα τρελό νούμερο! Τότε όμως δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα, το Κράτος ήταν πάμφτωχο και έκανε εκκλήσεις σε ιδιώτες και σε φιλάνθρωπους.
Η πρώτη άμυνα ήταν να ανοίξουμε Νοσοκομεία – Σανατόρια στα βουνά, οδηγώντας τους ανθρώπους στη φύση που λέγαμε και πριν. Στην πρόσφατη πανδημία, ενώ είχαμε Νοσοκομεία, αυτά είχαν σοβαρές ελλείψεις, δεν ήταν καλά στελεχωμένα.
Επίσης δεν είχαμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχαμε οικογενειακό γιατρό που είναι σημαντικό, κάναμε υπερδιάγνωση, κάναμε πολυφαρμακεία.
Θα έλεγα ότι αποκτήσαμε σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο του βαρέως πάσχοντος, αλλά στην πραγματικότητα δεν βλέπω κάτι πολύ διαφορετικό να έχει γίνει. Δεν έχει ακόμη στελεχωθεί επαρκώς το Σύστημα Υγείας, δεν έχουν γίνει κινήσεις για να γυρίσουν πίσω οι γιατροί του εξωτερικού, οπότε θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη για να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο.
Tο πρόγραμμα της ημερίδας για τη φυματίωση
10:30-12:00 Επιστημονικό μέρος – ομιλίες
Χαράλαμπος Μόσχος, διευθυντής ΕΣΥ: Συνήθη διαγνωστικά και θεραπευτικά λάθη στη φυματίωση.
Ειρήνη Γερογιάννη, διευθύντρια ΕΣΥ: Λανθάνουσα φυματίωση.
Κατερίνα Μανίκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ: Η φυματίωση στην εποχή της πανδημίας.
Συντονίζουν οι Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΕΠΕ και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Π.Θ., ενώ σχολιάζει ο Απόστολος Παπαβασιλείου, Αντιφυματικό Τμήμα – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».12:00 Θεατρικό Αναλόγιο
Θεατρική αφήγηση κειμένων για τη Φυματίωση στην Ελλάδα από τους ηθοποιούς του «Θεσσαλικού Θεάτρου».
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζέρβας, Μαρσέλα Λένα, Κυριακή Σπανού.
Μουσική Επιμέλεια: Κυριακή Σπανού.
Τραγούδι: Αλέξανδρος Τσιώνας.
Ήχος – Φως: Νίκος Γεωργάκης – Γιώργος Γκόλαντας.
Συμμετέχουν: Ειρήνη Γερογιάννη, Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Αθανάσιος Κυρίτσης, Γαρυφαλλιά – Ειρήνη Περλεπέ.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
❝ ετικέτες ❞ #ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ