Ημέρες με καιρική αστάθεια αλλά και από Πέμπτη ζέστη αναμένονται στη χώρα, με τη Θεσσαλία όμως να κόβεται στα… δύο, αφού όπως εξηγεί ο Λαρισαίος καιρικός προγνώστης Φάνης Χατζηγρίβας, κάποιες περιοχές δε θα καταλάβουν άνοδο στον υδράργυρο.
Αναλυτικά η πρόβλεψή του: «Μέχρι την Πέμπτη θα παραμείνει σχετικά δροσερός ο καιρός στο μεγαλύτερο ανατολικό και βόρειο κυρίως τμήμα της χώρας μας και ενώ σταδιακή άνοδο θα παρουσιάζει από τα δυτικά και νότια ο καιρός όπως σχετικά είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα.
Έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα και η κατάσταση, στο μέτρο που μπορούμε να το πούμε αυτό και για ένα μεγαλύτερο σχετικά διάστημα.
Την Πέμπτη μάλιστα θα υπάρχει μια πιο γενική αστάθεια, που θα δώσει και κάποιες βροχές ακόμη και σε νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και βορείου Αιγαίου, εκτός της Κρήτης και οριακά της Πελοποννήσου, εκτός εκπλήξεων.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει και μια σχετική άνοδος της θερμοκρασίας σε τμήματα δυτικά της Πίνδου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει από την Πέμπτη και μετά.
Η Μακεδονία δεν θα βιώσει υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι 21 -22 του μήνα, εκτός από τα βόρειο δυτικά αυτής όπου τοπικά θα βρίσκεται σε υψηλότερες τιμές.
Η ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Έβρος μάλιστα, καθώς και τα βόρειο ανατολικά τοπικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, δεν θα καταλάβουν απολύτως τίποτα από ζεστές και μάλιστα στην αρχή, θα κυμανθούν οι τιμές σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.
Θέλουμε μάλιστα να τονίσουμε ότι θα υπάρχει και σχετική αστάθεια, όχι μόνο σε ορεινά τμήματα, αλλά και σε μεγαλύτερη έκταση στις άνω περιοχές, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δούμε από τώρα, μιας και τα λιμνίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα εμφανίζονται τελευταία στιγμή.
Ένα μεγάλο, αν όχι όλο, κομμάτι της Θεσσαλίας (ίσως τα δυτικά νιώσουν λίγη ζέστη παραπάνω), δεν θα καταλάβει και πολλά από το κύμα ζέστης, όπως και τμήμα της κεντρικής Στερεάς, καθώς έστω και οριακά, ελέω νότιοανατολικής – ανατολικής αύρας θα κρατήσει τις θερμότερες μάζες σε απόσταση με μέγιστες τιμές μέχρι 21-22 του μήνα σταδιακά και όχι από την αρχή στους 28 με 32 βαθμούς Κελσίου, και όχι σε παράκτια τμήματα.
Σχετική αστάθεια κυρίως στα βορειότερα και δυτικά υπαρκτή. Περιοχές όπου θα βιώσουν υψηλές θερμοκρασίες σταδιακά μέχρι 21-22 του μήνα, είναι τα δυτικά τμήματα της χώρας μας γενικώς, σε κάποιες περιπτώσεις η ανατολική Στερεά, Αττική, Πελοπόννησος, ανατολικά – νότιο ανατολικά νησιωτικά του Αιγαίου και φυσικά η Κρήτη, όπου σε αυτές τις περιοχές οι μέγιστες τοπικά και όχι γενικά θα ακουμπήσει τους 33 με 36 ,ίσως 37 για λίγο βαθμούς Κελσίου, ενώ η Κρήτη ίσως βιώσει κανονικό καύσωνα στο εσωτερικό της με τιμές ακόμη και κοντά στους 39 -40 βαθμούς Κελσίου. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν πάρα πολύ μικρή πιθανότητα αστάθειας και σε κάποιες μηδενική.
Πέρα από τις ημερομηνίες που σας έδωσα (21-22), δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, και τα σενάρια είναι πολλά. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξει μια πρόσκαιρη δροσερή μεταβολή και εκ νέου κύμα ζέστης από τα δυτικά, που μάλιστα ίσως να είναι πιο έντονο, πιο γενικευμένο στη χώρα μας και με επεκτατικές διαθέσεις σε αρκετά βόρειες χώρες της ευρωπαϊκής Ηπείρου. Θα το δούμε όμως υπεύθυνα στην πορεία… Οι νότιοι λοιπόν, αν αντέχουν την δροσερή θάλασσα, μια βουτιά την ρίχνουν άνετα… Τα λέμε φίλοι μου…»
❝ ετικέτες ❞ #ΦΑΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΡΙΒΑΣ