Αειφορική γεωργία, εξοικονόμηση νερού και συντήρηση του εδάφους ήταν τα τρία κυριότερα μέτρα του ακαδημαϊκού και πρώην πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ανδρέα Καραμάνου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως τα επισήμανε από το Χατζηγιάνειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το απόγευμα της Τρίτης.
Βασιζόμενος στα αποτελέσματα μελέτης της Ακαδημίας Αθηνών που εκπονήθηκε πριν την κακοκαιρία Daniel κι αφορούσε τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην γεωργία της Θεσσαλίας, εστιαζόμενη στις τρεις καλλιέργειες του σιταριού, του καλαμποκιού και του βαμβακιού, ο κ. Καραμάνος σημείωσε πως έχουν σημασία γιατί στηρίζονται στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι γαίες. «Αν δεν τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης του εδάφους, θα έχουμε πρόβλημα υποβάθμισής του λόγω διάβρωσης και αλάτωσης» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, βάσει των αποτελεσμάτων, «προβλέπεται πως η σιτοκαλλιέργεια θα έχει αποδόσεις υψηλότερες από τις σημερινές, κι αυτό οφείλετε κατά κύριο λόγο στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα, τόσο ο αραβόσιτος όσο και το βαμβάκι προβλέπεται πως θα έχουν μειωμένες αποδόσεις από 15-30%. Και η παραγωγικότητα σε αυτές τις δύο καλλιέργειες θα είναι επίσης μειωμένη».
Ακόμη μίλησαν ο Κ. Γκούμας για την αντιπλημμυρική θωράκιση και βιώσιμα υδατικά διαθέσιμα στη Θεσσαλία, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για ανασυγκρότηση και αντιμετώπιση κινδύνων ασφάλειας νερού.
Ο Δ. Σοφολόγης, Πρόεδρος ΠΟΣΓ, για τις επιδράσεις της ΚΑΠ 2023-2027 στην «αρδευόμενη γεωργία» της Θεσσαλίας, προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της με γνώμονα το αρδευτικό νερό.
Ο Φ. Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής του ΠΘ, για τη Γεωργία Συντηρήσεως ως μέσο διατήρησης της υγείας του εδάφους και προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή.
Την ημερίδα διοργάνωσαν το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, η ΠΟΣΓ και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος.
❝ ετικέτες ❞ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ