Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου
Μεγάλη διαμαρτυρία πλημμυροπαθών κατοίκων, αποτέλεσμα της οργής για την κατάσταση που βιώνουν, πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός Δημαρχείου Λάρισας, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός σκοπός της διαμαρτυρίας των πληγέντων ήταν να βρεθεί μια λύση για τα μεγάλα προβλήματά τους, που όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, προσπαθούν να λύσουν σχεδόν μόνοι τους εδώ και δυο μήνες.
Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα των επιτροπών πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και του Κουλουρίου.
Τι ζητούν οι πλημμυροπαθείς
Νωρίτερα, στις αρχές της εβδομάδας, είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση των επιτροπών πλημμυροπαθών στην οποία σημείωναν μεταξύ άλλων ότι «η Κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή Λαρισαίων και η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας δεν έχουν επιλύσει προβλήματα ακόμα, ταλαιπωρώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς, που βρίσκονται σε απόγνωση και αγανακτισμένοι από την αδιαφορία των αρμοδίων.
Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έλαβε ακόμα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ορισμένοι έλαβαν ελάχιστα χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε τη ζημιά που υπέστησαν. Δεν έχει ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, τα σπίτια, τα καταστήματα, τα χωράφια, τις κτηνοτροφικές μονάδες, για τα οποία πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Ούτε βέβαια έδωσε το ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες. Ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος, δεν έχει συναντήσει καμία επιτροπή ακόμα, παρ’ ότι ζητήθηκε από την επιτροπή των Εργατικών Κατοικιών».
Ουσιαστικά αυτό που φάνηκε ολοκάθαρα από τα λεγόμενά τους στη διαμαρτυρία της Τετάρτης ήταν ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ότι οι περισσότεροι νιώθουν απελπιστικά μόνοι και αβοήθητοι. Οι επιτροπές μαζί με κατοίκους ανέβηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού ανέπτυξαν τα προβλήματά τους, έλαβαν σχετικές διαβεβαιώσεις από τους Αντιδημάρχους, κ.κ. Δημήτρη Δεληγιάννη και Θάνο Αδαμόπουλο.
Ο κ. Τάσος Τσιαπλές εκπρόσωπος των πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ανέφερε ότι «έρχεται χειμώνας μπροστά και περιμένουμε με αγωνία τι θα γίνει. Αν έρθει ένα νέο πλημμυρικό φαινόμενο τι θα κάνουμε; Εργατικές κατοικίες, Φαλάνη και Κουλούρι δεν έχουμε πάρει φράγκο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους που έχει καταστραφεί το σπίτι τους. Αυτοί δεν μπορούν να τρέξουν μόνοι τους, είχαμε τονίσει ότι είναι υποχρέωση του Κράτους σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να ενοικιαστούν σπίτια για τους πολίτες για πολύ καιρό και μέχρι να δουν τι θα γίνει με τα δικά τους, να μην πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του γιατί δεν έχει κιόλας».
Ορισμένα σοβαρά ζητήματα για τους κατοίκους τα οποία επίσης έθεσε ο κ. Τσιαπλές έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ΤΟΜΥ Γιάννουλης που εδώ και καιρό είναι κλειστή, με τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, καθώς επίσης και με τις απολυμάνσεις αφού οι κάτοικοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Από την πλευρά της, η κα Λίτσα Γούναρη από την επιτροπή πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά, αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα των αποζημιώσεων αλλά και στο ζήτημα της καθαριότητας. «Τα χρήματα έχουν δοθεί όπως να ‘ναι στους κατοίκους. Ερχόμαστε και λέμε στον Δήμο σαν πολίτες πληγέντες ότι δεν αρκεί ένα ποσό που πήραμε. Τι λέτε εσείς είναι καλό ποσό τα 6000 για να φάμε, να πάρουμε οικοσκευές που καταστράφηκαν και να φτιάξουμε τα σπίτια μας;», τόνισε.
«Σοβαρό το ζήτημα των καθαρισμών των κάδων, υπάρχει πολλή βρωμιά, τα μπάζα δεν έχουν μαζευτεί από την περιοχή και είναι έντονος ο κίνδυνος να έχουμε τα ίδια σε μια επόμενη πλημμύρα», ανέφερε κάτοικος της Νέας Σμύρνης και συνεχίζοντας «έχουμε εκθέσει όλα τα αιτήματά μας προς κάθε αρμόδιο και κάθε κατεύθυνση, αλλά σχεδόν κανένα δεν έχει λυθεί, οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει καν χρήματα», κατέληξε.
Παντελής έλλειψη στήριξης στα χωριά
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η κα Μαρία Μπούσιου από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Κουλουρίου κάνοντας λόγο για παντελή έλλειψη στήριξης από κάθε πλευρά και έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Τόνισε όμως ότι μπορεί να είναι κατεστραμμένοι, αλλά δεν τους μένει τίποτα άλλο εκτός από την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.
Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει στη Φαλάνη με τα σχολεία ενώ έχουν πέσει γύρω στα 15 πλίνθινα σπίτια, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με το πότε θα μαζευτούν σκουπίδια και μπάζα. Η κα Κατερίνα Τσιλοφύτη εκ μέρους της επιτροπής πλημμυροπαθών Φαλάνης εξήγησε πως οι κάτοικοι της περιοχής ακόμα μετρούν τις πληγές τους και πως παλεύουν μόνοι τους «έχοντας τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, με το Κράτος να απουσιάζει και να μην υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός από κανέναν».
Τι απάντησαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι
Οι κ.κ. Δεληγιάννης και Αδαμόπουλος κλήθηκαν να απαντήσουν στα παραπάνω και σε πολλές ακόμη απορίες που εκφράστηκαν από κατοίκους πληγεισών περιοχών, πολλές από τις οποίες μάλιστα με έντονο τρόπο. Επικεντρώθηκαν στο θέμα της καθαριότητας των πλημμυρόπληκτων συνοικιών, στο ζήτημα της διανομής ειδών πρώτης ανάγκης ενώ επεσήμαναν ότι οι πλημμυροπαθείς έχουν και πρέπει να έχουν μια σειρά διευκολύνσεων στην καθημερινότητά τους, όπως είναι για παράδειγμα η ελάφρυνση από δημοτικά τέλη.
Ξεκαθάρισαν ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να ψηφιστεί το θέμα της απαλλαγής των πλημμυροπαθών από τα δημοτικά τέλη για τους λογαριασμούς ρεύματος, κάτι που θα ισχύει αναδρομικά από 1 Σεπτεμβρίου ενώ διευκρίνισαν ότι χρειάζεται υπομονή και προσοχή γιατί για το Κράτος, πλημμυροπαθείς είναι μόνο όσοι έμεναν στα ισόγεια. Αν το Κράτος αντιμετωπίσει όλους ως πλημμυροπαθείς τότε απλοποιείται η κατάσταση, ωστόσο αν αυτό δεν συμβεί τότε πρέπει να δουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Τα προβλήματα με τους κάδους θα λυθούν άμεσα μιας και έχουν «παραγγελθεί 1000 νέοι κάδοι, ενώ όσον αφορά στον καθαρισμό, ο Δήμος αναμένεται να απευθυνθεί εκ νέου σε ιδιωτικά συνεργεία ώστε να προχωρήσουν σε απολυμάνσεις και απεντομώσεις».
Τα θέματα με την ΤΟΜΥ Γιάννουλης, όπως και με τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία της περιοχής είναι σοβαρά και χρειάζονται υπομονή. «Η Δημοτική Αρχή έχει πραγματοποιήσει αιτήματα στην Κυβέρνηση ώστε να λάβει κι άλλα χρήματα για τη διευκόλυνση των ενεργειών που θέλει να κάνει», ανέφεραν, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά τους οι πλημμύρες στοίχισαν στη Θεσσαλία 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής η Δημοτική Αρχή έχει λάβει 500 χιλιάδες. Τέλος, έγινε αναφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στο οποίο έχουν γραφτεί γύρω στις 200 οικογένειες με μοναδικό στοιχείο το χαρτάκι από την κατάθεση της αίτησης. «Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ο μόνος πιστοποιημένος φορέας ο οποίος μοιράζει πράγματα με ευθύνη αυτή τη στιγμή», κατέληξαν οι δυο Αντιδήμαρχοι.
❝ ετικέτες ❞ #ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ