- Όταν ο πρωθυπουργός δείχνει τις κοινοβουλευτικές προτιμήσεις του και τα σπίτια στο Άμστερνταμ γίνονται “προπαγανδιστικό όπλο” στα χέρια του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ
Συμπάθειες
Διαπιστωμένο πλέον και στην νέα θητεία της κυβέρνησης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μόνιμος αρωγός στα νομοσχέδια που εισηγείται είτε ο Κωστής Χατζηδάκης είτε η Νίκη Κεραμέως.
Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σήμερα στην Βουλή στηρίζοντας ένα ακόμη νομοσχέδιο του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το φορολογικό, όπως πολλάκις έχει κάνει την περίοδο 2019- 2023. Ιδίως μάλιστα στα νομοθετήματα που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις. (Μια τακτική που όπως φαίνεται δεν τηρεί με τον νυν υπουργό Εργασίας και επίσης αντιπρόεδρο της Ν.Δ).
Επίσης ήταν εκεί τον περασμένο Ιούλιο όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τους απόδημους. Ενώ στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία ο Κ.Μητσοτάκης ήταν παρών στο βήμα της Βουλής για τα νομοσχέδια που σχετίζονταν με την παιδεία και έφερνε η εν λόγω υπουργός.
Οι (νεοφιλελεύθερες) συμπάθειες, δεν κρύβονται. Είτε αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί νομοθετούν τα «αγαπημένα» νομοσχέδια του πρωθυπουργου, είτε πως ο πρωθυπουργός επιλέγει γι αυτά τους συγκεκριμένους υπουργούς.
Ανέκδοτο
Ως πολιτικό ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η σπουδή που έδειξε η Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών να εξαιρέσει (δηλαδή να διώξει) την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με την σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδίως από την στιγμή που η αιτιολογία ήταν πως ως συνήγορος υπεράσπισης συγγενών θυμάτων δεν μπορεί να μετέχει σε μία επιτροπή που έχει και εισαγγελικές αρμοδιότητες στην έρευνά της.
Για τον απλούστατο λόγο πως ακόμη και …οι πέτρες ξέρουν πως αυτή η επιτροπή αποκλείεται να ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες έναντι πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται με την τραγωδία.
Όχι μόνον γιατί υπάρχει σαφέστατη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά κι επειδή όταν αποφασίστηκε στην Βουλή η σύσταση της Επιτροπής ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως γνώμη της κυβέρνησης είναι πως ποινικές ευθύνες υπουργών δεν υπάρχουν.
Όλα αυτά βέβαια δεν δικαιολογούν τις υπερφίαλες δηλώσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας. Που ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστηρίζει πώς αν δεν είναι η ίδια μέλος της επιτροπής, κανένας άλλος δεν μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση.
Ολλανδικά
Στην … «συμπεριφορική» ανάλυση το έριξε η κυβέρνηση προκειμένου να βρει κάποιο επιχείρημα υπέρ του φορολογικού της νομοσχεδίου που έχει οδηγήσει «στα κάγκελα» τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες που είχε αυξημένη πολιτική επιρροή η Ν.Δ.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο είπε: «Η φορολογία είτε το θέλουμε είτε όχι, διαμορφώνει τις συμπεριφορές. Οι Ολλανδοί εισήγαγαν φόρο ακινήτων, ο οποίος ήταν στη βάση των μέτρων της πρόσοψης του σπιτιού.
Από τότε τα σπίτια στο Άμστερνταμ είναι στενά, ψηλά και δεν χωράει ούτε ο καναπές και έχουν όλοι μια τροχαλία για να φέρουν τον καναπέ κατευθείαν στον δεύτερο όροφο.Για να προσπαθήσουν να πληρώσουν λιγότερο φόρο».
Ενδιαφέρον όμως δεν είναι εύκολα αντιληπτό το πώς ανάλογες συμπεριφορές μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ταξί ή ένα περίπτερο!
Δεν πείθουν
Συνεχίζουν οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθούν να πείσουν πως η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές είναι κάποιου είδους εκσυγχρονισμός!
Από τις τελευταίες δηλώσεις που καταγράφθηκαν είναι αυτή του Τάκη Θεοδωρικάκου που δήλωσε πως η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιορίσει την …αποχή. Και να ενισχύσει την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Δεν λέμε, καλή προσπάθεια. Μόνο που όταν προέρχεται από μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως κάνει ότι μπορεί για να …μην φτάσουν στην κάλπη όσοι θεωρεί πως δεν θα την ψηφίσουν (π.χ εποχιακοί εργαζόμενοι) είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πιστευτή.
www.news247.gr
❝ ετικέτες ❞ #κυβερνηση