Τάσος Παππάς

Με πολύ μεγάλη ευκολία αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι διαφόρων χωρών μιλούν για χρήση πυρηνικών. Λες και πρόκειται για συμβατικά όπλα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, αλλά δεν θα δημιουργήσουν μη αναστρέψιμη κατάσταση και σε τελική ανάλυση είναι μέσα στους κανόνες του πολεμικού παιχνιδιού και δεν θα υπάρξουν άλλου τύπου παρενέργειες.

Πιστεύαμε μέχρι τώρα ότι η ισορροπία του τρόμου δεν θα ανατραπεί γιατί οι κάτοχοι πυρηνικών ξέρουν ότι το αποτέλεσμα μιας πυρηνικής σύγκρουσης θα είναι η καταστροφή των πάντων. Δεν θα υπάρξει γυρισμός από την κόλαση. Την αρχή έκανε υψηλόβαθμος Ρώσος πολιτικός, ο οποίος στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και εξαιτίας της αποτυχίας των εισβολέων να πιάσουν γρήγορα όλους τους στόχους που είχαν βάλει προειδοποίησε τη Δύση ότι αν συνεχίσει να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί την Ουκρανία δεν αποκλείεται η Ρωσία να μπει στον πειρασμό να μετέλθει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ακόμη και τα πυρηνικά, προκειμένου να υπερασπιστεί τα ζωτικά συμφέροντά της.

Η Ρωσία κατά την ανάλυση των ειδικών δεν γίνεται να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα περικυκλωθεί από τους Δυτικούς και είναι υποχρεωμένη να κάνει τα πάντα ώστε να εμποδίσει την προσπάθεια των αντιπάλων της να την οδηγήσουν σε μειονεκτική θέση. Δεν είναι δυνατόν, έλεγαν, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά να δεχτεί να υποστεί μια συντριπτική ήττα στη γειτονιά της, εκεί δηλαδή που κυριαρχούσε μέχρι το 1990. Ειπώθηκε τότε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων, ότι πρόκειται για λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς, ότι υποδύονται ρόλους (ο καλός και ο κακός μπάτσος), ότι απευθύνονται κυρίως στο εθνικό ακροατήριό τους και δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε στο σημείο μηδέν γιατί και οι Ρώσοι ξέρουν ότι σε μια τέτοια αναμέτρηση κανείς δεν θα βγει κερδισμένος, ούτε εκείνος που θα δώσει το πρώτο χτύπημα. Σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Η αντίδραση θα είναι άμεση και της ίδιας αν όχι μεγαλύτερης έντασης. Φαύλος κύκλος, δηλαδή. Οπότε δεν πρέπει να φοβόμαστε γιατί και αυτοί που απειλούν έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται.

Στη συνέχεια είχαμε έναν ακροδεξιό υπουργό του Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι η χώρα του ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη Γάζα. Θα πει κάποιος «μα έχει το Ισραήλ πυρηνικά;» Δεν το έχει παραδεχτεί, αν και οι πάντες γνωρίζουν ότι έχει από τη δεκαετία του ’60, τα οποία απέκτησε με τη βοήθεια της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Εσπευσαν άλλοι αξιωματούχοι της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ να τα μαζέψουν με τα γνωστά ανόητα επιχειρήματα του τύπου «δεν καταλάβατε καλά», «άλλο ήθελε να πει» και έβαλαν τιμωρία τον φλύαρο υπουργό φιμώνοντάς τον για μερικές εβδομάδες. Η απειλητικά φράση του όμως έμεινε.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε κλιμάκωση της ρητορικής περί πυρηνικών. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να φιλοξενήσει (ευφημισμός) στο έδαφος της πυρηνικά, αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενισχύσει την άμυνα της ανατολικής πτέρυγάς του. Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μέχρι τώρα μετρούσε τα λόγια του και απέφευγε να προκαλεί. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εμμονή με την ιδέα να καταφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία: «Οι Δυτικοί οδεύουν επικίνδυνα προς το χείλος μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Στο βιβλίο του «Αιματοβαμμένο έθνος» (Μεταίχμιο) ο Πολ Οστερ αναφέρει ότι το βασικό επιχείρημα των οπαδών της οπλοκατοχής είναι ότι «η καλύτερη απάντηση σ’ έναν κακό τύπο με όπλο είναι ένας καλός τύπος με όπλο». Στην περίπτωση των πυρηνικών όμως δεν θα έχουμε τον χρόνο να εξακριβώσουμε ποιος είναι ο κακός τύπος και ποιος ο καλός. Δεν θα προλάβουμε…

Ανάγωγα

Τόσο πιστός, τόσο προβλέψιμος, τόσο υπάκουος, τόσο δεδομένος σύμμαχος των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το State Department τον βγάζει στη σέντρα. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να ακούσει μια καλή κουβέντα από τους προστάτες;

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ