Κυβερνητική απόφαση που θα «οδηγήσει» πολλούς αγρότες σε συλλογικούς φορείς

Γράφει ο Γιώργος Φακής

Την απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση επιχειρηματικών αγροτικών δραστηριοτήτων, αποφάσισε να δρομολογήσει η κυβέρνηση, μέσω της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι «σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση – αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των ως άνω συνεργασιών». Με την παραπάνω ρύθμιση, ευνοούνται οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, αλλά και όσοι συνάπτουν έγγραφη συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με εμπόρους. Μάλιστα, υπάρχει και πρόβλεψη – προϋπόθεση, να παραδοθεί τουλάχιστον το 75% της συνολικής παραγωγής στο συνεργατικό σχήμα ή τον επιχειρηματία, ανάλογα με το είδος της συμφωνίας.

Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Οι συνεταιρισμοί από τη Λάρισα είδαν με θετικό μάτι την εν λόγω εξέλιξη, καθώς ήταν πάγιο αίτημα της Ε.Θ.Ε.Α.Σ. το οποίο πλέον γίνεται πραγματικότητα, δίνοντας περισσότερα κίνητρα στους παραγωγούς, προκειμένου να ενταχθούν σε συλλογικά σχήματα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Σωτήρη Ταμπόση, ο οποίος στάθηκε στα οφέλη που θα φέρει η νομοθετική ρύθμιση: «Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουμε σε τέτοια προγράμματα. Θα ελαφρυνθούμε από τα έξοδα, θα ενισχυθούν τα οικονομικά των παραγωγών και πάντα τέτοιες ρυθμίσεις είναι καλοδεχούμενες. Πάντως, σημαντικό είναι σε όλες αυτές τις αποφάσεις, να βλέπουμε και τα ψιλά γράμματα. Όπως και να ‘χει, περιμέναμε πολύ καιρό μια τέτοια ρύθμιση». Από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες πως ήταν ειλημμένη απόφαση η ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια (εν καιρώ πανδημίας) αυξήθηκε κατακόρυφα η διακίνηση προϊόντων χωρίς τιμολόγια. Θετικά είδε την κυβερνητική απόφαση και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, τονίζοντας πως «είναι μια σωστή κίνηση, ιδιαίτερα σημαντική, που θα δημιουργήσει κίνητρα για ένταξη αγροτών σε συνεταιρισμούς. Πλέον θα υπάρχουν κίνητρα, ώστε τα προϊόντα να διακινούνται μέσα από τους συνεταιρισμούς. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα θετικό πρώτο βήμα».

Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 50% αναμένεται να φέρει είσοδο μελών στους συνεταιρισμούς, ενώ ενδέχεται να απομακρύνει τους μεσάζοντες από το εμπόριο των προϊόντων. Η συζήτηση για την ενίσχυση των αγροτικών σχημάτων είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως πλέον κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς τα προβλήματα διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία και κλιματική αλλαγή έχουν δημιουργήσει πολλές πληγές στους αγροτικούς φορείς, όμως με τα νέα δεδομένα θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δύναμή τους και να θωρακιστούν, έχοντας ευνοϊκότερες συνθήκες. «Αυτά τα μέτρα θα απομακρύνουν τους μεσάζοντες από τη μέση. Οι συνεταιρισμοί έχουμε συγκεκριμένο αριθμό μελών, συγκεκριμένα στρέμματα και συγκεκριμένη παραγωγή. Μπορούμε να προγραμματίσουμε πολύ καλύτερα την εμπορική μας δραστηριότητα. Θα επιδοτούνται οι νέες καλλιέργειες, που θα είναι προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες και θα περνούν μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα», σημειώνει ο Σωτήρης Ταμπόσης. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με την κλιματική αλλαγή να είναι «εδώ». Οι επιπτώσεις από τα καιρικά… τερτίπια είναι ορατές, με τους συνεταιρισμούς να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις εκάστοτε δυσκολίες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μέτρο της απαλλαγής κατά 50% στον φόρο εισοδήματος κρίνεται άκρως θετικό από τους φορείς των αγροτών, ωστόσο γεννάται το ερώτημα γιατί πολλοί παραγωγοί επέλεγαν να πορευτούν μόνοι τους τα προηγούμενα χρόνια. Την απάντηση δίνει ο Παναγιώτης Καφλούντζος, υπογραμμίζοντας πως «ένας συνεταιρισμός οφείλει να έχει τιμολόγια. Αυτό αποθάρρυνε πολλούς, καθώς ήταν μεγάλη η φορολόγηση για τους αγρότες. Πολλοί προσπαθούσαν να πουλήσουν “μαύρα”, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία. Μέσω της ΕΘΕΑΣ ζητήσαμε τη μείωση της φορολογίας και πράγματι το αίτημά μας εισακούστηκε στα αρμόδια Υπουργεία». Ουσιαστικά, οι… παλιότεροι τονίζουν σε κάθε τόνο ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους νεότερους, ώστε να ασχοληθούν με τα χωράφια, με τους συνεταιρισμούς να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι και πριν από λίγο διάστημα η φοροδιαφυγή «οργίαζε», με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αγροτών είχε εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα.

Στο ερώτημα αν οι αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης θα φέρουν αλλαγές στις καλλιέργειες, ο Σωτήρης Ταμπόσης ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς. «Κάθε περιοχή μπορεί να παράγει συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης, ρόλο παίζουν και οι γνώσεις που υπάρχουν, ώστε να φανεί αν είναι δυνατόν να υποστηριχθούν διαφορετικές (από τις συνηθισμένες κάθε τόπου) καλλιέργειες. Αν προκύψουν αγρότες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, τότε είναι δεδομένο ότι τα μέλη των συνεταιρισμών θα αυξηθούν», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Μάλιστα, ο κ. Ταμπόσης επεκτάθηκε και στα οφέλη που υφίστανται για τους αγρότες που επιλέγουν να εισέλθουν σε έναν φορέα: «Ο συνεταιρισμός δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων, δεν είναι μια κλειστή επιχείρηση. Πρέπει να εκφράζει ένα κοινωνικό σύνολο, καθώς υπάρχουν δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα. Τα οφέλη αντανακλώνται στα μέλη μέσω της συνεργασίας. Η παραγωγή γίνεται μεγαλύτερη και κατ’ επέκταση το ίδιο συμβαίνει και με τα κέρδη όσων συμμετέχουν στον εκάστοτε συνεταιρισμό».

Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, ξεκαθάρισε ότι ναι μεν η απόφαση της κυβέρνησης είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλές κινήσεις ακόμα, προκειμένου να έρθουν καλύτερες ημέρες για τον πρωτογενή τομέα. Τα αγροτικά μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Χρειαζόμαστε επιδοτήσεις για να αναπτύξουμε τις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό μας, αλλά θα πρέπει και οι αγρότες να κατανοήσουν ότι χωρίς τους συνεταιρισμούς δεν είναι βιώσιμη η καλλιέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλφούντζος. Από τη μεριά του ο Σωτήρης Ταμπόσης ξεκαθάρισε ότι τα… απόνερα της πανδημίας δεν έφεραν μείωση μελών στον ΑΣΕΠΟΠ, υποστηρίζοντας πως ο συνεταιρισμός πηγαίνει πολύ καλά παρά την κρίση που υπάρχει. «Όλα κυλούν ομαλά. Θέλουμε η παραγωγή να αφήνει κέρδος στους αγρότες του συνεταιρισμού. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλές καταστροφές λόγω καιρού, αλλά φέτος είμαστε εμφανώς καλύτερα. Προχωράμε δυνατά με τα πυρηνόκαρπα, τα αχλάδια και τα σταφύλια, ευελπιστώντας πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου.

Είναι γεγονός ότι σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας -και ειδικότερα στη Λάρισα- έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες την τελευταία δεκαετία και σταδιακά οι παραγωγοί βλέπουν τους κόπους και τις συνεργασίες τους να ανταμείβονται. Οι συνεταιρισμοί αναπτύσσονται διαρκώς και το μέτρο του 50% θα ενισχύσει το σύνολο των προϊόντων. Παράλληλα, είναι μια απόφαση που θα έχει κέρδος και για το κράτος, αφού θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, καθώς δεν θα υπάρχει λόγος να μην κόβονται τιμολόγια, από τη στιγμή που ένας μεγάλος αριθμός αγροτών θα ανήκει σε κάποιον συνεταιρισμό.

*Από την εφημερίδα Πολιτεία

❝ ετικέτες ❞ #ΑΓΡΟΤΕΣ