Κατανοώντας την ανησυχία όλων για το θέμα των απαγορεύσεων, έτσι όπως ίσχυσαν πέρυσι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1923, τεύχος Β’, της 13.5.2021. αλλά και την οικονομική ζημία που υπέστη ο κλάδος από αυτές τις απαγορεύσεις, σας ενημερώνουμε ότι η παραπάνω Πυροσβεστική Διάταξη ήταν βασικό πρόβλημα προς διευθέτηση.

Γι’ αυτό και το νέο προεδρείο από την πρώτη στιγμή πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων τόσο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και με την Πολιτική Προστασία, με πιο πρόσφατη την σημερινή απογευματινή τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν: ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Γρ. Πετρούτσος, η Διεύθυνση Προληπτικής Πυροπροστασίας Δασών του Π.Σ. διά του κου Νικόλαου Μπόρα, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ κος Αναστάσιος Ποντίκης, ο Γ.Γ. της ΟΜΣΕ κος Δημήτρης Νικολάου και ο υπεύθυνος εισηγητής του θέματος από την πλευρά της ΟΜΣΕ κος Γιώργος Παπιώτης.

Σε ότι αφορά τους μελισσοκόμους λοιπόν, μία νέα εγκύκλιος θα ανακοινωθεί εντός των ημερών όπου θα προβλέπει τα παρακάτω:

1. Δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση στην είσοδό μας στα δάση ή όπου άλλου (Natura, άλση κλπ)

2. Με δείκτη επικινδυνότητας 1 & 2 θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το συμβατικό μας καπνιστήρι μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ξαναγυρίσαμε δηλαδή στο προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε εδώ και 20 χρόνια.

3. Με δείκτη επικινδυνότητας 4 & 5 θα μπορούμε να μπούμε στο δάσος για λοιπές εργασίες όπως μεταφορά, συμπλήρωση νερού ή άλλη εργασία που δεν χρειάζεται καπνισμό.

4. Νέο στοιχείο είναι ότι με δείκτη επικινδυνότητας 1, 2 & 3 και για όλο το 24ωρο, θα μπορούμε να δουλέψουμε εάν έχουμε το ηλεκτρικό καπνιστήρι ατμού αντί για το συμβατικό καπνιστήρι. (Θα υπάρξει ξεχωριστή ενημέρωση για το ηλεκτρικό καπνιστήρι.)

Εν μέσω περιόδου πυροπροστασίας δεν είναι εφικτό να καταργηθεί η Διάταξη, όπως μας ενημέρωσαν, αλλά δεσμεύτηκε ο υπουργός και ο υπαρχηγός ότι με την λήξη της περιόδου Πυροπροστασίας (31 Οκτώβρη), θα έχουμε νέα συνάντηση ώστε να αναθεωρήσουμε την Πυροσβεστική Διάταξη στο σύνολό της.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην προκληθούν πυρκαγιές από μελισσοκόμους.

Συνάδερφοι, σας παρακαλούμε πάρα πολύ να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στα πεύκα κυρίως, ώστε να μην εκθέσουμε τον κλάδο και φανούμε αφερέγγυοι ως προς τις δεσμεύσεις μας. Απομακρύνετε άμεσα τα λάστιχα και να έχετε πάντα ένα πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως 6 λίτρων.

Κατ’ εξαίρεση προβαίνουμε σε δημοσιοποίηση των ανωτέρω άμεσα, πριν ανακοινωθεί επίσημα η εγκύκλιος και πριν ακόμη σταλεί στο υπόλοιπο ΔΣ και μέλη, μόνο και μόνο διότι κατανοούμε το άγχος και την αγωνία σας.

Καλή συνέχεια με προσοχή.

❝ ετικέτες ❞ #ΟΜΣΕ