Συνταγή αλοιφής μελισσόχορτου για σύλληψη αφεσμών

Η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών και οι αποικίες των μελισσοσμηνών δειλά – δειλά ετοιμάζονται για αδιάκοπη εργασία.Από την άλλη πλευρά αρχίζει ο πονοκέφαλος των μελισσοκόμων για τη νέα μελισσοκομική χρονιά που ξεκίνησε. Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ενασχολούμενος με την μελισσοκομία είναι οι αφεσμοί. Αφεσμός ή σμηνουργία είναι ο φυσικός πολλαπλασιασμός των μελισσών. Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι να αποκλειστεί η σμηνουργία, αλλά καλό είναι ο μελισσοκόμος να έχει τεταμένη την προσοχή του διότι στην μελισσοκομία συμβαίνει πολλές φορές το απρόβλεπτο.Η πρόληψη στη μελισσοκομία είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων και όχι μόνο. Στα πλαίσια λοιπόν της προληπτικής λογικής καλό θα είναι να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο του αφεσμού ή για τους περισσότερους της σμηνουργίας των μελισσών. Η σμηνουργία συνήθως γίνεται κατά τις πρωινές ηλιόλουστες μέρες μεταξύ 10:00πμ και 12:30μμ από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου. Πολλές φορές ο μελισσοκόμος απουσιάζει και έτσι χάνει το μελίσσι του αφεσμού, το οποίο πέφτει σε άλλα χέρια ή βρίσκει καταφύγιο στη φύση.Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πως μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα και γρήγορα μια αλοιφή η οποία θα σας βοηθήσει να μη χάσετε ούτε έναν αφεσμό.ΑΛΟΙΦΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΦΕΣΜΩΝ ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΟΙΦΗΣ1) 500 γραμμάρια ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο.2) 100 γραμμάρια κερί μέλισσας.3) 20 με 30ml αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου


ΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ1) 2 μικρές κατσαρόλες εκ των οποίων η διάμετρος της μίας θα είναι μεγαλύτερη από την άλλη για μπενμαρί2) 1 πλαστική σπάτουλα για ανάδευση.3) Θερμόμετρο κουζίνας.


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣΒΗΜΑ 1οΣτην κατσαρόλα με την μεγαλύτερη διάμετρο βάζουμε νερό μέχρι τη μέση. Αμέσως μετά τοποθετούμε την κατσαρόλα με την μικρότερη διάμετρο μέσα στη μεγάλη με το νερό, προσέχοντας μην ξεχειλίσει το νερό. Τοποθετούμε τα σκεύη σε μια εστία θέρμανσης. Αφού ζεσταθεί το νερό στο κάτω σκεύος ρίχνουμε το κερί και αναδεύουμε μέχρι να λιώσει. Καλό είναι η θερμοκρασία του μπεν μαρί να μην υπερβεί τους 75 °C.ΒΗΜΑ 2οΑφού έχει λιώσει το κερί, ρίχνουμε την ποσότητα του λαδιού και αναδεύουμε καλά, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Ταυτόχρονα κατεβάζουμε από την εστία θέρμανσης τα σκεύη και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη την ανάδευση.ΒΗΜΑ 3οΣυνεχίζουμε να αναδεύουμε το μίγμα ελαφρά και ταυτόχρονα μετράμε την θερμοκρασία του. Μόλις η θερμοκρασία του μίγματος πέσει στους 40 °C ρίχνουμε αργά – αργά την ποσότητα του αιθέριου ελαίου μελισσόχορτου και αναδεύουμε επί 5 λεπτά πιο γρήγορα το μίγμα.ΒΗΜΑ 4οΠριν κρυώσει το μίγμα το τοποθετούμε σε βάζα και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Η αλοιφή είναι έτοιμη προς χρήση και διατηρείτε άριστα για τρία χρόνια, αρκεί να μην έχει επαφή με τον αέρα.


ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣΜπορείτε να σπείρετε σε δύο γλάστρες σπόρους μελισσόχορτου τον μήνα Μάρτιο. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε από κατάστημα βοτάνων αποξηραμένα φυτά μελισσόχορτου.ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣΒΗΜΑ 1οΣε 500 γραμμάρια ελαιόλαδο βάζουμε 400 γραμμάρια νωπά ή αποξηραμένα φυτά μελισσόχορτου και τά τοποθετούμε σε μια εστία θέρμανσης. Στους 85°C κατεβάζουμε από την θέρμανση το λάδι με το μελισσόχορτο. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος στους 65°C και το σουρώνουμε ώστε να μείνει καθαρό το λάδι.ΒΗΜΑ 2οΣε μπενμαρί λιώνουμε 100 γραμμάρια κερί μέλισσας.ΒΗΜΑ 3οΑφού λιώσει το κερί ρίχνουμε το λάδι που έχουμε σουρώσει και έχει θερμοκρασία 65°C στο κερί και αναδεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα ενώ συγχρόνως διακόπτουμε τη θέρμανση.ΒΗΜΑ 4οΠριν κρυώσει το μίγμα το τοποθετούμε σε βάζα και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Η αλοιφή είναι έτοιμη προς χρήση και διατηρείτε άριστα για τρία χρόνια, αρκεί να μην έχει επαφή με τον αέρα.


ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ

Παίρνουμε λίγη ποσότητα της αλοιφής από το βάζο και αλείφουμε σχετικά χαμηλά κλαδιά δέντρων. Επίσης έχουμε έτοιμες άδειες κυψέλες παγίδες που τις τοποθετούμε περιμετρικά του μελισσοκομείου, αφού έχουμε αλείψει εσωτερικά την κυψέλη και τα τελάρα με την αλοιφή μας. Θα παρατηρήσετε ότι η αλοιφή έλκει τους αφεσμούς σα μελισσομαγνήτης

Πηγη melissokomianet.gr

ΠΗΓΗ: http://www.e-melissokomos.gr/

❝ ετικέτες ❞ #ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΦΕΣΜΩΝ