Τάσος Παππάς

Οργή, δικαιολογημένη, προκάλεσε στους συγγενείς των θυμάτων η απόφαση του δικαστηρίου για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Εξι χρόνια μετά η Δικαιοσύνη έφτασε σ’ ένα αποτέλεσμα που μπάζει. Η απόφαση σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, σχολιάστηκε επίσης και από κυβερνητικούς παράγοντες. Οι πρώτοι το δικαιούνται, οι δεύτεροι όχι.

Προφανώς οι πάντες έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους, αλλά τούτη η κυβέρνηση μας έχει γανώσει τα αυτιά με το επιχείρημα ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν πρέπει οι πολιτικοί να ασχολούνται με υποθέσεις που δεν τους αφορούν. Στελέχη της μάλιστα ασκούσαν σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν με ανακοινώσεις τους ή με δηλώσεις αξιωματούχων τους εξέφραζαν τη διαφωνία τους για αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή για πρωτοβουλίες υψηλόβαθμων λειτουργών της.

Εκαναν λόγο για απόπειρα χειραγώγησής της, κάτι που είναι απαράδεκτο για ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου. Το πόσο σύγχρονο κράτος Δικαίου είναι σήμερα η Ελλάδα το λένε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, οι επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις που μελετούν τις επιδόσεις των χωρών στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, η Διεθνής Αμνηστία, ακόμη και το State Department, το λένε και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, από τις οποίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη και πιστεύει ότι σε διάφορα ζητήματα (σκάνδαλο υποκλοπών, έγκλημα στα Τέμπη) επιχειρείται συγκάλυψη με την καθοδήγηση του συστήματος Μητσοτάκη.

Αυτό όμως που αποδοκίμαζε η κυβέρνηση το κάνει σήμερα. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Μπούγας με την ανακοίνωση της απόφασης για το Μάτι έσπευσε να προκαταβάλει τις δικαστικές εξελίξεις λέγοντας πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εισαγγελέας θα προχωρήσει στην έφεση». Πρόκειται για ωμή παρέμβαση. Ο υφυπουργός δίνει γραμμή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για το πώς πρέπει να κινηθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Πρωτοφανές; Οχι βεβαίως. Υπάρχουν προηγούμενα. Ξεχάσατε τις κραυγές υψηλόβαθμων στελεχών της συντηρητικής παράταξης εναντίον της κ. Τουλουπάκη; Ελεγαν τότε ότι η εισαγγελέας πρέπει να πάει φυλακή γιατί συμμετείχε σε συνωμοσία, ενώ η δίκη της ήταν σε εξέλιξη. Ξεχάσατε τον κ. Τσιάρα την περίοδο που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης (ο πλέον αρμόδιος δηλαδή), ο οποίος από το βήμα της Βουλής προέτρεπε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που έψαχναν το σκάνδαλο Novartis να στείλουν στο αρχείο τους φακέλους πολιτικών, ενώ η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί;

Ξεχάσατε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στη Βουλή αποκάλεσε συμμορίτες τους δημοσιογράφους που ήταν υπό έρευνα γιατί είχαν αποκαλύψει πλευρές του σκανδάλου Novartis; Ιδού η φράση του: «Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, λέγεται συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία, αλλά ελευθεροδολοφονία… Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά». Ο πρωθυπουργός είχε εκδώσει απόφαση για λογαριασμό της Δικαιοσύνης πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αντίληψη του συστήματος Μητσοτάκη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Οταν οι αποφάσεις της το βολεύουν είναι καλές και άγιες, υπεράνω κριτικής. Οταν οι αποφάσεις της δεν του αρέσουν (στη χάση και στη φέξη γίνεται αυτό) ή είναι κατώτερες των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και πουλήσει στο ακροατήριό του, εξεγείρεται.

Αλλά και στις περιπτώσεις που τα πράγματα δυσκολεύουν για το μέγαρο Μαξίμου υπάρχει και το άλλο ακλόνητο επιχείρημα που λέει το εξής: Για ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα ακόμη και με κυβέρνηση της Δεξιάς την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση των ακροαριστερών λαϊκιστών. Εχουμε έξαρση της εγκληματικότητας; Είναι προφανές ότι πρέπει να ενοχοποιήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου που επέτρεψε σε εγκληματίες να αποφυλακιστούν. Αλήθεια; Οχι. Οι διαψεύσεις όμως δεν μετράνε. Αυτό που μετράει είναι η αναπαραγωγή της χυδαίας προπαγάνδας από τα φιλικά στο σύστημα μέσα ενημέρωσης. Το έχει πει πριν από πολλά χρόνια ο Βίλχελμ Ράιχ στο βιβλίο του «Γιατί επικράτησε ο Χίτλερ;», εκδόσεις Καστανιώτη: «Μια μικρή συκοφαντία, σωστά βαλμένη, εξαίρετα διατυπωμένη, θα μπορέσει χωρίς μεγάλη προσπάθεια να σκοτώσει πολλές σημαντικές αλήθειες» (σελ. 52).

Το αφήγημα αυτό συνεχίζουν να υπηρετούν οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη. Ξέρετε γιατί κάποιοι κατηγορούμενοι για το Μάτι αθωώθηκαν και κάποιοι πήραν μικρές ποινές; Μα γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες λίγο πριν παραδώσει την εξουσία το 2019. Ψέμα; Ιδού η άποψη του γνωστού δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου: «Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα». Αρα; Ενα μικρό (χονδροειδές, για την ακρίβεια) ψέμα θέλει να σκοτώσει την αλήθεια. Μανούλες σ’ αυτά οι δοκησίσοφοι του καθεστώτος Μητσοτάκη που συγκροτούν τη λατρευτική κλίκα που τον πλαισιώνει. Βρίσκουν όμως και κάνουν. Και θα συνεχίσουν να αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα ατιμωρητί όσο τους το επιτρέπουν οι πολιτικοί αντίπαλοί τους και καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα τους πολλοί πολίτες.

Ανάγωγα

Από το δημοψήφισμα που έγινε στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά, φάνηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων τάχθηκε κατά των νομοθετικών αλλαγών του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Ε, και, άσ’ τους να κουρεύονται. Το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΜΑΤΙ