Συνεχείς περιοδείες Μητσοτάκη με κεντρικό αφήγημα τη “σταθερότητα” και στόχο τη συσπείρωση. Οι πολιτικοί σταθμοί της προ ημερησίας και της επίσκεψης σε Τουρκία.

Μετά το τσούγκρισμα των αυγών, θα συνεχιστεί και το πολιτικό τσούγκρισμα, καθώς ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Για τη Νέα Δημοκρατία το στοίχημα είναι η συσπείρωση, τόσο των σκληρών δεξιών ψηφοφόρων που φλερτάρουν με την ψήφο διαμαρτυρίας όσο και παραδοσιακών νεοδημοκρατών που ζυγίζουν την αποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λοιπόν αποδώσει χαρακτήρα εθνικό στις ευρωεκλογές και έχει θέσει μάλιστα και αριθμητικό πήχη.

Ο πήχης αυτός βέβαια δεν είναι στο 41% των εθνικών εκλογών του 2023, αλλά στο 33% των ευρωεκλογών του 2019. Από τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Σε κάθε περίπτωση εφόσον το ποσοστό της ΝΔ είναι πάνω από 30%, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα το θεωρήσει επιτυχία. Πλέον όμως κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ακόμη και το 35%.

Με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, εκτιμάται ότι ήδη έχουν περιοριστεί οι δεξιές διαρροές προς Ελληνική Λύση και Νίκη. Σημαντική βοήθεια θεωρείται επίσης ότι προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος άδειασε τον Κυριάκο Βελόπουλο, που είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της ΝΔ να μην πάνε το Πάσχα στην Εκκλησία.

Μητσοτάκης- Ιερώνυμος μάλιστα έκαναν δύο κοινές εμφανίσεις μέσα σε επτά ημέρες, με την κοινή επίσκεψη σε εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής και στη δοξολογία της Μεγάλης Πέμπτης στη Μητρόπολη Αθηνών. Με τις κινήσεις αυτές ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα εξευμενίσει το δεξιό θρησκευόμενο ακροατήριο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ ταυτόχρονα καλεί τους δυσαρεστημένους δεξιούς να δουν “τη μεγάλη εικόνα”.

Το διαχρονικό αφήγημα της σταθερότητας

Η “μεγάλη εικόνα” κατά το Μαξίμου αφορά στο διακύβευμα της “σταθερότητας”. Το αφήγημα αυτό άλλωστε είχε αποδώσει και στις εθνικές εκλογές του 2023. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης πήρε το ρίσκο να αποδώσει διλημματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές και να τις συνδέσει με την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης στο εξής.

Όχι ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει φυσικά, αλλά ένα όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές οπωσδήποτε θα “φρενάρει” το Μαξίμου, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα θεωρώντας ότι έχει την απόλυτη πολιτική ισχύ και ότι παίζει χωρίς αντίπαλο. Κατά τους δυσαρεστημένους δεξιούς μάλιστα, το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να αγνοεί και τη γαλάζια βάση.

Σε αυτό το κοινό όμως ο πρωθυπουργός θα θέσει το δίλημμα ΝΔ ή… χάος. Το περίφημο “αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” που έδωσε την εξουσία στη ΝΔ το 2019 και απέδωσε και το 2023 μπορεί όμως να μείνει ζωντανό μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη; Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι οι δεξιοί αλλά και οι πασοκογενείς ψηφοφόροι τελικά δεν θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν μία επιστροφή σε συνθήκες “πολιτικής αστάθειας”. Θεωρούν δε ιδανικό αντίπαλο το Στέφανο Κασσελάκη, εκτιμώντας ότι αποσυσπειρώνει την αριστερά και συσπειρώνει την κεντροδεξιά.

Δύο κρίσιμοι σταθμοί στη Βουλή και στην Άγκυρα

Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τη ΝΔ “εύκολος αντίπαλος” δε συμβαίνει το ίδιο με την ακρίβεια, η οποία κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών παρά τις (μικρές) αυξήσεις των μισθών, τις οποίες πάντως η κυβέρνηση θεωρεί… γενναιόδωρες. Ιδίως το κόστος της στέγης έχει γιγαντωθεί δυσανάλογα σε σχέση με τα εισοδήματα, προκαλώντας και ανησυχία για μία φούσκα ακινήτων, που εάν σπάσει θα έχει ευρύτερες συνέπειες στην οικονομία.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα σηκώσει το γάντι που θα πετάξει η αξιωματική αντιπολίτευση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια. Η σχετική συζήτηση αναμένεται μετά το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τη μετατρέψει σε μία εφ όλης της ύλης προεκλογική αντιπαράθεση και άτυπο debate πολιτικών αρχηγών ενόψει ευρωεκλογών.

Ο έτερος βασικός σταθμός στην πορεία προς τις ευρωεκλογές είναι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία στις 13 Μαϊου και η νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό καθώς στο καραμανλικό και σαμαρικό στρατόπεδο επικρατεί μία καχυποψία απέναντι στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει αφήσει αιχμές  για τη στρατηγική της προσέγγισης με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός πάντως επιμένει στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λέσβο ανέφερε ως απτά αποτελέσματα της προσέγγισης με τη γειτονική χώρα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και των παραβιάσεων στο Αιγαίο επί 14 μήνες. Αλλά και τη συμφωνία για visa express σε Τούρκους τουρίστες, η οποία επεκτείνεται σε πέντε ακόμη νησιά.

Ως προς τα μείζονα όμως, η Άγκυρα δείχνει ότι δεν κάνει πίσω από τις παράνομες διεκδικήσεις της και η Αθήνα ότι δεν προσδοκά πως μπορεί να αλλάξει ριζικά η τουρκική πολιτική. Η Τουρκία άλλωστε επανέφερε θεωρία “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο μετά την προαναγγελία δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων, στην οποία όμως η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει.

Περιοδείες και οδηγίες

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο των προεκλογικών του περιοδειών μετά το Πάσχα από το βόρειο Αιγαίο. Θα πραγματοποιήσει βέβαια επισκέψεις σε όλη τη χώρα, με έμφαση όμως στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ κινδυνεύει κυρίως με απώλειες προς τα δεξιά.

Στον “μακεδονικό αγώνα” της ΝΔ έχει επιστρατευθεί και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ως επίδοξος εκφραστής του καραμανλικού στρατοπέδου έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προεκλογικού καταμερισμού έργου την κεντρική Μακεδονία. Τη δυτική Μακεδονία έχει αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης ως ένα στέλεχος προερχόμενο από τη σκληρή δεξιά για να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο. Και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Σταϊκούρας, ως ένα ακόμη στέλεχος που έχει καραμανλικές ρίζες.

Ενώ την Πελοπόννησο για παράδειγμα έχει αναλάβει ο Μάκης Βορίδης, ως ένα στέλεχος που ήρθε από το ΛΑΟΣ επί Σαμαρά στη ΝΔ. Και την Κρήτη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακακης.

Σε άλλες περιπτώσεις τα κριτήρια ανάθεσης προεκλογικού έργου δεν ήταν ευρύτερα πολιτικά, αλλά έχουν να κάνουν με το χαρτοφυλάκιο του κάθε υπουργού. Για παράδειγμα δεν είναι τυχαίο ότι το Ιόνιο ανέλαβε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και το βόρειο Αιγαίο ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Δεν αρκεί όμως να σηκώσουν τα μανίκια υπουργοί και βουλευτές και να μετέχουν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα. Το Μαξίμου έχει δώσει αυστηρές συστάσεις σε όλα τα στελέχη της ΝΔ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις τοποθετήσεις τους την προεκλογική περίοδο, μετά και τις απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες.

Το Μαξίμου θέλει ειδικότερα να αποφευχθούν “γκάφες” όπως οι δηλώσεις των Άδωνι Γεωργιάδη και Λευτέρη Αυγενάκη μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες εκτιμάται ότι τελικά κόστισαν στη ΝΔ.

www.news247.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ