«Όπως σου παίζουνε τη λύρα, να χορεύεις», λέμε στην Κρήτη.

Κι αυτό, καλά το κατέχει ο Παύλος Πολάκης κι όπως του παίζουνε τη λύρα χορεύει.

Το τι κουβέντες του ‘χουνε πει οι κάθε λογής και φυράματος «λυράρηδες», δε λέγονται μήτε στις παρατρουμπάριες περιοχές του Πειραιά, μήτε στις παραβαρδάριες περιοχές της Σαλονίκης, μήτε και ακουστήκανε ποτέ στο Λάκκο του Μεγάλου Κάστρου.

Γιατί, οι περιοχές αυτές, παρ’ ότι θεωρούνται «κακόφημες», μπροστά στα στόματα, στα μυαλά και στις ψυχές των εν λόγω «λυράρηδων», αγιορείτικες περιοχές φαντάζουνε.

Και ο Παύλος, στην κάθε επίθεση στοματικών βοθρολυμάτων που δέχεται, αντιδρά.

Και πολύ καλά κάνει, γιατί χρέος του είναι, απέναντι στον εαυτό του, στην φαμελιά του, στους φίλους του και στον κάθε άνθρωπο που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, όταν πρόκειται για την τιμή και τις αρχές και τις αξίες του.

Όπως του παίζουνε τη λύρα χορεύει ο Παύλος Πολάκης και δεν αφήνει γάντι που του πετούνε ασήκωτο, πριν αυτό ακουμπήσει στο χώμα.

Και όμως, στα μάτια πολλών, φαντάζει σαν ο «γιδοβοσκός», που απεχθάνεται τους κανόνες της αστικής ευγένειας και ως εκ τούτου, η θέση του είναι στην πυρά.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

-Πρώτον, διότι τα γιουσουφάκια ΜΜΕ, φροντίζουν, συστηματικά, να διατυμπανίζουν τις αντιδράσεις του Παύλου, αποσιωπώντας εντελώς τις ύβρεις και τις προσβολές του κάθε «λυράρη» αφέντη τους.

-Δεύτερον, επειδή μετά από κάθε επεισόδιο, σύσσωμοι οι δραγάτες του κουβέρνου, γίνονται μια γροθιά κανακεύοντας και χειροκροτώντας τον «λυράρη», ενώ ταυτόχρονα, όλοι μαζί πετροβολούνε τον Παύλο τον «σκύλο», που δε μιλεί, αλλά «μουγκρίζει».

-Τρίτον, διότι, την ίδια στιγμή που ο «λυράρης» προστατεύεται και αποθεώνεται από τους δικούς του, ο Παύλος παραμένει απελπιστικά μόνος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων του, αν δεν τον καταχεριάζουν, οπωσδήποτε σφυρίζουν αδιάφορα.

-Και τέταρτον, επειδή ετσά ΄ναι τα πράματα και δεν αλλάζουνε.

Ετσά ‘ναι οι «λυράρηδες, ετσά ‘ναι ο Πολάκης, ετσά ‘ναι οι δεξιοί κι ετσά ‘ναι οι αριστεροί.

Και δεν πρόκειται ν’ αλλάξουνε τα πράματα στον αιώνα τον άπαντα, γιατί…ετσά ‘μαστε κι εμείς.

❝ ετικέτες ❞ #ΠΟΛΑΚΗΣ