«Εάν βυθιστούμε, ας βυθιστούμε στον ωκεανό, όχι στη σκάφη», όπως είναι η Αλβανία και τα Σκόπια, έλεγε ο Λουντέμης – ενώ κατά τον Τσώρτσιλ, «Εάν σου δόθηκε η ευκαιρία επιλογής μεταξύ πολέμου και εξευτελισμού, ενώ επέλεξες τον εξευτελισμό για να αποφύγεις τον πόλεμο, θα έχεις και τα δύο».

Για το κατάντημα της οικονομίας μας, όπου όλοι οι οικονομικοί μας δείκτες είναι στο βαθύ κόκκινο, έχουμε γράψει πάρα πολλά – τεκμηριώνοντας τα με αριθμούς και με πίνακες που δεν κάνουν ποτέ λάθος, ενώ από την οικονομία εξαρτώνται η Υγεία, η Παιδεία, η Άμυνα, η Ασφάλεια κοκ. Η εξωτερική πολιτική όμως δεν ανήκει στο δικό μας γνωστικό πεδίο – οπότε δεν αναφερόμαστε συνήθως. Αυτά που διαπιστώνονται βέβαια σήμερα, είναι ξεκάθαρα ακόμη και σε άσχετους.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των Σκοπίων, υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, με την αιτιολογία ότι μας εξυπηρετεί, αφού αναλάβαμε την προστασία του εναερίου χώρου τους – κάτι που θα αποτελούσε ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία. Εν τούτοις, η υπουργός άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πέρυσι το Μάιο πως την αναλαμβάνει η Ιταλία – ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που ήταν προεκλογικά εναντίον της συμφωνίας τη διατήρησε, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της. Το μόνο που βρήκε δε να κάνει η υφυπουργός εξωτερικών μας, όταν η νέα πρόεδρος των Σκοπίων αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», ήταν να φύγει – χωρίς να πει τίποτα!

Σε σχέση με την Αλβανία, η ΝΔ αφενός μεν απέσυρε το Μπελέρη για να διευκολύνει το Ράμα, καθώς επίσης για ψηφοθηρικούς λόγους, θυσιάζοντας τους Έλληνες της Β. Ηπείρου, αφετέρου επέτρεψε μία ντροπιαστική, άκρως εθνικιστική εκδήλωση του μέσα στην Αθήνα – όπου είχε το θράσος να σπιλώσει την ιστορία μας, όπως άλλωστε οι Σκοπιανοί με τη Μακεδονία μας, ισχυριζόμενος πως η Λ. Μπουμπουλίνα ήταν Αλβανή!

Στηρίζεται βέβαια από την Τουρκία που έχει αναλάβει την εκπαίδευση Αλβανών στρατιωτικών, ενώ έχει πρόσβαση στο ναύσταθμο του Αυλώνα – με αποτέλεσμα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να έχει παρουσία στο Ιόνιο. Ήταν όμως ένας ακόμη λόγος για να μην του επιτραπεί η εκδήλωση – όπως στον Ερντογάν από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Όσον αφορά την ανέκαθεν σύμμαχο μας Σερβία, την προδώσαμε απαράδεκτα στο θέμα του Κοσσόβου – ενώ οι Τούρκοι έχουν επιτρέψει στους Σέρβους να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα τους, με 3.300 τουρκικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στη Σερβία, εκ των οποίων 21 με εργοστάσια. Τουρκικές εταιρίες δραστηριοποιούνται επίσης στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων – από τα οποία έχουμε αποχωρήσει εμείς παρά το ότι κυριαρχούσαμε, επειδή μας το επέβαλλε με τα μνημόνια η Τρόικα που, για κάποιους με ενδοτικά χαρακτηριστικά και οικονομικά αναλφάβητους, ήταν θετικά για την Ελλάδα!

Τέλος, η πολιτική του κατευνασμού, της δουλοπρέπειας και των υποκλίσεων σε σχέση με την Τουρκία, με τον εισβολέα της Κύπρου, με τη χώρα που διεκδικεί τη Θράκη και το Αιγαίο, με το Μογγόλο που μετατρέπει σε τζαμιά τις εκκλησίες μας ενώ η ΝΔ κατασκευάζει τούρκικα τζαμιά στη χώρα μας, δεν είναι μόνο εξευτελιστική – αλλά και επικίνδυνη, αφού μας οδηγεί σε πόλεμο.

Ίσως βέβαια να μην χρειαστεί, αφού οι Τούρκοι «εισβάλλουν» ήδη στα νησιά του Αιγαίου – μετά την πρόσβαση που τους έδωσε η ΝΔ, ακόμη και για το Καστελόριζο. Σύντομα δε η εξάρτηση τους από τους Τούρκους επισκέπτες θα είναι τέτοια, που δεν θα μπορούν οι κάτοικοι τους να επιβιώσουν χωρίς αυτούς – ενώ η απόσταση τους από την Τουρκία αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα εξάρτησης.

Τελικό συμπέρασμα το ότι είμαστε περικυκλωμένοι από παντού, λόγω της φοβικής μας κυβέρνησης – από χώρες που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία και που ληστεύουν την πολιτιστική/ιστορική μας κληρονομιά ανενόχλητες. Είναι αλήθεια αυτό ορθολογική εξωτερική πολιτική;

Μπορεί ποτέ να λειτουργήσει σωστά μία κυβέρνηση που έχει καταληφθεί από ένα άνευ προηγουμένου φοβικό σύνδρομο; Σε καμία περίπτωση – είναι λοιπόν επικίνδυνη και πρέπει να φύγει, πριν μας οδηγήσει στα σκουπίδια της ιστορίας.

Vassilis Viliardos

❝ ετικέτες ❞ #ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ