Η τρομοκρατία επανεμφανίστηκε μετά από αρκετά χρόνια αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν ενεργές ομάδες στο αντάρτικο πόλης και μάλιστα με σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι διαδοχικές κρίσιμες υποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί η Αστυνομία, οι οποίες αποκαλύπτουν την ποιοτική αναβάθμιση της αποκαλούμενης «βαριάς» εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Όπως παρατηρούν έμπειροι αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μία σειρά από περιστατικά έφεραν στο φως διαχρονικές παθογένειες και «κενά» στον τρόπο με τον οποίο ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει οργανωμένες ομάδες που πρωταγωνιστούν σε αυτό που αποκαλείται εγκληματικότητα υψηλής έντασης και επικινδυνότητας.

Τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν τα εξής: Επανεμφάνιση της τρομοκρατίας που με εμφατικό τρόπο έστειλε το μήνυμα ότι «είναι και πάλι εδώ» με τη βόμβα σε τράπεζα στην οδό Σταδίου, εκτελέσεις που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, δολιοφθορά μέσω έκρηξης στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα και συλλήψεις επίορκων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τρομοκρατία επανεμφανίστηκε μετά από αρκετά χρόνια αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν ενεργές ομάδες στο αντάρτικο πόλης και μάλιστα με σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες. Στο κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος -παρά τις πρόσφατες συλλήψεις- φαίνεται ότι υπάρχουν επαγγελματίες εκτελεστές που όχι μόνο παραμένουν ασύλληπτοι αλλά επιμένουν να πραγματοποιούν δολοφονικές επιθέσεις τύπου λατινικής Αμερικής (όπως έγινε στην επίθεση με θύμα τον 59χρονο επιχειρηματία στη Μάνδρα).

Μάλιστα, υπάρχουν έμπειροι αστυνομικοί, οι οποίοι ανησυχούν για νέες δολοφονικές ενέργειες το επόμενο διάστημα (με φόντο τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα) αλλά και για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, απαντήσεις αναμένονται από τις εν εξελίξει έρευνες για τις παρακάτω υποθέσεις: Πυροβολισμοί με θύματα μέλη παρέας Κρητικών που διασκέδαζαν στο Γκάζι και δράστες σκληρούς κακοποιούς, εκτέλεση με 100 σφαίρες του Β.Ζ. έξω από βενζινάδικο στο Νέο Κόσμο και δολοφονία με 20 σφαίρες του 59χρονου επιχειρηματία (εμπόρου κρεάτων) σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι του στη Μάνδρα.

Στο «πεδίο» της βαριάς εγκληματικότητας, με «άρωμα» οργανωμένου εγκλήματος, εντάσσεται και η υποθαλάσσια έκρηξη μεγάλης ισχύος που προκάλεσε ζημιά στον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωναν ότι μόνο κάποιος που διαθέτει στρατιωτική εκπαίδευση θα μπορούσε να πετύχει μία τέτοιας εμβέλειας υποθαλάσσια βομβιστική ενέργεια. Και μόνο το γεγονός ότι προκλήθηκε ζημιά σε μία κρίσιμη υποδομή, όπως είναι ένας αγωγός ύδρευσης που τροφοδοτεί ένα ολόκληρο νησί, φανερώνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Στις έρευνες για τον εντοπισμό συμμετέχουν όλες οι ειδικές υπηρεσίες, ωστόσο, φαίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την υπόθεση.

Το «παζλ» του… δυστοπικού τοπίου συμπληρώνουν οι διαδοχικές συλλήψεις επίορκων στελεχών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε τη σύλληψη αστυνομικού για εκβιάσεις στην Αθήνα, ενός αξιωματικού του Λιμενικού που έπαιρνε χρήματα για να μην ελέγχει πλοία στην Κρήτη και δύο ΟΥΚάδων του Πολεμικού Ναυτικού για κατοχή παράνομου εξοπλισμού (μεταξύ αυτών εκρηκτικά).

Στο μέτωπο της διαφθοράς η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων είναι εμφανές, όπως σημειώνουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, ότι έχει ανεβάσει στροφές, καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχουν πολλές δικογραφίες για επίορκους που φαίνεται ότι δρούσαν για πολύ καιρό.

Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι ειδικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για σημαντικές υποθέσεις και ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να πραγματοποιηθούν συλλήψεις που θα φέρουν αποτέλεσμα στο κομμάτι της «βαριάς» εγκληματικότητας.

www.ieidiseis.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΜΑΦΙΑ