Η Όλγα Στέφου

Όλγα Στέφου

Τώρα θα ελέγχονται τα κοινωνικά δίκτυα μέσω εταιρειών για ρητορική μίσους, διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση

Ήόπως ο Όρμπαν, επί του ευρωπαϊκότερου ακροδεξιού μοντέλου. Από το Νταβός ανακοίνωσε νέα λογοκρισία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Που δεν είναι νέα, γενικώς, είναι παλιά, αλλά για εμάς είναι νέα. Γιατί ούτε επί Σαμαρά δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

Τώρα θα ελέγχονται τα κοινωνικά δίκτυα μέσω εταιρειών για ρητορική μίσους, διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση. Αυτή η alt-right πρακτική δεν ξεκίνησε από τον Όρμπαν, αλλά από τον Ερντογάν. Καλά λένε πως είμαστε ίδιος λαός.

Εν τω μεταξύ, είχαμε ήδη δεχθεί κατά ριπάς επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με αποκλεισμούς και ποινές τέτοιου είδους, μόνο και μόνο επειδή γράψαμε το όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τώρα, ο Μητσοτάκης έρχεται να επικοινωνήσει τους λόγους, λέγοντας ότι το Διαδίκτυο διέπεται από «τοξικότητα» κι είναι εστία «δυσπιστίας» από πλευράς των πολιτών. Εν ολίγοις, στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος δεν πάει καλά.

Το πιο τρομερό, που θα ήταν τρομερά αστείο, αν δεν ήταν τρομερά επικίνδυνο, είναι πως ο… υπερπολυτελής αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει κυρίως κουραστεί να του υποδεικνύουν πια τις συνεχείς αναμεταδόσεις ψευδών -αντισυριζαϊκών, φυσικά- ειδήσεων από τους λογαριασμούς του.

Από την άλλη, μάλλον πρέπει να ορίσουμε τι είναι η παραπληροφόρηση και τι η ρητορική μίσους. Ας πούμε, ρητορική μίσους μπορεί να χαρακτηριστεί το περσινό σύνθημα που ένωσε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μέσω social media και αφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κάνει ρίμα με κάθε ένα στιχάκι. Παραπληροφόρηση δεν ξέρω τι είναι. Ίσως η ΑΥΓΗ. Γιατί τα συστημικά ΜΜΕ αποκλείεται να είναι, άλλο που η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη του χάρτη της λογοκρισίας στην Ε.Ε.

Εν ολίγοις, από εδώ και μπρος θα μπορούμε να μιλάμε άφοβα μόνο για διακοπές και για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Αυτό, πριν τη Μεταπολίτευση, το έλεγαν δικτατορία, περιορισμό της δημοκρατίας, ακόμη και φασισμό. Γενικώς, ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, ξεκινώντας με τη λογοκρισία των πολιτών, είναι χαρακτηριστικό αυταρχικών πολιτευμάτων. Θα μου πείτε, γιατί, δεν είναι αυταρχική η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Και θα σας απαντήσω ότι έχετε απόλυτο δίκιο.

❝ ετικέτες ❞ #ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ