Το «σκορ» του ψηφίσματος ήταν αποκαλυπτικό της εικόνας που έχει η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια: 330 ψήφοι υπέρ, 254 κατά.

Γιώργος Λακόπουλος

Εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής – στο πιο αντιπροσωπευτικό όργανο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το στρες – τεστ του Ευρωκοινοβουλίου, δείχνει προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τοποθετεί επισήμως δίπλα στον Όρμπαν.

Το Στρασβούργο «ανησυχεί για πολύ σοβαρές απειλές για τις αξίες της ΕΕ στην Ελλάδα, για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις που απειλούν το Κράτος Δικαίου και καλεί την Επιτροπή να δράσει», αρχίζει η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.

Το «σκορ» ήταν αποκαλυπτικό της εικόνας που έχει η Ελλάδα του Μητσοτάκη στη ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια: 330 ψήφοι υπέρ, 254 κατά.

Η προσωπική ήττα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν διπλή, αφού τις προηγούμενες μέρες είχε βάλει λυτούς και δεμένους για να αποτρέψει το ψήφισμα. Με πρώτον τον, ανθέλληνα, Βέμπερ που κατέθεσε ένα δικό του αντιψήφισμα, αλλά πήγε στο καλάθι.

Εκεί ο Μητσοτάκης έδειξε τα όριά του. Η αποδοκιμασία του τεκμηριώνεται με ρητές αναφορές σε υποθέσεις που στην Ελλάδα υποβαθμίζονται – όπως οι υποκλοπές – ή αντιμετωπίζονται αδιάφορα, όπως το ναυάγιο στην Πύλο. Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις.

-«Επιτίθεστε κατά της χώρας σας» ωρυόταν προς τους ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης η, πραγματική επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Μόνο που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο δυο βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ μόλις έναν. Οι υπόλοιποι 297 σε ποιον επιτίθενται; Ανάμεσα τους και η ομάδα του «φίλου Μακρόν» – με τον Κύρτσο – και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο μύθος του success story ανασκευάζεται από τον δημιουργό του. Ο Μητσοτάκης έκανε την Ελλάδα μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. Με την ανοχή της – ελεγχόμενης και για διαφθορά -φον ντερ Λάιεν.

Ότι αντιδρά με αντι-ευρωπαϊσμό καταγγέλλοντας το… Ευρωκοινοβούλιο, είναι στοιχείο του αμοραλισμού που χαρακτηρίζει την πορεια του Νεομητσοτακισμού.

Ισχυρίζεται ότι το ψήφισμα είναι «επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης», και «προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας». Λαϊκίστικο και όργανο παραπληροφόρησης το μόνο ευρωπαϊκό όργανο με δημοκρατική νομιμοποίηση; Δυσφήμιση από τη Ευρώπη, που κατά τον Μητσοτακη πίνει νερό στο όνομά του;

Οι πράξεις του Πρωθυπουργού ενεργοποιούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της Ελλάδας και θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή της, ως χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του κράτους δίκαιου και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Στην Ελλάδα είναι ασύδοτος: παρακολουθεί τηλέφωνα, συγκαλύπτει σκάνδαλα και εγκλήματα, διώκει δημοσιογράφους και ανεξάρτητες αρχές, στοχοποιεί την Τουλουπάκη και τον Ράμμο.

Αλλά στον ευρωπαϊκό γαλαξία αυτά είναι απεχθή: παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η κοινοτική Ευρώπη.

Στην ευρωπαϊκή νομική και πολιτική κουλτούρα αυτά που λοιδορούν ο Μαρινάκης και κυβερνητικοί κεκράκτες είναι τεκμήρια ενοχής – και αναφέρονται στο ψήφισμα ρητά:

-Η 107η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, η αύξηση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, η ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού, η διανομή του κρατικού χρήματος για έλεγχο της πληροφόρησης, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης…

Η ιστορία θα γράψει ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2024, η δημοκρατική Ευρώπη αποκήρυξε τη μαυρίλα που αναδύει η Ελλάδα επί Μητσοτάκη…

www.ieidiseis.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ