Το πολιτικό μας σχέδιο πρέπει να κινείται στη λογική της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου και της απόφασης της προγραμματικής συνδιάσκεψης

Το 3ο συνέδριό μας κατέληξε σε μια σημαντική πολιτική απόφαση με σχεδόν απόλυτη ομοφωνία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (μόνο 1 αρνητική ψήφος και 1 λευκό), ενώ αδιαμφισβήτητη επιτυχία κατέγραψε η εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου που έφερε κι άλλους συνοδοιπόρους και συντρόφους, κοντά 100.000 ανθρώπους, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπάρχει ακόμα και χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά για να ηττηθεί.

Η πολιτική απόφαση πρέπει να αποτελέσει τον μπούσουλα της δράσης μας.

Το πολιτικό μας σχέδιο πρέπει να κινείται στη λογική της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου και της απόφασης της προγραμματικής συνδιάσκεψης. Οφείλουμε άμεσα να καταρτίσουμε κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και μεσοπρόθεσμο, επειδή η κυβερνητική θητεία είναι περιορισμένη, με τις δομικές αλλαγές που θέλουμε, δίνοντας στους πολίτες ταυτόχρονα όραμα!

Βασικές αιχμές τους είναι τα ζητήματα της οικονομίας (παραγωγικό μοντέλο, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση), των δικαιωμάτων (δημοκρατία, εργασιακά, Παιδεία, Υγεία), η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι νέες τεχνολογίες, η νεολαία και τα προβλήματά της, με έμφαση στο πρόβλημα της στέγης.

Να ενσωματώσουμε στις οργανώσεις μας τα μέλη μας

Με βάση αυτή την ατζέντα να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς/ες τις 172.000 που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου και ψήφισαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Να κάνουμε με μεγαλύτερη συνέπεια αυτό που δεν κάναμε από το 2019 και πρέπει, αφενός, να ενεργοποιήσουμε τα παλιά μέλη και να βρούμε τα νέα που δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην τύχη του περιστασιακού ψηφοφόρου, οφείλοντας να τα ενσωματώσουμε στη συντροφική και εξωστρεφή λειτουργία μας.

Να εναρμονιστούν με τον κώδικα των πολιτικών αρχών μας, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και γενικά του ηθικού πλεονεκτήματος, που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ταυτότητάς μας. Οφείλουμε να μπούμε μπροστά και με ξεκάθαρες αριστερές, ριζοσπαστικές θέσεις και προτάσεις να πρωτοστατήσουμε σε εξωστρεφείς δράσεις.

Εξωστρεφείς δράσεις – Κινήματα

Να εξηγούμε στον κόσμο με παρρησία το έργο της κυβέρνησής μας στους άνυδρους καιρούς του Μνημονίου, να απαντάμε με επιχειρήματα στις σειρήνες της προπαγάνδας τού «Όλοι το ίδιο είναι»… Να τους παρουσιάζουμε τις σημερινές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για όλα τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, σπάζοντας τον ασφυκτικό κλοιό των καλοταϊσμένων ΜΜΕ…

Ένα από τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά μας, η κινηματική δράση μας, έχει αδρανήσει. Τα κινήματα ένα κόμμα της Αριστεράς δεν τα παρακολουθεί, αλλά πρέπει να συνδεθεί μαζί τους και να τα πυροδοτεί, όπως πράξαμε από το 2009 μέχρι το 2014!

Είχαμε κι έχουμε αφορμές για να δημιουργήσουμε κινήματα ενάντια στην πολιτική της Δεξιάς, στην πολιτική της εξαθλίωσης που μας επιβάλλει η Ν.Δ… Υπάρχει μεγάλη κοινωνική ύλη. Πόλεμος, ενεργειακό, φτώχεια, πείνα, το έμφυλο ζήτημα (ανδροκρατούμενη κοινωνία), περιβάλλον και κλιματική κρίση, Παιδεία και Υγεία. Ιδιαίτερη μέριμνα για το νεολαιίστικο κίνημα.

https://ee0b439387c81e46b309b4e8d261ca7d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Μην περιμένουμε τη γραμμή από τα κεντρικά και μάλιστα σε ζητήματα αυτονόητα, μπορούμε και σε κάθε οργάνωση να συμβάλλουμε στη δημιουργία, στη μαζικότητα και στη δυναμική τους.

Να συνδεθούμε με το συνδικαλιστικό κίνημα και να προτρέπουμε τα νέα μέλη μας. Να είμαστε παντού παρόντες, από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, αθλητικές ενώσεις.

Τέλος, ήδη έχουμε αργήσει πολύ, για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, να βοηθήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, στη σύσταση αυτόνομων δημοτικών κινήσεων που θα υποδεικνύουν λύσεις για τα προβλήματα των δήμων, αλλιώς θα επαναληφθούν τα τραγικά φαινόμενα του παρελθόντος, που στην καλύτερη περίπτωση θα αγκαλιαστούμε με κάποιον παράγοντα… Για όλα αυτά η ιστορία κομμάτων της Αριστεράς (αλλά και του ΠΑΣΟΚ) μας διδάσκει πολλά… Σε κάθε περίπτωση, να αρχίσουν οι συζητήσεις στις Ο.Μ. και στις Ν.Ε.

Περιφερειακή δράση

Να προσθέσω στους προβληματισμούς ότι έχουμε και τη νέα καταστατική κατάσταση στις περιφέρειες. Θεωρώ ότι πρέπει τα μέλη της Κ.Ε. να βρίσκονται, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, τακτικά με τους συντονιστές των Ν.Ε. σε ολομέλεια και να συζητούν τα ζητήματα της περιφέρειας, προγραμματικά θέματα, καθώς και θεματικές, π.χ., για πανεπιστημιακές σχολές, νοσοκομεία, υποδομές, ώστε να είμαστε ενημερωμένοι και με γνώση προκειμένου να μεταφέρουμε τη θέση μας και στα πάνω από 172.000 παλιά και νέα μέλη.

Επιπλέον έργο για όλες τις Ο.Μ.

Πέραν των παραπάνω, τα συντονιστικά των Ο.Μ. να καταγράψουν αναλυτικά τα έργα που έγιναν σε κάθε δήμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συμβολή των τότε βουλευτών του. Σημειώνω ότι όλοι οι δήμοι πήραν χρηματοδότηση που δεν είχαν πάρει ποτέ στην ιστορία τους! Καθήκον των Ο.Μ. είναι να τα δημοσιοποιήσουν με κάθε τρόπο, κυρίως με φυλλάδια που θα μοιραστούν – παρουσιαστούν από κλιμάκια των μελών μας.

Τέλος, οι Ο.Μ. και οι νομαρχιακές θα πρέπει από τώρα να αναζητήσουν υποψήφιους/ες και στις άνυδρες περιοχές των νομών, καθώς και να συντάξουν έναν οδικό χάρτη περιοδειών για τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, που θα συνοδεύονται από τους βουλευτές, τους/τις υποψήφιους/ες βουλευτές και τα στελέχη της Κ.Ε. του κόμματος.

Διαδικασία για ανάδειξη υποψηφίων των εθνικών εκλογών

Ο πρόεδρος ήδη κάλεσε τις οργανώσεις να αρχίσουν τη διαδικασία, και έτσι οφείλουμε να πράξουμε. Η θεμιτή φιλοδοξία συντροφισσών/φων να αναδειχτούν υποψήφιοι βουλευτές, ανεξάρτητα από την έναρξη των διαδικασιών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κλειστούς κομματικούς χώρους, αλλά με κοινωνική και πολιτική παρουσία στα δρώμενα κάθε περιφέρειας. Να αρχίσουν να μιλούν με πολίτες, να ασχοληθούν με τα προβλήματά τους, καθώς και με τα κεντρικά ζητήματα (π.χ., ακρίβεια, αγροτικό πρόβλημα, πανεπιστημιακές σχολές), με αρθρογραφία και φυσική παρουσία στις κοινωνικές και κομματικές δράσεις…

* Ο Μάκης Μπαλαούρας είναι οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

❝ ετικέτες ❞ #ΣΥΡΙΖΑ