Η πρώτη κλινική μελέτη της Neuralink αφορά ασθενείς με παράλυση.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε το εγκεφαλικό τσιπ της Neuralink έχει αναρρώσει από την επέμβαση και έχει αρχίσει να κινεί τον κέρσορα ενός ποντικιού στην οθόνη με τη δύναμη της σκέψης, ανακοίνωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ.

H δήλωσή του έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη εμφύτευση του «Telepathy», το οποίο «ράβεται» πάνω στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ της Neuralink.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής δείχνει να έχει αναρρώσει πλήρως, με νευρικές επιδράσεις που έχουμε υπόψη. Ο ασθενής μπορεί να κινεί το ποντίκι στην οθόνη μόνο με τις σκέψεις του» είπε ο Μασκ σε ζωντανή εκδήλωση που παρακολούθησε το Reuters στο X.

Μπορεί χρειαστεί ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το εμφύτευμα  άδεια κυκλοφορίας

Η πρώτη κλινική μελέτη της καλιφορνέζικης Neuralink αφορά ασθενείς με κινητικά προβλήματα λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήριξη ή παράλυση λόγω πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, είχε ανακοινώσει η εταιρεία τον Σεπτέμβριο, όταν έλαβε το πράσινο φως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Tο εμφύτευμα τοποθεταίται πάνω στον εγκέφαλο και διαβάζει τη δραστηριότητα νευρώνων (Neuralink)

Παραμένει άγνωστο πόσοι ασθενείς θα συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών, στην οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια του εμφυτεύματος. Η διάρκειά της εκτιμάται σε έξι χρόνια.

Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας.

Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει μια μέρα παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Για την ώρα, πάντως στην κούρσα των γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει δύο άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Synchron έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Και σε αυτή την περίπτωση το εμφύτευμα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.

www.in.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ