Σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η Google τελειοποιεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που συνδέεται με οποιοδήποτε οπτικό μικροσκόπιο για την αυτόματη ανίχνευση καρκινικών κυττάρων.

Το «μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας», η ARM, προβάλλει πάνω στις εικόνες του μικροσκοπίου τα όρια των όγκων, τον θερμικό χάρτη τους και άλλες πληροφορίες που εξετάζουν οι παθολογοανατόμοι.

Με κόστος που εκτιμάται στα 90 με 100 χιλιάδες δολάρια, το ARM θα μπορούσε να επιταχύνει τις βιοψίες σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, αναφέρει η Google σε ανακοίνωσή της.

AstraZeneca: «Πολύ ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα δοκιμής φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το πράσινο περίγραμμα σημειώνει τα όρια της κακοήθειας (Google)

Πολλά νοσοκομεία έχουν επενδύσει σε εργαλεία ψηφιακής παθολογίας, όμως το κόστος είναι μεγάλο, δεδομένου ότι η ψηφιοποίηση μιας και μόνο πλάκας μικροσκοπίου απαιτεί πάνω από 1 gigabyte αποθηκευτικού χώρου.

Το ARM θα μπορούσε να υποκαταστήσει εν μέρει αυτά τα συστήματα, αφού οι γιατροί θα μπορούν να αποθηκεύουν μόνο τις εικόνες που χρειάζονται και όχι όλη την πλάκα.

Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί μόνο 13 πρωτότυπα, εφόσον όμως οι δοκιμές δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα το σύστημα θα μπορούσε να επεκταθεί, αρχικά σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το 2022, ερευνητές του Πενταγώνου παρουσίασαν στο Journal of Pathology Informatics τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι το σύστημα ανιχνεύει μεταστάσεις καρκίνων του μαστού στους λεμφαδένες με ακρίβεια που πλησιάζει τους παθολόγους.

Η ερμηνεία διαγνωστικών εξετάσεων αναμένεται να είναι μια από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική.

Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet Oncology έδειχνε ότι ένας αλγόριθμος ανάλυσης εικόνων με την ονομασία Transpara 1.7 εντοπίζει περισσότερα κρούσματα καρκίνου στις μαστογραφίες.

Πηγή in.gr

Πηγή: ot.gr

❝ ετικέτες ❞ #Google