Δείτε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πολυόροφα πάρκινγκ αυτοκινήτων στον κόσμο, τα οποία ξεχωρίζουν με την πρωτοτυπία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Οι μεγάλοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων έχουν κατά κύριο λόγο χρηστικό χαρακτήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως στις πέντε που παρουσιάζουμε, γίνεται η φιλοξενία των οχημάτων σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και έμπνευσης.

Car Studios, Μόναχο

Στο ξενοδοχείο Ameron του Μονάχου διανυκτερεύουν επισκέπτες μαζί με τα αγαπημένα τους αυτοκίνητα, που δεν θέλουν να τα αποχωριστούν ούτε στον ύπνο τους.

igaragehotelameron_b975a.jpg

Aρκεί να κλείσουν ένα από τα τρία ευρύχωρα Car Studios των 44 τετραγωνικών μέτρων, όπου το δωμάτιο χωρίζεται από τον πριβέ χώρο στάθμευσης μόνο με μία τζαμαρία. Στο ίδιο ξενοδοχείο υπάρχουν και αντίστοιχα Bike Studios για τους πελάτες με μοτοσικλέτες.

Park ’n’ Play, Κοπεγχάγη

Το συγκεκριμένο πολυώροφο πάρκινγκ έχει το χρώμα της σκουριάς, για να ταιριάζει με τα παραδοσιακά κτίρια από κόκκινα τούβλα γύρω από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η λογική των αρχιτεκτόνων του ήταν να αξιοποιήσουν κάθε εκατοστό της επιφάνειας και να βάλουν πολύ πράσινο στην πρόσοψη με κρεμαστές ζαρντινιέρες.

igaragecopenhagen_74424.jpg

Στη στέγη του γκαράζ, όπου οδηγούν δύο μεγάλες κυλιόμενες σκάλες, έχουν δημιουργηθεί ένας τεράστιος χώρος άθλησης με κούνιες, σκαλωσιές αναρρίχησης, γήπεδα αθλοπαιδιών, υπαίθριο γυμναστήριο και διάφορες ζώνες ανάπαυσης και χαλάρωσης. Η θέα στο λιμάνι είναι εκπληκτική, γι αυτό και το πάρκινγκ Park ’n’ Play αποτελεί πλέον ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Δανίας.

Pitea, Σουηδία

Υψηλής έμπνευσης και πρωτοτυπίας είναι το γκαράζ Stadsberget, που βρίσκεται στην πόλη Pitea της βόρειας Σουηδίας και σημαίνει ‘’αστικό βουνό’’. Η επιφάνεια που καλύπτει είναι 5.000 τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 20 μέτρα, ενώ το πάρκινγκ καλύπτεται από ξύλο πεύκου λάρικα, αφού η υλοτομία και το εμπόριο ξυλείας αποτελούν τον βασικό κλάδο οικονομίας της περιοχής.

igaragesweden_3a5c9.jpg

Το κτίριο είναι πενταόροφο, έχει 228 θέσεις στάθμευσης και διαθέτει στο πλάι μια φαρδιά ράμπα, όπου λιάζονται το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Pitea, ενώ το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι και μετατρέπεται σε πίστα για έλκηθρα και φυσικά σε τουριστική ατραξιόν!

Μichigan Theatre, Ντιτρόιτ

Το κτίριο Michigan Building εγκαινιάστηκε το 1926 στο Ντιτρόιτ και περιελάμβανε μεταξύ άλλων ένα πολυτελές κινηματοθέατρο χωρητικότητας άνω των 4.000 θέσεων, όπου έχουν εμφανιστεί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο David Bowie και οι Kiss. Η πόλη του Ντιτρόιτ ήταν το επίκεντρο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και όταν πήρε τον κλάδο η κάτω βόλτα, έκλεισε το 1976 το Michigan Theatre, ενώ είχε αρχίσει ήδη να καταρρέει.

igaragemichigan_b45c1.jpg

Ωστόσο η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο Ντιτρόιτ έγινε αιτία να μετατραπεί το κινηματοθέατρο σε γκαράζ τριών επιπέδων με θέσεις για 160 ΙΧ. Για να καθαρίσει ο χώρος, αφαιρέθηκαν τα καθίσματα, οι εξώστες, οι κολόνες και οι πολυέλαιοι, η παλαιά είσοδος του κτιρίου διαμορφώθηκε σε είσοδο/έξοδο αυτοκινήτων και η μεγάλη σκάλα που οδηγούσε στο φουαγιέ αντικαταστάθηκε από την απαραίτητη ράμπα οχημάτων. Από το υπέροχο θέατρο σε στυλ ροκοκό έμειναν οι φθαρμένες διακοσμήσεις της θολωτής οροφής, ακρωτηριασμένοι εξώστες και σκισμένες κουρτίνες, ένα σκηνικό που ενέπνευσε τους σκηνοθέτες των κινηματογραφικών έργων ‘’Only Lovers Left Alive’’ και του οσκαρικού δράματος ‘’8 Mile’’ να γυρίσουν εκεί σκηνές από τις ταινίες τους.

1111 Lincoln Road, Μαϊάμι

Το 2010 εγκαινιάστηκε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ένα εντελώς ασυνήθιστο πάρκινγκ με 300 θέσεις οχημάτων, στο οποίο όμως έχει περάσει η στάθμευση αυτοκινήτων σε δεύτερη μοίρα. Αυτό συμβαίνει, επειδή λειτουργεί περισσότερο ως μαγνήτης επισκεπτών και χώρος εκδηλώσεων παρά ως γκαράζ.

igaragemiami_02ca8.jpg

Η δομή του κτιρίου από γυμνό μπετόν είναι ανοιχτή, δεν υπάρχει πρόσοψη και το ύψος των ορόφων είναι ανομοιόμορφο και ποικίλλει από 6 έως 9 μέτρα. Στο πάρκινγκ της Lincoln Road είχε παρουσιάσει μάλιστα η BMW το 2011 τα πρωτότυπα της i3 και της i8, πριν εξελιχθούν σε μοντέλα παραγωγής.

www.ieidiseis.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΠΑΡΚΙΝΓΚ