Με τις καταθέσεις του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και του πρώην επίκουρου εισαγγελέα διαφθοράς Στέλιου Μανώλη συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του αναφέρθηκε εκτενώς σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Documento» για την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που σύμφωνα με τα δικά της λεγόμενα την οδήγησε στο να δηλώσει παραίτηση από την εισαγγελία Διαφθοράς.

«Υπήρξε ένα δημοσίευμα για την εισαγγελία Διαφθοράς και την κ. Ράικου κατόπιν πληροφοριών που είχαν διασταυρωθεί. Στο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα είχε καταθέσει κατά Ράικου και Ελευθεριάνου αναφορά επειδή δεν είχαν παραδώσει μια σειρά από στοιχεία που είχαν στα χέρια τους για εξοπλιστικά. Δεν ήταν απλές αναφορές ήταν συγκεκριμένες για την κ. Ράικου. Το δε παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής είναι ότι ένας πραγματογνώμονας που ερευνούσε το θέμα των οπλικών συστημάτων διαπίστωσε ότι σκληροί δίσκοι και άλλα έγγραφα δεν είχαν παραδοθεί στην ανάκριση. Αυτός ενημέρωσε την κ. Ζαμανίκα η οποία έκανε δυο αναφορές προς τους προϊσταμένους της και στις οποίες ανέφερε το περιστατικό. Ήταν σαφής όμως η τοποθέτησή της ότι η απόκρυψη αυτών των στοιχειών ήταν σημαντική για την έκβαση της ανάκρισης. Ζητούσε να της παραδοθούν αυτά τα στοιχεία. Εμείς είχαμε ως δεδομένο ότι πολλά στοιχεία με κιβώτια έγγραφα και σκληρούς δίσκους όλως τυχαίως δεν παραδόθηκαν. Κατά τη κρίση μου τη δημοσιογραφική αυτό είναι απόκρυψη στοιχείων» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αυτό το δημοσίευμα… πού βρήκατε αυτές τις αναφορές Ζαμανίκα;

Βαξεβάνης: Ο δημοσιογράφος καλύπτεται από το απόρρητο, μια φορά το έχω σπάσει όταν με μήνυσε ο Μανιαδάκης.

Πρόεδρος: Εδώ η κατηγορία είναι ότι σας το διοχέτευσε ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος.

Βαξεβάνης: Αυτό πρέπει να το αποδείξει κάποιος που το λέει. Και εγώ επιδιώχθηκε να συρθώ σε αυτό το δικαστήριο με κατασκευές και υποθέσεις να παραλαμβάνω δήθεν κάτι χωρίς αποδείξεις. Ζητώ ό,τι καταθέτω και τα οποία αφορούν στην Ράικου και Τσατάνη να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα για να διωχθούν για ψευδορκία.

Πρόεδρος: Η κυρία Ράικου δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο…

Βαξεβάνης: Έχετε και την ιστορική ευθύνη αληθείας οι δυο κυρίες αυτές Τσατάνη και Ράικου έχουν δεχθεί και οι δυο δημοσιογραφική κριτική και έχω καταγράψει και για τη σκανδαλώδη εμπλοκή τους σε διάφορα θέματα. Βρέθηκαν να πουν λοιπόν ότι μου τα έδωσε ο Παπαγγελόπουλος. Και εγώ λέω ότι τα στοιχεία αυτά μου τα έδωσε αυτός που έβγαζε τις φωτοτυπίες. Ο λόγος μου απέναντι στο λόγο της. Αυτή πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σε μια εισαγγελέα που είχε την εκτίμηση συναδέλφων της να γράψετε κάτι τέτοιο εναντίον της κατά το χρόνο που χειριζόταν μια τόσο σοβαρή υπόθεσης;

Βαξεβάνης: Για να αντιστρέψω το ερώτημα. Δηλαδή να μην γράφω κάτι για κάποιον πολιτικό, δικαστή επειδή χειρίζεται κάποια υπόθεση. Δεν την κατήγγειλα εγώ μια συνάδελφος της την κατήγγειλε. Η κυρία Ράικου έπρεπε να δηλώσει αποχή από Novartis διότι ο σύζυγος της έχει εντάλματα πληρωμής από την εταιρεία αυτή.

Πρόεδρος: Είχατε κάποιο λόγο, διαπιστώσατε ότι η έρευνα για τη Novartis δεν γίνονταν σωστά;

Βαξεβάνης: Δεν είχα άποψη για αυτό, η Novartis ξεκινάει να ψάχνεται για το Νοέμβριο του 2016 και τρεις μήνες μετά δεν είχε κάνει καμία κίνηση. Πού να ξέρω εγώ τι έκανε…

Πρόεδρος: Εκείνη είπε ότι αυτό το δημοσιεύμα την οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθεί.

Βαξεβάνης: Πριν προλάβει να κυκλοφορήσει η εφημερίδα υπέβαλε την παραίτησή της λέγοντας ότι συμφέροντα την έχουν στοχοποιήσει επειδή χειρίζεται την υπόθεση της Novartis. Στη συνέχεια το αλλάζει το αφήγημα και λέει αρχικά για πολιτικά συμφέροντα και συμφέροντα φαρμακευτικών και μετά λέει για τον Παπαγγελόπουλο. Παραιτήθηκε μια εισαγγελέας Διαφθοράς από ένα τρέιλερ δηλαδή; Τι δουλειά έχω εγώ με τα πειθαρχικά της κ. Ράικου εγώ δημοσίευσα ένα πραγματικό γεγονός.

Πρόεδρος: Από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν το έχετε πάρει…

Βαξεβάνης: Γιατί ήταν αποδέκτης του εγγράφου για να το έχει; Η κυρία Ράικου ήταν εμπλεκόμενη σε πράξεις που κατά την άποψή μου έπρεπε να είναι κατηγορούμενη σήμερα. Είχε οικογενειακή εμπλοκή με το θέμα της Novartis ο σύζυγός της.

Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ Παπαγγελόπουλου και Ράικου, καταλήγοντας ότι η τελευταία «αφού δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει ως εισαγγελέας προσέφερε τον εαυτό της για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό παιχνίδι και να οδηγηθούν κάποιοι άνθρωποι σε δίκη, μεταξύ αυτών και εγώ. Η Ράικου επέλεξε να θυματοποιηθεί αντί να απαντήσει για το τι έγινε στην υπόθεση Λιακουνάκου».

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Στέλιος Μανώλης, ο οποίος αρνήθηκε πλήρως την ύπαρξη παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της εισαγγελίας Διαφθοράς.

«Δεν αντιλήφθηκα κάποια επαφή μεταξύ του κ. Παπαγγελόπουλου και της κας Τουλουπάκη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος πραγματοποίησε στα γραφεία μας μόνο δύο εθιμοτυπικές επισκέψεις» ανέφερε ο κ. Μανώλης.

Για το ζήτημα των αναφορών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις τιμολογήσεις φαρμάκων, υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η Ελένη Τουλουπάκη, ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι ο ίδιος είδε μόνο δύο αναφορές, τις οποίες άρχισε να μελετά τον Οκτώβριο του 2017.

«Το περιεχόμενο ξεκάθαρα δεν αποτελούσε μήνυση, ούτε μηνυτήρια αναφορά, δεν κατήγγειλε προσδιορισμένη πράξη ούτε συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν είχε άμεσα ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία, μόνο κάποιοι πίνακες με τιμές φαρμάκων και αναφερόταν σε τρόπους τιμολόγησης» ανέφερε ο Στελιος Μανώλης.

Πρόεδρος: Σας πήγε το μυαλό ότι έπρεπε να τη στείλετε αμελλητί;

Μάρτυρας: Δεν είχε τα στοιχεία εκείνα ώστε να θεωρήσω ότι έπρεπε να αποσταλεί.

Πρόεδρος: Πότε καταλάβατε ότι ήταν κάτι ιδιαίτερο;

Μάρτυρας: Ήταν μια αναφορά που περιείχε κάποια στοιχεία προς διερεύνηση, δεν ήταν απλό έγγραφο, δεν πληρούσε όμως τις προϋποθέσεις για διαβίβαση.

«Εγώ δεν ενημέρωσα την κα Τουλουπάκη για τις αναφορές γιατί δεν θεώρησα ότι έπρεπε νωρίτερα. Αποφασίστηκε να διαβιβαστούν μαζί με τη δικογραφία της Novartis γιατί μεταξύ άλλων οι προστατευόμενοι μιλούσαν για τον τρόπο τιμολογήσεων των φαρμάκων. Ως εκ τούτου με τις καταθέσεις όπου γινόταν αναφορά σε υπουργικές πράξεις έκρινα ότι έπρεπε οι αναφορές να διαβιβαστούν ως στοιχεία, να συναποσταλούν» κατέληξε ο μάρτυρας.

Πηγή: newsbomb.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ