Γιάννης Μπασκάκης

Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει αν οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη ή νωρίτερα μέσα στον χειμώνα, αφού σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις οι εκλογές πρέπει να ανακοινωθούν την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου ● Την ίδια ώρα οι δημόσιες κινήσεις και οι συνεχείς δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη δίνουν τροφή στην εκλογολογία.

Φουντώνει ξανά για τα καλά η εκλογολογία, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει δύο σενάρια και συγκεκριμένα το αν οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, όπως έχει δημοσίως δηλώσει, ή νωρίτερα, δηλαδή τον προσεχή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Στο πρώτο σενάριο, έντονα ακούγονται ως πιθανός χρόνος διεξαγωγής των εκλογών τα τέλη Μαρτίου ή οι αρχές Απριλίου.

Ομως λόγω της εντεινόμενης φθοράς της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να πάει στις κάλπες μέσα στον χειμώνα. Οσοι εισηγούνται αυτό το δεύτερο σενάριο, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει τις εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία πάντα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και ως εκ τούτου οι κάλπες να στηθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Περιοδείες

Αλλά πέρα από τα εκλογικά σενάρια που κυκλοφορούν έντονα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ., είναι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που με τις δημόσιες κινήσεις του κάνει ό,τι μπορεί για να δίνει τροφή στην εκλογολογία. Το κάνει με τις προεκλογικές περιοδείες τύπου Αχαΐας που οργανώνει, όπως η επόμενη που προγραμματίζεται στις 5 Δεκεμβρίου στην Τρίπολη.

Το κάνει με τις συνεχιζόμενες ανακοινώσεις ονομάτων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος και βέβαια το κάνει με τις δημόσιες δηλώσεις του. Το Σάββατο στην Καλλιθέα έλεγε ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές. Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023». Την Κυριακή στο Λονδίνο έλεγε σε μέλη και στελέχη της Ν.Δ. ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι διπλές, οπότε εκτός αν είστε απολύτως σίγουροι ότι θέλετε να κατεβείτε και στις δύο εκλογές στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο φυσικά δεν είναι αδύνατον να το κάνετε από το Λονδίνο, σας συνιστώ πραγματικά να γραφτείτε στην πλατφόρμα και να κρατήσετε την επιλογή αν θέλετε να ψηφίσετε από το εξωτερικό» και πρόσθετε: «Ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε», δημιουργώντας έτσι μια αοριστία γύρω απ’ αυτές. Και χθες στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley στο Λονδίνο έλεγε ότι «δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών-, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Δηλώσεις που διαρκώς κινούνται γύρω από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, επισκέφθηκε τον βασιλιά της Αγγλίας, με τις κυβερνητικές πηγές να λένε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και κράτησε 50 λεπτά. Η επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη δίνει συνέχεια σε μια σκανδαλώδη πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε πριν από λίγους μήνες με τη συνάντηση των δύο ανδρών στο ιδιόκτητο ανάκτορο του Καρόλου Γ’, το Dumfries House στη Σκοτία. Η διακηρυγμένη κοινή πρόθεση να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο «αξιοποίησης» αυτού του ανακτόρου για τα ακίνητα του Τατοΐου έχει επικριθεί έντονα, εφόσον το πρώτο είναι ένα κτίριο μιας βασιλικής οικογένειας εν ισχύ, ενώ το δεύτερο υπήρξε έδρα μιας έκπτωτης βασιλικής οικογένειας. Από πού κι ώς πού μπορεί να αποτελέσουν μοντέλο για τη σημερινή Ελλάδα οι οργανωμένες (και επί πληρωμή) επισκέψεις στο Dumfries House, που στηρίζονται στην υπερπροβολή του μύθου της βασιλικής δυναστείας των Ουίνδσορ, από τη στιγμή που στην Ελλάδα με δημοψήφισμα του 1974 έχουμε διώξει οριστικά τους βασιλείς και τη βασιλεία;

Η ατάκα

Βέβαια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μάς είχε προϊδεάσει με την ατάκα του περί «βασιλικών κτημάτων» (Βουλή, 21.8.2021) ότι αντιμετωπίζει το Τατόι ως πιστός οπαδός των Γκλίξμπουργκ. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το περιβόητο Dumfries House αγοράστηκε και αποκαταστάθηκε από τον Κάρολο με αδιαφανή χρηματοδότηση ενός Ρώσου μεγιστάνα, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2022 διεξάγεται έρευνα από τη μητροπολιτική βρετανική αστυνομία για νέο σκάνδαλο στο Ιδρυμα του Καρόλου. Ερευνάται αν οι δωρεές προς το Ιδρυμα είχαν ως αντάλλαγμα την απόδοση τιμητικών τίτλων και την απόδοση υπηκοότητας σε Σαουδάραβες επιχειρηματίες. Η «Εφ.Συν.» έχει αναλυτικά αναφερθεί στο ζήτημα (ενδεικτικά: «Ταξίδι με το βλέμμα στους βασιλόφρονες», 26.4.2022, «Ο βασιλιάς του Κ. Μητσοτάκη είναι γυμνός», 27.4.2022, «Εκθέτουν τον Κυρ. Μητσοτάκη τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ», 30.4.2022).

Μάλιστα τις μέρες αυτές η Σκότλαντ Γιαρντ διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στην αρμόδια «Crown Prosecution Service» και, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς» της περασμένης εβδομάδας, σε λίγες μέρες και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα η Εισαγγελία θα αποφασίσει αν θα ασκήσει διώξεις για την υπόθεση.

Το ίδιο τροπάρι για τις αποκαλύψεις

Στην ίδια αντιφατική τακτική επιμένει η κυβέρνηση απέναντι στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τις αποκαλύψεις (στις οποίες περιλαμβάνεται και το δικό του όνομα στην τελευταία λίστα των παρακολουθούμενων), από τη μία είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία γύρω από όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενδεχόμενη χρήση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαδικασία αυτή» και από την άλλη επιχείρησε και πάλι να απαξιώσει τα δημοσιεύματα, μιλώντας για «κατασκοπευτική, μυθιστορηματική διάσταση αυτού του θέματος που παρακολουθούμε σε συνέχειες και νουβέλες εδώ και τρεις-τέσσερις εβδομάδες», ενώ για το αν είχε κάποια ένδειξη στο κινητό του αναφορικά με τη συμπερίληψη του δικού του ονόματος στη λίστα των παρακολουθούμενων, είπε ειρωνικά ότι «δεν είχα ούτε καμία τέτοια ένδειξη, ούτε καμία τέτοια πληροφορία και δεν μου προσκόμισε και ο κ. Βαξεβάνης καμία».

❝ ετικέτες ❞ #ΕΚΛΟΓΕΣ