Έκθεση γνωμοδότησης Δικαστικής Γραφολογίας – Δεν μπορεί να διατυπωθεί συμπέρασμα εάν οι εκτυπώσεις αποτελούν εκτυπώσεις πραγματικών μηνυμάτων

«Άνθρακες» και με τη «βούλα» αποδεικνύεται ο θησαυρός με τα δήθεν επιβαρυντικά sms που κατέθεσε η πλευρά Καλογρίτσα στο ειδικό δικαστήριο όπου κατηγορείται ο Νίκος Παππάς αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση του Νίκου Παππά κατέθεσε πραγματογνωμοσύνη (έκθεση γνωμοδότησης Δικαστικής Γραφολογίας) σχετικά με τις εκτυπώσεις των δήθεν SMS που έχει καταθέσει η πλευρά Καλογρίτσα, η οποία υπογράφεται από τους εξεταστές Νικόλαο και Δημήτριο Καλαντζή

Συγκεκριμένα, η πραγματογνωμοσύνη που προέκυψε από έρευνα εργαστηρίου μελετών δικαστικής γραφολογίας, το οποίο χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, συμπεραίνει, ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητα προέλευσης των κατατεθειμένων εγγράφων, ενώ κάποια από αυτά έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

Μεταξύ άλλων, στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί συμπέρασμα εάν οι εκτυπώσεις αποτελούν εκτυπώσεις πραγματικών μηνυμάτων, ενώ εντοπίζεται ότι από μία εκτύπωση απουσιάζουν τμήματα και ότι υπάρχουν ανακολουθίες αρίθμησης. Επιπλέον το ίδιο εργαστήριο αναφέρει ότι παρουσιάζεται χαμηλή ποιότητα αναπαραγωγής και ότι εντοπίζονται και σημεία αλλοίωσης. 

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Εν κατακλείδι, από την θεωρητική προσέγγιση της εξέτασης εγγράφων από φωτοτυπικά η φωτογραφικά αντίγραφα όσο και από την επισκόπηση των διαθεσίμων προς εξέταση εκτυπώσεων, προκύπτει ότι: α) οποιαδήποτε κρίση αναφορικά με τη γνησιότητα προέλευσης ή όχι των εικονιζόμενων στα έγγραφα «Χ1» έως «Χ5» τηλεφωνικών μηνυμάτων δεν μπορεί να γίνει και β) ότι τα έγγραφα «Χ4α» και «Χ5» (πιθανόν και το έγγραφο «Χ4β») φέρουν αλλοιώσεις του περιεχομένου τους με απόσβεση τμημάτων αριθμών τηλεφώνου».

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ένας εκ των υπογραφόντων της εν λόγω έκθεσης πραγματογνωμοσύνης έχει διατελέσει διευθυντής στο Εργαστήριο Γραφολογίας της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο οποίο υπηρέτησε από το 1977.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι οι εκτυπώσεις αποτελούν πιστή αποτύπωση πραγματικών SMS, ενώ αποδεικνύεται αναντίρρητα ότι οι ισχυρισμοί της πλευράς Καλογρίτσας είναι μηδενικής αποδεικτικής αξίας υλικού.

Τέλος όσον αφορά στη δυνατότητα ανάκτηση των φερόμενων συνομιλιών αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλευρά του Νίκου Παππά έχει απευθυνθεί από τις αρχές του 2022 στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας η απάντηση του οποίου ήταν ότι δεν τηρούνται σχετικά αρχεία

Για την ιστορία έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στα βιογραφικά των ειδικών εξεταστών, Νικολάου Καλαντζή και Δημητρίου Καλαντζή, τα οποία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου. 

Ο Νικόλαος Καλαντζής είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στην Δικαστική Γραφολογία σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Έχοντας δύο μεταπτυχιακά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire (μεταπτυχιακό PgD σε εγκληματολογικές επιστήμες/Forensic Science, και μεταπτυχιακό MSc στη Δικαστική Γραφολογία) υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης με το Πανεπιστήμιο του Staffordshire από το 2008 έως το 2018 όπου έγινε ερευνητής, συμμετέχοντας σε πειράματα και ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης παραδίδει διαλέξεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ιδρύματα & οργανισμούς ανά τον κόσμο (Αγγλία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία κλπ.) και σχεδιάζει και παραδίδει τμήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Είναι επαγγελματικό μέλος MFSSoc και διπλωματούχος στη Δικαστική Γραφολογία της Forensic Science Society έχοντας δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Strathclyde το 2008 (το επαγγελματικό δίπλωμα ανανεώθηκε το 2013), και είναι associate member της Association of Certified Fraud Examiners, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες του Ελληνικού παραρτήματος της ACFE. Τέλος, έχει ενεργή παρουσία σε επίπεδο έρευνας δημοσιεύοντας και παρουσιάζοντας σε διεθνή φόρα την ερευνητική του δραστηριότητα. 

Ο Δημήτριος Καλαντζής, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας Πόλεων και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδεύθηκε και ειδικεύτηκε ως Δικαστικός Γραφολόγος στο Εργαστήριο Γραφολογίας της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 1977.

Εκεί υπηρέτησε μέχρι το 1994, όπου και διετέλεσε Διευθυντής των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών, από το 1992 μέχρι το 1994. Έχει επιμορφωθεί στη Δικαστική Γραφολογία στα Εγκληματολογικά εργαστήρια BUNDESKRIMINALAMT στην Γερμανία, από τον τότε Διευθυντή τους Dr. Manfred Hecker και διατελεί Τακτικό Μέλος και Διπλωματούχος «Πραγματογνώμονας Δικαστικής Γραφολογίας» της Εταιρείας για την Δικαστική Γραφολογία GESELLSCHAFT FϋR FORENSISCHE SCHRIFTUNTER-SUCHUNG (GFS), και Επαγγελματικό μέλος (MFSSoc) της Βρετανικής Εταιρείας Εγκληματολογικών Επιστημών, «Forensic Science Society».

Ο Δημήτριος Καλαντζής είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών-Πειραιώς κλπ., για θέματα Δικαστικής Γραφολογίας από το 1981, ενώ είναι και ειδικός στην εξέταση ιχνών όπλων και εργαλείων, με μετεκπαιδεύσεις στην Γερμανία και στην Ακαδημία του FΒΙ.

Γιάννης Μαντζουράνης: Πλαστογραφίες, μηχανορραφίες και προγραφές δεν θα περάσουν

«Σήμερα προσκομίσαμε αποδείξεις ότι τα SMS, που εμφανίστηκαν από την πλευρά του κ. Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι μη γνήσια και προσβλήθηκαν ως πλαστά» δήλωσε ο συνήγορος Υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι τα sms «είναι προϊόντα ενός παρακράτους, που επιχειρεί τη πολιτική δολοφονία του Νίκου Παππά και, μέσω αυτής, την δυσφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «όταν ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε και “ξέπλυνε” δημόσια την πλαστογραφία, για να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύφθηκε ποιος προΐσταται των πλαστογραφιών.  Είναι ο ίδιος, που προΐσταται και των υποκλοπών».

«Προειδοποιούμε: Πλαστογραφίεςμηχανορραφίες και προγραφές δεν θα περάσουν, ούτε εντός ούτε εκτός του δικαστηρίου» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

❝ ετικέτες ❞ #ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ