Απέναντι στην «πυρακτωμένη» ελληνική κοινωνία που αγωνιά για το κόστος ρεύματος που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά ώστε να επιβιώσουν από τις συνθήκες αφρικανικού καύσωνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μαζί του τα συστημικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν προσπαθώντας να στρεβλώσουν την εικόνα. Ο λόγος; Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων σύμφωνα με τη Eurostat στο 1% για τον μήνα Ιούνιο. Μες στην εβδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αφού για άλλη μια φορά απεκδύθηκε των ευθυνών του για το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί σε βάρος των νοικοκυριών μιλώντας για πανευρωπαϊκό πρόβλημα, «σκόρπισε ελπίδες». «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο» ανέφερε σχετικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που από την αρχή της κυβερνητικής θητείας του Κυρ. Μητσοτάκη βάζει «επιστημονική πλάτη» μηδενίζοντας το επιστημονικό κύρος στην έρευνά του, για τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών του Μαΐου –ειρήσθω εν παρόδω είναι πεσμένος–, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται σταδιακά. Μόλις δύο μήνες πριν, τον Απρίλιο 2024 δηλαδή, η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα, με ετήσια αύξηση 5,4% στην κατηγορία των τροφίμων.
Στο ίδιο έργο θεατές
Τα ίδια πανηγύρια βιώσαμε και πέρυσι. Τότε μιλούσαν για ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο ήρθε το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους μαζί με τις φονικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες να κονιορτοποιήσει αυτές τις προσδοκίες. Για να είμαστε εντός πραγματικότητας, αν δούμε την πορεία του πληθωρισμού σε ετήσια βάση πράγματι καταγράφεται αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης, ειδικά τις ήπιες εποχές του έτους όπως είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Είναι οι εποχές που δεν χρειαζόμαστε θέρμανση ή ψύξη. Αυτό το γεγονός μειώνει την κατανάλωση και επειδή η αγορά υπακούει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης δεν υπάρχει χώρος εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για κερδοσκοπικά παιχνίδια του καρτέλ που παράγει ρεύμα από φυσικό αέριο.
Η ίδια κατάσταση υφίσταται και στον κλάδο των υγρών καυσίμων αφού η κορύφωση της τουριστικής περιόδου που εξακοντίζει τη ζήτηση είναι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Οποιος δει την οργιώδη διακύμανση του Ιουλίου προς τα πάνω στη βενζίνη (στα νησιά έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ), μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει σε μια αγορά που κυριαρχεί η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει τον πληθωρισμό της απληστίας.
Η άνοδος στις τιμές
Ας αφήσουμε τα κυβερνητικά πανηγύρια και ας έρθουμε στην πραγματικότητα που δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα πυροδοτηθεί εκ νέου ένα «μπουμ» ακρίβειας, πασπαλισμένης με μια γενναία δόση απληστίας που θα φέρει φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ. Είναι σαφές ότι η αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος μέσα από τον πληθωρισμό της απληστίας που θεριεύει ανεξέλεγκτος θα επιφέρει ηλεκτροπληξία όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα τρόφιμα. Ας μην ξεχνάμε πως «ό,τι παράγεται μεταφέρεται» κι αυτό που παράγεται χρειάζεται ηλεκτρισμό. Βέβαια, αν μιλάμε για ευπαθή προϊόντα όπως τα τρόφιμα, τότε κατά κύριο λόγο μιλάμε και για την ψύξη τους που φέρνει επιπλέον κόστος.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι τιμές παραγωγού. Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) φωτίζει το αδυσώπητο για τα νοικοκυριά μέλλον. Ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Μαΐου 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023 παρουσίασε αύξηση 6,3%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Μαΐου 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο 2022 είχε παρουσιάσει αύξηση 20,8%. Για να καταλάβουμε, σε σχέση με πέρυσι τόσο τα φυτικά όσο και τα ζωικά προϊόντα παρουσιάζουν τον φετινό Μάιο αύξηση 6,3%, που θα πρέπει να προστεθεί στην αύξηση 20,8% του Μαΐου 2023 σε σχέση με τον Μάιο του 2022.
Αν κάτι είναι γνωστό τοις πάσι –αλλά δεν το γνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να επέμβει– είναι η τεράστια ψαλίδα μεταξύ των τιμών που πουλάνε οι παραγωγοί στους μεσάζοντες με τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στα ράφια. Είναι αυτή ακριβώς η ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα που αρνείται να ελέγξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πυροδοτεί την αισχροκέρδεια. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι αυξήσεις στις τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί –πρέπει να προστεθεί σε αυτές το μεταφορικό κόστος και το κόστος συντήρησης των προϊόντων σε ηλεκτροδοτούμενα ψυγεία– επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από την τεράστια αισχροκέρδεια των μεσαζόντων.
Εδώ εισέρχεται η πνιγηρή για τα νοικοκυριά πραγματικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και σε σχέση με τον Μάιο 2020 (έτος βάσης) ο φετινός Μάιος κατέγραψε στη φυτική παραγωγή αύξηση της τάξης του 57,4% και στη ζωική παραγωγή αύξηση της τάξης του 46,8%. Συνολικά η πρωτογενής παραγωγή (φυτική και ζωική) καταγράφει αύξηση της τάξης του 54,3%.
❝ ετικέτες ❞ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ