Μείωση του δημόσιου χρέους κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως επί 20 χρόνια σχεδιάζουν οι «σοφοί των Βρυξελλών»

Δρακόντειοι θα παραμείνουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή  Ένωση παρά το γεγονός ότι προτείνεται η αλλαγή του κανόνα ως προς το ύψος του επιτρεπόμενου δημόσιου χρέους επί το ελαστικότερο.

Όπως εγκαίρως σας έχει ενημερώσει η στήλη, οι «σοφοί των Βρυξελλών» ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην ανοχή ως προς τις δημοσιονομικές παρεκτροπές λόγω της πανδημίας κάνοντας -υποτίθεται- πιο χαλαρούς τους μόνιμους κανόνες.

Ο ESM, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που αποτελεί και βασικό δανειστή της Ελλάδας, σε πολυσέλιδη πρόταση που έδωσε χθες προς διαβούλευση, διατυπώνει μια πρόταση που δεν μεταβάλλει το ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος αφήνοντάς το στο 3%. Ενώ «χαλαρώνει» το όριο του επιτρεπόμενου δημοσίου χρέους εν σχέσει με την αρχική συνθήκη από το 60% στο 100%.

Το καινούργιο όμως -που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα- είναι ο συνδυασμός των δύο βασικών συνθηκών με έναν κανόνα δαπανών για τη σταθεροποίηση του ρυθμού μείωσης του χρέους για χώρες με δημόσιο χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ, ενώ -σύμφωνα με την πρόταση του ESM- το χρέος στο 100% θα συγκλίνει με ρυθμό 1/20 ετησίως, με εξαίρεση τις περιόδους εκτάκτων συνθηκών.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει χρέος πάνω από 200%; Ούτε λίγο ούτε πολύ πως επί 20 συναπτά χρόνια θα πρέπει να μειώνει το χρέος της τουλάχιστον κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (1/20=5%).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το 2023 (ή το 2024;) ο συνδυασμός ανάπτυξης και δημοσιονομικών πλεονασμάτων θα πρέπει να δίνει ένα αποτέλεσμα ίσο με 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Και επειδή η ανάπτυξη δεν είναι κάτι δεδομένο, είναι λογικό να υποτεθεί ότι κάποιοι επιφυλάσσουν για την Ελλάδα 20 ακόμη πολύ δύσκολα χρόνια λιτότητας.

Θα τους δοθεί η δυνατότητα;

ΠΗΓΗ: avgi.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ