Μαρία Ψαρά
Γιατί βρέθηκε η χώρα μας χωρίς εκπροσώπηση σε μια θέση που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την Ευρωβουλή.
Για πρώτη φορά από το 2002, η Ελλάδα δεν θα έχει ευρωβουλευτή στη θέση του Αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι σημαντική απώλεια, αφού πέρα από το πρεστίζ, το Προεδρείο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των φακέλων και των θεμάτων που διαχειρίζεται η Ευρωβουλή.
Εδώ και 22 χρόνια, ένας Έλληνας βρισκόταν στο Προεδρείο της Ευρωβουλής: από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο (ΝΔ, 2002-2004) και τον Αντώνη Τρακατέλλη (ΝΔ, 2004-2007), τη Ρόδη Κράτσα (ΝΔ, 2007-2012) και τον Σταύρο Λαμπρινίδη (ΠΑΣΟΚ, 2009-2011) και την Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ, 2011-2014) μέχρι τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος Αντιπρόεδρος (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, για 10 χρόνια!) και ο μόνος από μικρή πολιτική ομάδα (The Left).
Από τη θέση της Αντιπροέδρου πέρασε και η Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ) , η οποία όμως έμεινε μόλις 11 μήνες αφού καθαιρέθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου QatarGate. Τουλάχιστον όμως τότε, το 2022, η Ελλάδα είχε καταφέρει να έχει δύο αντιπροέδρους στο Ευρωκοινοβούλιο!
Φέτος, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από το ΕΛΚ ήταν να είναι υποψήφιος για τη θέση Αντιπροέδρου. Το ήθελε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση αυτή και με ευρύτερες ψήφους.
Ωστόσο, η μη εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου της πολιτικής του ομάδας, του ΕΛΚ – ένα πρωτοφανές αποτέλεσμα που προκάλεσε αίσθηση στις Βρυξέλλες- τον έκανε να μη βάλει καν υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια ολόκληρη αντιπροσωπεία φαίνεται να μην στήριξε τον Έλληνα ευρωβουλευτή, παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας. Φαίνεται όμως ότι κάποιος… έβαλε το χεράκι του: οι υποψίες στρέφονται προς τον Γερμανό πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και το…σαμποτάζ από Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει μείνει πλέον χωρίς αντιπρόεδρο. Την στιγμή που η -ίση περίπου σε πληθυσμό – Πορτογαλία έχει αναδείξει Πρόεδρο της Κομισιόν, τώρα και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ και η Μάλτα -μια σταλιά χώρα!- έχει την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Κανένας Έλληνας δεν βρίσκεται σε υψηλό αξίωμα σε επίπεδο ΕΕ, παρά μόνο ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (το οποίο όμως δεν περιλαμβάνεται στη θεσμική διάρθρωση της ΕΕ).
www.efsyn.gr
❝ ετικέτες ❞ #ΕΕ