Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η Αρχή αποδίδει τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε αδιαφάνεια και μπάχαλο μεταξύ εταιρειών ενέργειας

Τρίζει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές τις ενέργειας που συνηθίζει να το χαρακτηρίζει ως  ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο διαχειρίζεται με «επιτυχία».

Το «γκρέμισμα» των θεωριών Μητσοτάκη ανέλαβε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, που ξεκάθαρα απέδωσε το ράλι σε τιμές και υπερχρεώσεις στην «αδιαφάνεια χρεώσεων», στην ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη χρήση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές ενέργειας καθώς επίσης και στην «σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού» μεταξύ των εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα η Αρχή μέσω του πρόεδρου της Λευτέρη Ζαγορίτη, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, την ετήσια έκθεση, ενώ στην συνοπτική της παρουσίαση τονίζει την αύξηση κατά 77% των υποθέσεων του κλάδου της ενέργειας.

Όπως εξηγεί «η περυσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από την πολύ μεγάλη, κατά 77%, αύξηση των υποθέσεων του κλάδου της ενέργειας. Υποβλήθηκαν αναφορές καταναλωτών όχι μόνο για κατεξοχήν οικονομικής φύσεως διαφορές, αλλά κυρίως για θέματα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης και αδιαφάνειας χρεώσεων, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου τρόπου ενεργοποίησης της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής από αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στις συνδέσεις κυμαινόμενου τιμολογίου. Το πρόβλημα διογκώθηκε όχι μόνο επειδή εκτοξεύτηκαν οι χρεώσεις κατανάλωσης προς τα πάνω, προκαλώντας ιδιαίτερες δυσκολίες στα νοικοκυριά για την εξόφληση υπέρογκων λογαριασμών, αλλά και διότι επήλθε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Η έκθεση φανερώνει επίσης ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού οι αναφορές για τον κλάδο της ενέργειας αυξάνονται σχεδόν κατά 300% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι καταγγελίες που έφτασαν στην Αρχή και για τον τραπεζικό τομέα, όπου εμφανίζεται, σύμφωνα με τον Λ. Ζαγορίτη, μια ανησυχητική αύξηση μη εγκεκριμένων – παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, μέσω phishing.

❝ ετικέτες ❞ #ΗΛ.ΡΕΥΜΑ