Η κλιματική κρίση έχει φτάσει τις θερμοκρασίες στο ζενίθ – Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την λειψυδρία
Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ότι η ζέστη το φετινό καλοκαίρι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με το meteo, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών. Λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας, σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει σημάνει συναγερμός λειψυδρίας, καθώς πολλές λίμνες και φράγματα στεγνώνουν.
Συγκεκριμένα, 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε ότι αφορά την Αττική, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες του Μόρνου, αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν δραματικά, αρκούν μόνο για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και να υπογραμμίζουν την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα
«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητα του νερού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα ούτως ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφορείς – Από εκεί αντλούμε το 80% του νερού», υπογράμμισε.
Ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων ετών
Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Ο φετινός Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 στη Βόρεια & Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +3.4 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Κρήτη, όπου καταγράφηκε ως 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Ιούλιος του 2023).
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούλιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Μικρές αποκλίσεις στα νησιά
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουλίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Ο Ιούλιος του 2024 ήταν ένας πολύ θερμός μήνας σε συνέχεια του ακραία θερμού Ιουνίου 2024, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 1-2°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούλιος 2023) σε Βόρεια & Δυτική Ελλάδα.
Μεγάλες και συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα από τις 7 Ιουλίου έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (43.1°C στη Σκάλα Μεσσηνίας στις 18 Ιουλίου 2024).
Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού. Σημειώνεται, πως στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, καταγράφηκε για τον Ιούλιο 2024 μέση μέγιστη θερμοκρασία στους 38.7°C, ενώ για 14 συνεχόμενες ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση ή μεγαλύτερη των 40°C.
Καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ
Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται μερικά από αυτά τα απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγράφηκαν τον Ιούλιο 2024.
Στο «φούρνο» και η Αθήνα
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,0 °C, με 27 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 26 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 90% των 49 σταθμών οι 26 ημέρες (τουλάχιστον) από τις 31 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά. Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 49 μετεωρολογικούς σταθμούς.
www.in.gr
❝ ετικέτες ❞ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ