Η σούπερ σταρ του WNBA κρίθηκε ένοχη από ρωσικό δικαστήριο για κατοχή και λαθρεμπορία ναρκωτικών – Παρέμβαση Μπάιντεν

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, καθώς σύμφωνα με τη ρωσική δικαιοσύνη, προσπάθησε να περάσει λαθραία λιγότερο από 1 γραμμάριο λάδι κάνναβης, στις αποσκευές της. Υπενθυμίζεται ότι η είναι ήδη προφυλακισμένη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως επισημαίνει το CNN εγείρονται υποψίες ότι η εν λόγω υπόθεση χρησιμοποιείται μοχλός πίεσης της Μόσχας προς τις ΗΠΑ, μετά τις κυρώσεις που εξήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η πρόεδρος του δικαστηρίου στην πόλη Χίμκι, Άννα Σοτνίκοβα, επέβαλε στην Μπρίτνεϊ Γκρίνερ ποινή 16.400 δολαρίων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη «τη μερική παραδοχή της ενοχής της Γκρίνερ, τις τύψεις για την πράξη, την κατάσταση της υγείας της και τις φιλανθρωπικές τις δραστηριότητες».

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Γκρίνερ ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο και την επιείκειά του.

«Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω κανέναν, ποτέ δεν είχα σκοπό να θέσω σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ρωσίας, ποτέ δεν είχα σκοπό να παραβιάσω κανέναν νόμο εδώ», δήλωσε η Γκρίνερ και πρόσθεσε «έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω ότι με την απόφασή σας να μην καταστραφεί η ζωή μου. Ξέρω ότι όλοι μιλούν για πολιτικά πιόνια και πολιτική, αλλά ελπίζω ότι αυτό απέχει πολύ από αυτήν την αίθουσα.

«Θέλω να πω ξανά ότι δεν είχα καμία πρόθεση να παραβιάσω οποιονδήποτε ρωσικό νόμο. Δεν είχα καμία πρόθεση. Δεν συνωμότησα ούτε σχεδίαζα να διαπράξω αυτό το έγκλημα», πρόσθεσε η ίδια.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση.

«Σήμερα, η Αμερικανίδα πολίτης Μπρίντνεϊ Γκράινερ καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλακή, γεγονός το οποίο μας υπενθύμισε κάτι που ήδη ξέραμε. Ότι η Ρωσίας κακώς την είχε συλλάβει. Είναι απαράδεκτοΚαλώ τη Ρωσία να την απελευθερώσει αμέσως. Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει έτσι ώστε η Μπρίντνεϊ να επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι της το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Γκρίνερ κρατείται παράνομα.

Έξι μήνες προφυλακισμένη

Η ετυμηγορία έρχεται περίπου έξι μήνες μετά την σύλληψη της 31χρονης στο αεροδρόμιο της Μόσχας για κατοχή και λαθρεμπορία ναρκωτικών. Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης του μπάσκετ ομολόγησε την ενοχή της σε μια προσπάθεια να αναλάβει την ευθύνη και να του επιβληθεί επιεική ποινή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της

Οι δικηγόροι της Γκρίνερ, Μαρία Μπλαγκοβολίνα και Αλεξάντερ Μπόικοφ, ανέφεραν σε γραπτή δήλωση ότι το δικαστήριο αγνόησε όλα τα στοιχεία και ότι θα ασκήσουν έφεση.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την ετυμηγορία. Ως επαγγελματίες νομικοί, πιστεύουμε ότι το δικαστήριο πρέπει να είναι δίκαιο με όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Το δικαστήριο αγνόησε τελείως όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της υπεράσπισης και το πιο σημαντικό, την ομολογία ενοχής. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομική πρακτική. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα της ουσίας (για να μην αναφέρουμε τα ελαττώματα της πραγματογνωμοσύνης) η ετυμηγορία είναι απολύτως παράλογη. Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσαν οι συνήγοροι της 31χρονης.

❝ ετικέτες ❞ #ΡΩΣΙΑ