Η επέτειος της γέννησής του γιορτάζεται «Ημέρα Μη Βίας»

Στις 2 Οκτωβρίου 1869, στην πόλη Πορμπαντάρ της Ινδίας, γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες μορφές του 20ού αιώνα: ο Μαχάτμα Γκάντι, ο άνθρωπος που με τις ιδέες του και τον τρόπο ζωής του έθεσε τα θεμέλια της μη βίαιης αντίστασης. Η δράση του ενάντια στην αποικιοκρατία, η αντίθεσή του σε κάθε μορφή καταπίεσης και η επιμονή του στη δικαιοσύνη και την ισότητα τον ανέδειξαν ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο Γκάντι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, διακρίθηκε για την ηγετική του παρουσία στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ινδίας, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το προσωνύμιο «Μαχάτμα», που σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή», του το έδωσε ο Ινδός ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, αναγνωρίζοντας την ηθική του υπεροχή και τον ανιδιοτελή του χαρακτήρα.

Η πιο γνωστή μορφή του αγώνα του ήταν το κίνημα της «σατιαγκράχα», που υπήρξε η βάση της μη βίαιης αντίστασης, απορρίπτοντας τη χρήση όπλων και βίας, και αντ’ αυτού, προάγοντας την αλήθεια, την ανεκτικότητα και την αξιοπρέπεια. Οι θρυλικές πορείες του και οι απεργίες πείνας μετέτρεψαν τη φιλοσοφία του σε παγκόσμια κληρονομιά, επηρεάζοντας ηγέτες όπως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Νέλσον Μαντέλα.

Η ζωή του ήταν μια αδιάκοπη αναζήτηση ηθικών αξιών, απορρίπτοντας τα υλικά αγαθά και αγκαλιάζοντας την απλότητα. Ντυμένος με το παραδοσιακό dhoti, το λινό ένδυμα των φτωχών, και χρησιμοποιώντας τον αργαλειό ως σύμβολο αυτάρκειας και ανεξαρτησίας, ο Γκάντι ζούσε όπως ακριβώς κήρυττε. Η φιλοσοφία του ήταν ριζωμένη στην πεποίθηση ότι η αλλαγή ξεκινά πρώτα από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στις 30 Ιανουαρίου 1948, ο Γκάντι δολοφονήθηκε από έναν Ινδό εθνικιστή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ωστόσο, οι ιδέες του συνεχίζουν να ζουν και να εμπνέουν τους αγώνες για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη σε όλον τον πλανήτη.

Σήμερα, η επέτειος της γέννησής του γιορτάζεται παγκοσμίως ως «Διεθνής Ημέρα Μη Βίας», υπενθυμίζοντας ότι η αληθινή δύναμη βρίσκεται στην ειρήνη, την αγάπη και την αλήθεια.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1836: Ο Κάρολος Δαρβίνος επιστρέφει στην Αγγλία, μετά από ένα πενταετές ταξίδι για την αναζήτηση στοιχείων, που τον βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας της φυσικής επιλογής.

1967: Στην Ελλάδα, καθιερώνεται εξαετής υποχρεωτική εκπαίδευση και δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Επίσης, καθιερώνεται η καθαρεύουσα ως γλωσσικό όργανο στην παιδεία.

1968: Πραγματοποιείται η σφαγή του Τλατέλολκο. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 10.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την Αστυνομία και τον Στρατό, σκοτώνονται 260 άτομα και τραυματίζονται 1.200.

1990: Προφυλακίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1991: Η Στέφι Γκραφ γίνεται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα τενίστρια που κερδίζει 500 αγώνες, κερδίζοντας την Τσεχοσλοβάκα Πέτρα Λανγκρόβα στο Leipzig International Tournament.

Γεννήσεις

1869 – Μαχάτμα Γκάντι, ινδός ακτιβιστής και φιλόσοφος

1890 – Γκράουτσο Μαρξ, Αμερικανός ηθοποιός

1904 – Γκράχαμ Γκριν, άγγλος συγγραφέας και κριτικός

1951 – Στινγκ, άγγλος τραγουδιστής, μπασίστας και ηθοποιός

1954 – Γρηγόρης Ψαριανός, έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός

Θάνατοι

1804 – Νικολά-Ζοζέφ Κινιό, γάλλος μηχανικός

1988 – Άλεκ Ισσιγόνης, έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων

2017 – Τομ Πέτι, Αμερικανός μουσικός

2018 – Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Σήμερα γιορτάζουν

Ιούστα, Ιουστίνη, Κυπριανός, Κυπριανή

www.newsbeast.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ