Αποτροπιασμό προκαλεί το βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου – Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 38χρονος δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη

Σοκ προκαλεί στη Βραζιλία – και όχι μόνο – ο θάνατος ενός άνδρα, ο οποίος πέθανε από ασφυξία αφού τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός περιπολικού, απ’ όπου αναδιδόταν πυκνός καπνός. Ο 38χρονος Τζενιβάλντο ντε Ζεσούς Σάντος πέθανε μέσα σε όχημα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Αυτοκινητοδρόμων, με τους κατοίκους της πόλης Ουμπάουμπα, στην Πολιτεία Σεργκίπε, να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Όπως μεταδίδει το βραζιλιάνικο Οpovo, ο Τζενιβάλντο οδηγούσε μοτοσικλέτα με τον ανιψιό του όταν τον πλησίασε η αστυνομία. Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν το θύμα να μεταφέρεται στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, όταν ένας από τους αστυνομικούς ρίχνει αέριο μέσα και κλείνει το πορτ-μπαγκάζ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θύμα έπασχε από ψυχικές διαταραχές.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) υποστήριξε σήμερα ότι οι αστυνομικοί της «χρησιμοποίησαν τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας» απέναντι στον «επιθετικό» όπως υποστηρίζουν άνδρα, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου τροχονομικού ελέγχου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Τζενιβάλντο δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Στα βίντεο διακρίνονται δύο άνδρες της PRF, που φορούν κράνη, να προσπαθούν να κλείσουν στο πορτ-μπαγκάζ τον άνδρα, τα πόδια του οποίου κρέμονται έξω. Ένας λευκός πυκνός καπνός, που μοιάζει να αναδίδεται από ένα καπνογόνο, βγαίνει από το πορτ-μπαγκάζ.

Παράλληλα ακούγονται κραυγές πόνου και κάποιος να φωνάζει: «Θα τον σκοτώσουν».

Τα πόδια του άνδρα κουνιούνται για περίπου ένα λεπτό και μετά σταματούν. Οι αστυνομικοί τα διπλώνουν και κλείνουν το πορτ-μπαγκάζ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή με χρήστη να γράφει πως «οι μαύροι με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται τις μεγαλύτερες ιστορικές παραβιάσεις μετά την ψεύτικη κατάργηση».

❝ ετικέτες ❞ #ΒΡΑΖΙΛΙΑ