Πρόκειται για μια κινητή γιορτή που πέφτει σαράντα μέρες μετά το Πάσχα, στενά συνδεδεμένη με την παράδοση . Αυτή ήταν η μέρα που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών πολλές δεκαετίες πριν κατέβαιναν για το πρώτο μπάνιο τους μαζί με όλα τα ζώα τους για να «αναληφθούν από όλα τα κακά».

Το έθιμο του Αγιασμού των Αλόγων, με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο, αναβίωσε και φέτος στην παραλία των Καλών Νερών. Απο τα τέλη του 17ου αιώνα, οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν την ημέρα της Αναλήψεως για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Πλέον, ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός,

έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών. Οι εικόνες κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές.

Τα gegonota.news ήταν σήμερα εκεί και κατέγραψαν πλούσιο υλικό από τον θεαματικό Αγιασμό των Αλόγων.

Πηγή: gegonota.news

❝ ετικέτες ❞ #ΠΗΛΙΟ