Πώς μπορεί η νηστεία να συμβάλει στην αποτοξίνωση εάν ένα άτομο δεν προσλαμβάνει πρόσθετες ποσότητες θρεπτικών ουσιών; Σ’ αυτό το ερώτημα απαντά ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως εξηγεί, «ο όρος αποτοξίνωση  είναι μια μεταφορά που σχεδιάστηκε από τον Dr. Otto Buchinger. Από τη μία πλευρά αναφέρεται σε μια υποκειμενική αίσθηση ευεξίας, την ελαφρότητα και την αυξανόμενη διαύγεια που βιώνει το άτομο που νηστεύει. Από την άλλη πλευρά, απευθύνεται στις εμφανείς σωματικές αλλαγές: καθαρισμένο δέρμα, βελτιωμένη αναπνοή και μείωση ασθενειών.

Η αποτοξίνωση ορισμένων ουσιών που βρίσκονται σε υπερβολικές ποσότητες στο αίμα επιτυγχάνεται επιπρόσθετα, όπως η χοληστερόλη, άλλα λίπη στο αίμα, η γλυκόζη, οι υπερβολικά αυξημένες αποθήκες λιπών και οι πλάκες αρτηριοσκλήρωσης στα τοιχώματα των αρτηριών. Ορισμένες ασθένειες  που προκαλούν τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) ή ανοσοσυμπλέγματα επίσης μειώνονται. Η νηστεία συνήθως εξομαλύνει τις μετρήσεις αίματος και μειώνει τις εναποθέσεις λίπους. Ταυτόχρονα, οι τυπικές αρτηριακές σκληρυντικές κατακρημνίσσεις μειώνονται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που είναι σχεδόν απαλλαγμένα από λίπος. Το ίδιο πράγμα αναμένεται από τη νηστεία. Η τάση για χρησιμοποίηση πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της νηστείας καθιστά εύλογο το γεγονός ότι οι εκφυλισμένες ή παθολογικές πρωτεϊνικές δομές πέπτονται από μόνες τους.

Η γιατρός Jurgen Rhode που συνταξιοδοτήθηκε από μια ιατρική κλινική στο Βερολίνο της Γερμανίας, διεξήγαγε ένα τεστ βιωσιμότητας που αναγνωρίζεται από γεροντολόγους και απέδειξε το παρακάτω: μετά από 3 βδομάδες νηστείας, παρατηρήθηκε «επαναφορά της νεότητος» και μια μείωση της βιολογικής ηλικίας μέχρι και 6 χρόνια.

Η αυξημένη επίδοση του σώματος, η μείωση του βάρους, η βελτιωμένη ροή αίματος, η βελτιωμένη μακρο-και μικροκυκλοφορία και η εναρμονισμένη διάθεση, είναι άμεσες επιδράσεις της νηστείας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ζωτικότητας. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτο όταν η σύνθεση πρωτεϊνών ενισχύεται μετά τη νηστεία.»

❝ ετικέτες ❞ #ΚΟΥΡΕΤΑΣ