Φωτ. Larissanet.gr

Πολλοί ήταν και φέτος το καλοκαίρι οι Λαρισαίοι που επέλεξαν για εκδρομή μερικών ημερών να βρεθούν στο Λίμνη Πλαστήρα. Εκεί είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια σειρά από δράσεις τόσο στο νερό όσο και έξω από αυτό στο καταπράσινο περιβάλλον. Από αυτό το διάστημα και έπειτα αρκετοί επιλέγουν να κάνουν μια ημερήσια εκδρομή με καλύτερη ημέρα την Κυριακή ή ακόμα και για Σαββατοκύριακο.

Ο φακός του Larissanet.gr κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρέθηκε στη Λίμνη και επέλεξε μια σειρά φωτογραφιών από όμορφες στιγμές.

Σύμφωνα με τον Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα, η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα πριν γίνει το φράγμα και σχηματιστεί η λίμνη, ήταν το ξακουστό οροπέδιο της Νεβρόπολης, που πήρε το όνομά του από τα άφθονα ελάφια που ζούσαν στα πυκνά δάση της.

Το 1925 ο στρατηγός και πρωθυπουργός της χώρας Ν. Πλαστήρας δημιούργησε το χωριό Νεράιδα και εκεί συνέλαβε την ιδέα να γίνει φράγμα στα στενά “κακαβάκια” του ποταμού Ταυρωπού και τα νερά που θα συγκεντρώνονταν στην Νεβρόπολης να δημιουργήσουν μια λίμνη και να εκτρέπονται στον Καρδιτσιώτικο κάμπο για την άρδευσή του αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 1960 εγκαινιάστηκε το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και μετά από μερικά χρόνια έγιναν και τα αρδευτικά έργα του κάμπου καθώς και η ύδρευση της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών.

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Η αρμονία και η ομορφιά του τοπίου δίνει την αίσθηση ότι η λίμνη είναι φυσική, και μόνο η ύπαρξη του φράγματος δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα τεχνητού έργου.

Η Λίμνη και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ένα πλούσιο οικοσύστημα, αφού στα νερά της σήμερα διαβιούν πολλά είδη ψαριών, όπως χέλια, γριβάδια, πέστροφες, λαυράκια, πεταλούδες, κορέγονοι, γλήνια, ασπρόψαρα, τσιρόνια.

Στην περιοχή συναντάμε ακόμη πολλά είδη πουλιών, όπως ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, βουτηχτάρια και κορμοράνους, ενώ σπάνια θα δούμε και λευκοτσικνιάδες, όρνια, πετρίτες και χρυσαετούς. Στις όχθες της συναντάει κανείς αλεπούδες, λύκους, αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες και σπανιότερα αρκούδες, ελάφια, και αγριόγατες.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας στη περιοχή, μεταξύ 700 και 900 μέτρων υψόμετρο, είναι η πλατύφυλλη βελανιδιά, που τοπικά ονομάζεται Δένδρος, μέχρι τα 1500 μέτρα το έλατο, ενώ ψηλότερα ξεκινάει ψευδοαλπική βλάστηση. Υπάρχουν ακόμη είδη ποώδους βλάστησης όπως φτέρες, γεράνια, κυκλάμινα, κρόκοι, νάρκισσοι, είδη ορχιδέας κ.ά.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Λίμνη Πλαστήρα:

❝ ετικέτες ❞ #ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ