Στην ενημερωτική συνάντηση, με θέμα την αδειοδότηση και την αυξανόμενη κάλυψη της Θεσσαλίας με φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτική γη, η οποία πραγματοποιήθηκε το με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής:
«Όπως όλοι γνωρίζουν, το ΠΑΣΟΚ σε ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμη άλλες πολιτικές δυνάμεις ‘’αγρόν ηγόραζαν’’, μίλησε για ‘’πράσινη ανάπτυξη’’, όπως και για την ανάγκη θεσμοθέτησης, υλοποίησης και κατοχύρωσης της Ενεργειακής Δημοκρατίας.
Και με τον όρο Ενεργειακή Δημοκρατία εννοούμε την πολιτική διάχυσης και αξιοποίησης όλων των μορφών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από όσους το δυνατόν περισσότερους αγρότες, αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και πολίτες και όχι την εφαρμοζόμενη πολιτική –εδώ και πάνω από 5 χρόνια- της κατασκευής ‘’φαραωνικών’’ έργων ανανεώσιμων πηγών που υλοποιούνται και κατέχονται από λίγους, μεγάλους κολοσσούς του χώρου της ενέργειας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ‘’λέξη-κλειδί’’ είναι η ‘’ενεργειακή κοινότητα’’ που συνομολογείται μεταξύ των αγροτών, με προτεραιότητα βέβαια τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών, αλλά και τα νησιά μας και βέβαια τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.
Άλλη μια ‘’λέξη-κλειδί’’ για την Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η ‘’αυτοπαραγωγή’’ ενέργειας για τους αγρότες.
Δηλαδή η δυνατότητά τους να συμμετέχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προκειμένου να ξεπεραστεί ένας κρίσιμος παράγοντας που αυξάνει το κόστος παραγωγής, με κρίσιμες συνέπειες όχι μόνο για το εισόδημα των ίδιων των αγροτών, αλλά και όλων των καταναλωτών, αφού αναπόφευκτα όταν η ‘’αυτοπαραγωγή’’ δεν υπάρχει, το κόστος της ακριβής αγροτικής ενέργειας μετακυλύεται, μέσω των αυξήσεων των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε όλη την ‘’αλυσίδα’’ της αγοράς –αυτό που σχηματικά αποκαλούμε ‘’απ’ το χωράφι στο ράφι’’.
Τι συμβαίνει όμως αυτή τη στιγμή, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ;
Τουλάχιστον από το 2019 και με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις ο ηλεκτρικός χώρος μοιράζεται με προτεραιότητα σε λίγους, ενώ εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν πολλές καταγγελίες, πως ο ΔΕΔΔΗΕ δε δέχεται αιτήματα για μικρά και μεσαία αγροτικά έργα.
Παράλληλα και παρότι σχετική κυβερνητική ανακοίνωση την προηγούμενη άνοιξη προέβλεπε πως οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα συνδεθούν στους 225 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, τα στοιχεία φανερώνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των σταθμών δεν διαθέτουν σχεδόν καθόλου ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο.
Το δε κυβερνητικό μέτρο για την ενεργειακή «στήριξη» του πρωτογενούς τομέα, μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», χρηματοδοτήθηκε με ένα ‘’αστείο’’ ποσό -ποσό ‘’σταγόνα στον ωκεανό’’, σε σχέση με τους πόρους που διατέθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στους ενεργειακούς κολοσσούς.
Βλέπουμε πλέον στη Θεσσαλία, όσο και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, τα φωτοβολταϊκά να ‘’φυτρώνουν’’ ολοένα και περισσότερο, σε ζώνες γης υψηλής καλλιεργητικής αξίας, κινδυνεύοντας να αλλάξουν άρδην τον παραγωγικό τους χαρακτήρα.
Η αποκάλυψη σήμερα από τον κ Περιφερειάρχη είναι συγκλονιστική :
Αντί για το επιτρεπόμενο ποσοστό 1% κάλυψης γης, στη Θεσσαλία η κάλυψη κυμαίνεται στο 10%!!
Για το ίδιο ζήτημα , αξίζει να σημειωθεί πως παρενέβην κοινοβουλευτικά, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρεμφερή ερώτηση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία κατέθεσε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και τον περασμένο Μάρτιο.
Χιλιάδες στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας που παραδοσιακά καλλιεργείται και αξιοποιείται από τους αγρότες μας, στηρίζοντας την εθνική αγροτική παραγωγή, παραδίδεται άκριτα και με αυξανόμενους ρυθμούς στις μεγάλες εταιρίες που εμπορεύονται φωτοβολταϊκά. Με ‘’τυράκι’’ τα μεγαλύτερα μισθώματα σε σχέση με τα μισθώματα που καταβάλλουν οι καλλιεργητές, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, πείθονται να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους στις εταιρίες των φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες εκτάσεις για αγροτική παραγωγή να μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Ήδη, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων, έναν παραδοσιακό σιτοβολώνα της χώρας, το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού όπως καταγγέλλουν αγρότες της περιοχής, από τα 12.900 διαθέσιμα στρέμματα γης για καλλιέργεια, περίπου το 20% έχει παραχωρηθεί για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και διαρκώς το ποσοστό αυξάνεται.Και δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πως σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει απούσα, αφού δεν έχει να επιδείξει κανένα σχέδιο για την ανακατάληψης της γης της Θεσσαλίας από τα φωτοβολταϊκά, κανένα σχέδιο ολοκληρωμένης στήριξης των Θεσσαλών αγροτώνΣε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει σε προηγούμενο χρόνο για όλα αυτά, διατυπώνοντας εγκαίρως τις θέσεις του.
Επιμένουμε στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κυρίως σε υποδομές αγροτικών περιοχών, όπως στέγες, στάβλοι, βοηθητικά κτίσματα κλπ, για τον μηδενισμό του κόστους ενέργειας και τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος – αλλά λέμε ρητά όχι στην εγκατάστασή τους σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Απλά, λιτά και δωρικά:
Η Πράσινη Μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαιη, ορθολογική, παραγωγική και κτήμα όλων.
Ειδάλλως, δεν υπάρχει νόημα να υπάρξει…».
❝ ετικέτες ❞ #ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ