Δεν πρόκειται να μας αφήσει χωρίς εκπλήξεις ο καιρός το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Απρίλιο, όπως αναφέρει στην εκτίμησή του ο Λαρισαίος καιρικός αναλυτής Θεοφάνης Χατζηγρίβας.

Μάλιστα κάνει λόγο για τελευταία ευκαιρία για τον χειμώνα να δείξει για φέτος τα… δόντια του, ενώ αναφέρει ποια διαστήματα θα έχουμε πολλές βροχές, κάποια χιονοέκπληξη μέχρι και σε πεδινά τμήματα, αλλά και υπερβολική ζέστη με τις καιρικές εναλλαγές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πάλι.

Δείτε την αναλυτική του εκτίμηση:

«Υπάρχει μια σχετικά καλή εικόνα, όσων αφορά το υπόλοιπο του Φλεβάρη, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Μάρτη.

Φυσικά στο μετρό του δυνατού, μιας και η ατμόσφαιρα φυσικά, με τον χαοτικό της χαρακτήρα μπορεί να, κάνει στην κυριολεξία ότι θέλει, και οπότε θέλει φυσικά έστω και την ύστατη στιγμή.

Με τα όσα λοιπόν στοιχεία έχουμε αυτή τη στιγμή σαν δεδομένα, και με την προϋπόθεση οι αποκλίσεις σε τυχών αλλαγές να βρίσκονται στην ελάχιστη τιμή τους έχουμε να, πούμε τα παρακάτω:

Η υπάρχουσα κατάσταση βορείου ρεύματος με τα όποια φαινόμενα, και σε μερικές περιπτώσεις ισχυρά θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα Παρασκευή, και με τμηματική εξασθένηση, και περιορισμό στο φινάλε, μόνο στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη. τα οποία φαινόμενα φυσικά αφορούν μόνο ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές οριακά, και κυρίως περιοχές εντός του Αιγαίου, συν τη Θράκη .

Θα υπάρξει ένα μικρό γενικό διάστημα βελτίωσης με αρκετή ηλιοφάνεια και στα ανατολικά τμήματα, αλλά με έντονη αίσθηση του κρύου νωρίς το πρωί, και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες τις θερμές ώρες, και με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές ομίχλες, αλλά και την πάχνη μόνο νωρίς το πρωί.

Πως θα συνεχίσει ο Φλεβάρης όμως;

Θα λέγαμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι αρκετές βροχές, σε ορισμένες περιπτώσεις και με έντονο χαρακτήρα, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και με μικρές ενδιάμεσες βελτιώσεις.

Αιτία φυσικά των αρκετών βροχοπτώσεων στον ελλαδικό χώρο είναι ένα καλά οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων, με μεγάλες επεκτατικές διαθέσεις στην Ευρώπη γενικώς, και κυρίως τα δυτικά τμήματα αυτής με αρκετές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους, χωρίς ωστόσο το ψύχος αυτού του συστήματος να καταφέρνει να φτάσει στη χώρα, μας ατόφιο. (Ρηχές εισβολές επιφανειακού ψύχους )

Μετά από πολύ καιρό θα πέσει μάλιστα και αισθητά η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή της Ισπανίας που περνάει δύσκολα μήνες τώρα με υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι λοιπόν χωρίς φυσικά να θεωρείται δεδομένο η χώρα μας μέχρι και το τέλος περίπου του μήνα, φαίνεται ότι θα δεχθεί αρκετές βροχές, αρκετά χιόνια στα ορεινά, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο τις δύο περίπου τελευταίες ημέρες, να μας επισκεφθεί ψυχρός Αυλώνας με όλα του τα επακόλουθα.

Όλα τα διαδοχικά συστήματα ως έχουμε πει παραπάνω, θα επηρεάζουν τμηματικά σχεδόν το σύνολο της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις.

Βάση των στοιχείων που υπάρχουν, φαίνεται ότι ο χειμώνας θα κάνει αισθητή την παρουσία του, οριακά ως έχουμε πει παραπάνω το τελευταίο διήμερο περίπου του Φλεβάρη, και κυρίως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, και με ερωτηματικό και για κάποιες επεκτατικές διαθέσεις μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο.

θεωρώ, με αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης η χώρα, μας ότι θα βρεθεί μπροστά σε αρκετά χειμερινές άγριες διαθέσεις, με υπαρκτό το ενδεχόμενο είτε πανελλαδικού χιόνια, είτε και επιλεκτικού. Με τις πιθανότητες ιδιαίτερα αυξημένες για δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα σε πρώτη φάση.

Δυστυχώς όμως μια τέτοια εξέλιξη, εάν φυσικά επαληθευτεί, θα ήταν ιδιαίτερα άσχημη για τα δένδρα μας.

Η θερμοκρασία την άνω περίοδο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. θα έλεγα μάλιστα ότι θα είναι και η μοναδική ευκαιρία να δείξει ο χειμώνας τα πραγματικά του δόντια.

Το μέσο διάστημα 10/11 Μάρτη, είτε 14/15 Μάρτη μέχρι και 21 με 23 φαίνεται ότι θα κινηθούμε σταδιακά και τμηματικά κυρίως στα νοτιότερα τμήματα και όχι μόνο σε υψηλές θερμοκρασιακές τιμές, αλλά με έντονη αστάθεια εξ αιτίας προσέγγισης μιας ιδιαίτερα θερμής αφρικανικής γλώσσας, και σε συνδυασμό με τις οριακά χαμηλές βαλκανικές πιέσεις.

Εκ νέου, όμως βροχερό, και πιθανώς ιδιαίτερα βροχερό, φαίνεται το διάστημα 22 Μάρτη μέχρι και πιθανώς τις πρώτες ημέρες του Απρίλη σε μεγάλο τμήμα της χώρας, και κυρίως στα δυτικά και βόρεια, χωρίς φυσικά να λείψουν κάποιες χιονοεκπλήξεις σε τμήματα της Δυτικής κυρίως Μακεδονίας. θερμοκρασία φυσικά σε αισθητή πτώση.

Με λίγα λόγια λοιπόν, θα τα δούμε όλα στην πορεία, από υπερβολική ζέστη, μέχρι και κάποια πεδινά χιόνια σε αρκετές περιοχές, όπου δεν είδαμε ολόκληρο το χειμώνα, και φυσικά φουλ βροχές.

Εύχομαι η παραπάνω εκτίμηση, να σας βοήθησε λίγο, αλλά φυσικά να μη ξεχνάμε, ότι είναι ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ,οπότε και οποίες αλλαγές έχουν τον πρώτο λόγω.

Εύχομαι ένα όμορφο υπόλοιπο χειμώνα, και μια φυσιολογική άνοιξη για τη χώρα μας».

❝ ετικέτες ❞ #ΦΑΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΡΙΒΑΣ