Μην συγχέουμε Μεσοχώρα, με μεταφορά νερού από τον Αχελώο

«Η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον θεσσαλικό κάμπο, η ολοκλήρωση των συνοδών υδροηλεκτρικών έργων και η κατασκευή ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείματος στον θεσσαλικό κάμπο».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών και την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, της Βουλής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, περιέγραψε με σκοτεινά χρώματα τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στον θεσσαλικό κάμπο, τονίζοντας, πως «βιώνουμε μια οδυνηρή πραγματικότητα, με μεγάλες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, με τον αγροτικό τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της Θεσσαλίας, να κινδυνεύει στην κυριολεξία να “ερημώσει”. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι σε πολλές περιοχές του νομού μας, οι αγρότες “χτυπούν πομόνες” για να βρουν νερό στα 400 με 500 μέτρα».

Ο κ. Κέλλας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας:

«Αντιμετωπίζουμε το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, με στοχευμένες πολιτικές, σχέδιο και διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ιδιαίτερα για το πρόβλημα της ερημοποίησης στον θεσσαλικό κάμπο, έχουμε εκπονήσει ειδικό σχέδιο δράσης, ώστε να αναστραφεί το αρνητικό υδάτινο ισοζύγιο.

Τα δρομολογημένα έργα κατασκευής υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, η ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, που θα επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά της ερημοποίησης, η αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της ΕΕ, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”, καθώς και το εργαλείο LIFE για το περιβάλλον, το οποίο αξιοποιεί ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE, αποτελούν ορισμένα από τα βήματα που ακολουθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ειδική αναφορά, ο κ. Κέλλας έκανε και στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση στην ολοκλήρωσή του, καθώς όπως ανέφερε, «υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό, που θα αναβαθμίσει τον εξοπλισμό και θα θέσει σε επαναλειτουργία δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Για το ίδιο θέμα, μάλιστα, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, τόνισε «πως πρέπει να μπει τέλος στο ψέμα δεκαετιών, ότι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας σχετίζεται με τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο», καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά έργα και αν προχωρήσει η Μεσοχώρα, θα έχουμε σημαντικά οφέλη στον τομέα της πράσινης ενέργειας».

Από την τοποθέτηση του κ. Κέλλα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το Φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων, με τον Λαρισαίο βουλευτή, να αναφέρει ότι «πρόκειται για εμβληματικό έργο για την περιοχή, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η υλοποίηση κατασκευής του Φράγματος, θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την αγροτική οικονομία των Φαρσάλων με την άρδευση περίπου 100.000 στρεμμάτων, αλλά και τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής, ενώ θα έχει πολύπλευρο πράσινο αποτύπωμα».

Κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι «το θέμα είναι υπεράνω κομμάτων» και ζήτησε να επικρατήσει «ομοψυχία και συστράτευση», καθώς όπως επεσήμανε, «η ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό πρόβλημα, αλλά ως το μείζον ζήτημα για τις επόμενες γενιές».

❝ ετικέτες ❞ #ΚΕΛΛΑΣ