Στον 4ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, περιμένει σήμερα να περάσουν την πόρτα του γραφείου του, τρία πρώην και νυν στελέχη του ΟΣΕ που κατηγορούνται για παραμέληση καθήκοντος σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών.

Την ίδια περίπου στιγμή, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, επίσης, τρία στελέχη του ΟΣΕ που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αδικήματα αφορούν το θάνατο ανθρώπων. Αρχικά το 2017 όταν έχασε τη ζωή του ένας 12χρονος στις σιδηροδρομικές γραμμές της Νέας Σμύρνης και σχεδόν έξι χρόνια μετά, με τον θάνατο 57 ανθρώπων στην περιοχή του Ευαγγελισμού στα Τέμπη.

Και στις δύο περιπτώσεις τέθηκε το θέμα της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου. Για τον μεν 12χρονο, τον Νοέμβριο του 2017 ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του σιδηροδρομικών γραμμών που περνάει μέσα από τον αστικό ιστό της Λάρισας, για τους δε 57 επιβάτες του Intercity και της εμπορικής αμαξοστοιχίας τον Φεβρουάριο του 2023, το θέμα της τηλεδιοίκησης που θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, σήμερα θα βρεθούν στο Δικαστικό Μέγαρο, άνθρωποι που δεν σχετίζονται άμεσα με τα θέματα της ασφάλειας που τέθηκαν παραπάνω καθώς ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και τα δύο μέλη της επιτροπής μεταθέσεων, θα πρέπει να καταθέσουν για την  μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη τη στιγμή που ξεπερνούσε το όριο ηλικίας, ενώ και η εμπλοκή των τριών κατηγορούμενων  στην υπόθεση του 12χρονου – ένας μηχανοδηγός, και δύο προϊστάμενοι του ΟΣΕ – δεν σχετίζεται με την περίφραξη του σιδηροδρομικού δικτύου που περνά μέσα από την πόλη.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι οικογένειες ζητούν δικαιοσύνη για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν με τόσο τραγικό τρόπο στις ράγες και στα κενά της διαχρονικής υποβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

K.K.

❝ ετικέτες ❞ #ΛΑΡΙΣΑ