«Με τη δύναμη της συνεργασίας πετύχαμε πολλά, εξ ου και το όνομα της νέας κίνησης. Εκτιμώ ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να αξιολογήσουν θετικά τη θητεία μας και να μας δώσουν τη δύναμη να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Για τη «γεμάτη προκλήσεις θητεία της Δημοτικής Αρχής» μιλά στη larissanet ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, υπογραμμίζοντας πως «από τη μια η πανδημία θύμιζε συνθήκες πολέμου και από την άλλη ο σεισμός της Ποταμιάς δημιούργησε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για πολλούς μήνες».

Ο κ. Γάτσας αναφέρεται συνοπτικά σε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως για αυτά που δεν προχώρησαν όσο σύντομα θα ήθελε…

Σε ότι αφορά το προσεχές χρονικό διάστημα τονίζει πως θα ολοκληρωθεί μεγάλο ποσοστό των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν δημοπρατηθεί.

Ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του Νίκου Γάτσα για τις συγκρούσεις με το Νίκο Ευαγγέλου δηλώνοντας πως «στην περίπτωση του προκατόχου μου δεν με ενοχλεί η κριτική του, όσο άδικη και αν είναι. Αυτό που με ενοχλεί κάποιες φορές είναι η άρνηση να συμβάλει σε θετικές πρωτοβουλίες του Δήμο».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας σκιαγραφεί την κατάσταση που άφησε ο σεισμός της 3ης Μαρτίου 2021, όπως και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τον θεσσαλικό Όλυμπο. «Μπορώ να το πω πλέον με σιγουριά ότι στα 3 χρόνια της διοίκησής μας καταφέραμε να επαναφέρουμε τον Θεσσαλικό Όλυμπο στο προσκήνιο» επισημαίνει.

Κλείνοντας μιλά για τη δημιουργία του ενιαίου συνδυασμού «Δύναμη Συνεργασίας», ενώ υπογραμμίζει πως «με τη δύναμη της συνεργασίας πετύχαμε πολλά, εξ ου και το όνομα της νέας κίνησης. Εκτιμώ ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να αξιολογήσουν θετικά τη θητεία μας και να μας δώσουν τη δύναμη να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα».

Κε Δήμαρχε, καθώς μπροστά βρίσκεται η τελική ευθεία της τρέχουσας θητείας σας, πώς θα συνοψίζατε αυτά που πέτυχε η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι αυτή η θητεία ήταν πραγματικά γεμάτη προκλήσεις. Από τη μια η πανδημία που θύμιζε συνθήκες πολέμου και από την άλλη ο σεισμός της Ποταμιάς που δημιούργησε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για πολλούς μήνες. Ακόμη και σήμερα η Δημοτική Αρχή καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτές, αν και σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά. Είναι επομένως ευτύχημα που μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να δείξει υπευθυνότητα και εργατικότητα και στο τέλος της τετραετίας θα έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα. Θα σας πω συνοπτικά ότι καταφέραμε να επενδύσουμε μεγάλα κεφάλαια στην καθημερινότητα, όπως την καθαριότητα, το πράσινο και τον οδοφωτισμό, στην ύδρευση, με τη βελτίωση της ανταπόκρισης στην αποκατάσταση βλαβών, στην αγροτική οδοποιία με εκτεταμένες συντηρήσεις σε όλες τις κοινότητες, στην εσωτερική οδοποιία με ασφαλτοστρώσεις σε κάθε οικισμό, με την αναβάθμιση των σχολείων και των παιδικών σταθμών, των υποδομών πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας. Νέα γήπεδα, νέο κέντρο διά βίου μάθησης, νέα βιβλιοθήκη, αναβαθμίσεις σχολείων και νέος εξοπλισμός σε όλες τις υπηρεσίες. Περισσότερο όμως είμαι περήφανος που καταφέραμε ως δημοτική αρχή να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, ασφάλεια και αισιοδοξία στους συμπολίτες μας, καθώς ο Δήμος Ελασσόνας απέδειξε ότι βρίσκεται πάντα δίπλα τους.

 Προφανώς υπάρχουν και θέματα, τα οποία δεν προχώρησαν όπως θα θέλατε… Τί έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια;

Θα έλεγα καλύτερα ότι δεν προχώρησαν τόσο σύντομα όσο θα θέλαμε. Από την αρχή της θητείας μας είχαμε την τύχη να εντάξουμε περισσότερα από 15 μεγάλα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Το τεχνικό πρόγραμμα, όταν αναλάβαμε ήταν στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, τόσο η γραφειοκρατία όσο και η έλλειψη προσωπικού στις τεχνικές μας υπηρεσίες, δεν επέτρεψε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τα έργα έχουν εγγυημένη χρηματοδότηση, αλλά οι διαδικασίες για την αδειοδότηση, τη δημοπράτηση και τη συμβασιοποίηση είναι τόσο χρονοβόρες που χρειάζεται 2 χρόνια για να ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο και ακόμη 1 χρόνο για να τελειώσει.

 Πώς σκιαγραφείται ο προγραμματισμός σας για τους προσεχείς μήνες του 2023;

Έχουμε σχεδόν 10 μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές και το διάστημα αυτό είναι αρκετό, για να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο ποσοστό των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν δημοπρατηθεί. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν οι αναπλάσεις στη Βερδικούσια και στο Λιβάδι, ο δεύτερος κυκλικός κόμβος της Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, οι ασφαλτοστρώσεις σε Κρανιά και Τσαριτσάνη, ο παιδικός σταθμός Βλαχογιαννίου, η νέα δημοτική βιβλιοθήκη και πολλές ακόμη παρεμβάσεις σε όλα τα χωριά.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών συγκρουστήκατε πολλές φορές – και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σφοδρότατα – με τον προκάτοχό σας και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Ευαγγέλου. Πώς κρίνετε συνολικά τη στάση του; Μπορείτε να εντοπίσετε θέματα στα οποία τελικώς να βοήθησε με τις θέσεις του;

Είναι στην ιδιοσυγκρασία μου να αντιμετωπίζω όλους τους ανθρώπους καλόπιστα και να προσπαθώ να εξηγήσω τη στάση τους μέσα από τη θέση και το ρόλο του καθενός. Στην περίπτωση του προκατόχου μου δεν με ενοχλεί η κριτική του, όσο άδικη και αν είναι. Αυτό που με ενοχλεί κάποιες φορές είναι η άρνηση να συμβάλει σε θετικές πρωτοβουλίες του Δήμου, όπως η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΕΛ, η ίδρυση κέντρου διά βίου μάθησης, η αναβάθμιση της δημοτικής βιβλιοθήκης, η συνεργασία με τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας για την ενίσχυση της απασχόλησης. Βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσω ότι χάρη στις επιθέσεις του κ. Ευαγγέλου μάς δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε δημόσια τη θέση μας σε διάφορα θέματα και ειδικά σε θέματα που δεν ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό. Έτσι, μέσα από την αρνητική διαφήμιση που επεδίωκε ο κ. Ευαγγέλου, διαφημίστηκε η δουλειά μας και το έργο μας. Και για να μιλήσουμε περισσότερο πολιτικά, θα προτιμούσα η αντιπολίτευση να συμμετέχει ενεργά στις υποθέσεις του Δήμου και όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο. Να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, να καταθέτει προτάσεις, να έχει παρουσία στις δράσεις του Δήμου, αλλά δυστυχώς ήταν απούσα καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας.

Αναμφίβολα ο σεισμός της 3ης Μαρτίου 2021 αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για περιοχές του Δήμου Ελασσόνας. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πορεία αποκατάστασης; Πού βρίσκονται τώρα τα πράγματα και τι πρέπει να γίνει ώστε να επουλωθούν οι πληγές;

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τον μεγάλο σεισμό, αλλά οι πληγές είναι ακόμη ορατές. Για το Δήμο Ελασσόνας ο σεισμός της 3ης Μαρτίου υπήρξε καταλυτικός σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα διατάραξε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των σεισμόπληκτων χωριών και οδήγησε πολλούς απ’ αυτούς σε προσωρινούς οικίσκους ή συγγενικά σπίτια. Οι ζημίες σε δημοτικά κτήρια ήταν σχετικά μικρές, αλλά απαιτούσαν σχολαστική και δαπανηρή αποκατάσταση. Ακόμη και σήμερα πολλές ζημίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας ωστόσο είναι οι συμπολίτες μας στα τροχόσπιτα και τους οικίσκους. Οι άδειες αποκατάστασης ή ανακατασκευής που χορηγεί το Υπουργείο Υποδομών άργησαν πολύ και δικαιολογημένα υπάρχει απογοήτευση. Ο Δήμος μας ωστόσο φροντίζει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή διαβίωση στους πληγέντες και πιέζει διαρκώς για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μείζονος σημασίας για την περιοχή αποτελεί το ζήτημα της ανάδειξης του Ολύμπου. Κατά τη δική σας θητεία έγιναν επαρκείς κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση; Υπάρχει σχέδιο για το μέλλον;

Για τον Όλυμπο και την ανάδειξή του έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Πρώτον, υποστηρίξαμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις ζώνες του Ολύμπου. Υποβάλαμε στο αρμόδιο υπουργείο φάκελο νομιμοποίησης των δύο ορειβατικών καταφυγίων Χριστάκη και Τουρτοφωλιά. Χρηματοδοτήσαμε μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας την τουριστική προβολή του Ολύμπου με έναν εκπληκτικό ιστότοπο για τον Όλυμπο, εκπονήσαμε μελέτη δημιουργίας Μουσείου για την ιστορία και τη μυθολογία του Ολύμπου στην Ελασσόνα, η οποία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 1.600.000 ευρώ και θα δημοπρατηθεί εντός των ημερών. Σηματοδοτήσαμε μονοπάτια, συντηρήσαμε τους δρόμους προς τα καταφύγια, ξεναγήσαμε δημοσιογράφους από εθνικά μέσα ενημέρωσης, οργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο Πυθίου, συνδιοργανώσαμε αθλητικούς αγώνες στον Κοκκινοπηλό, στα Καλύβια και την Καρυά, και μέσα στους επόμενους μήνες αναδεικνύουμε τα Ασκηταριά με διαμόρφωση θέσεων θέασης και μονοπάτια, δημοπρατούμε την εκμίσθωση του δημοτικού ξενώνα Καρυάς και των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού. Μπορώ να το πω πλέον με σιγουριά ότι στα 3 χρόνια της διοίκησής μας καταφέραμε να επαναφέρουμε τον Θεσσαλικό Όλυμπο στο προσκήνιο.

Έχετε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία του ενιαίου συνδυασμού «Δύναμη Συνεργασίας», πραγματοποιώντας το επόμενο βήμα στην κοινή πορεία με τη δημοτική ομάδα του νυν αντιδημάρχου Δημήτρη Καρανίκα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Γιατί ζητάτε από τους δημότες μια δεύτερη θητεία;

Η απόφαση για τη Δύναμη Συνεργασίας προέκυψε φυσιολογικά μετά από 3 χρόνια συνεργασίας στο τιμόνι του Δήμου. Ξέρετε, μέσα από την πορεία της διοίκησης αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες και ευτυχώς για μας οι προτεραιότητες ήταν κοινές. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας υπήρξαν καθοριστικές για τη συνένωση. Η ομάδα μας βέβαια δούλεψε με πάθος σε όλα τα επίπεδα. Συνέβαλε σε αυτό και η σύνθεση από έμπειρους αυτοδιοικητικούς με τους νέους συναδέλφους. Με τη δύναμη της συνεργασίας πετύχαμε πολλά, εξ ου και το όνομα της νέας κίνησης. Εκτιμώ ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να αξιολογήσουν θετικά τη θητεία μας και να μας δώσουν τη δύναμη να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

❝ ετικέτες ❞ #ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ