Ελάχιστα πριν την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, άνθρωποι από τη Λάρισα που έχουν το προνόμιο να συζητούν με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού – ή ακόμη και με τον ίδιο – θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός της Αττικής και της Θράκης, να είναι υποψήφιος και στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας.

Ο λόγος… προφανής: Ο δυναμικός αγροτικός πληθυσμός που το 2019 έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, βάφοντας γαλάζιο τον κάμπο. Ωστόσο, οι συνθήκες φαίνεται να έχουν αλλάξει, όχι άρδην, αλλά αξιοσημείωτα. Η πανδημία, αλλά κυρίως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική δαμόκλειος σπάθη, μαζί με τα ολοένα επιδεινούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, στρίμωξαν ακόμη περισσότερο στη γωνία τις αγροτικές οικογένειες. Σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και οι οριζόντιες ενισχύσεις που ανακοίνωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θεωρούνται «ασπιρίνες» σε μία σοβαρή και πολυδαίδαλη ασθένεια.

Όσα φέρνει η ώρα όμως, δε τα φέρνει ο χρόνος, ο οποίος τελικά φάνηκε άπλετος και αμείλικτος πολιτικά στο δρόμο προς την κάλπη. Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 του Φλεβάρη, έφερε τη Λάρισα στο επίκεντρο της εθνικής επικαιρότητας με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, την ώρα που το πολιτικό σύστημα εξουσίας άρχισε να κλονίζεται συθέμελα από τα… Ρίχτερ της κοινωνικής αμφισβήτησης μπροστά στον χαμό 57 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νέων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως το «μάρμαρο» που θα πληρώσει στις επόμενες εθνικές εκλογές το κυβερνών κόμμα στη Λάρισα θα είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό που μετράται στις τωρινές δημοσκοπήσεις. Υπολογίζοντας προφανώς πως το γεγονός συνέβη στη Λάρισα η οποία εδώ και χρόνια μετρά συνεχώς νεκρούς στις γραμμές των τρένων, εδώ και χρόνια ζητά λύση στο πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να βρει ευήκοα ώτα σε καμία από τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Έτσι, πριν στεγνώσει το σάλιο από τις διαβεβαιώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πως «με την ασφάλεια των μεταφορών δεν παίζουμε» η ίδια η ζωή ξεπέρασε σε οδύνη κάθε ανθρωπίνου νου σενάριο, σκορπώντας στους πέντε ανέμους την «αύρα αισιοδοξίας» που είχε αποπνεύσει η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη – ήσσονος σημασίας μπροστά στα γεγονότα των Τεμπών – επεισόδιο, πολιτικής υφής και πάλι με πρωταγωνιστή έναν άλλο Κώστα Καραμανλή, τον πρώην πρωθυπουργό. Η ανακοίνωσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές δημιούργησε έναν απρόσμενο «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη και με ιδιαιτερότητες περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Πριν καν την σιδηροδρομική τραγωδία λοιπόν, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη αλλάξει τα πλάνα του και από τη Λάρισα, θα βρίσκονταν στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να αποσοβήσει πιθανές διαρροές λόγω της απουσίας του ιστορικού ονόματος του τέως πρωθυπουργού.

Το χρονικό μίας υποψηφιότητας που δε θα δούμε ποτέ…

Απόστολος Ράιδος

❝ ετικέτες ❞ #ΛΑΡΙΣΑ