Το αδιαχώρητο προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Φάρσαλα, εκεί όπου χιλιάδες συνέρρευσαν για την 16η Γιορτή Χαλβά αλλά και τη μεγάλη συναυλία της Έλλης Κοκκίνου.

Από νωρίς το απόγευμα το κέντρο της πόλης άρχισε να γεμίζει από κόσμο που ξεναγήθηκε στο εργαστήριο παρασκευής του φημισμένου γλυκίσματος, δοκίμασε και αγόρασε χαλβά από το ειδικό περίπτερο, αλλά και από τα άλλα περίπτερα τοπικών παραγωγών και φορέων, στο πλαίσιο της παράλληλής 9ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων.

Ευχάριστα νέα επιφύλασσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο οποίος αφού υπενθύμισε στο κοινό πως η Γιορτή είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε επί της Δημαρχίας του αειμνήστου Αχιλλέα Γκουντόπουλου, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με στόχο ο Χαλβάς Φαρσάλων να αναγνωριστεί ως «ιδιότυπο τοπικό προϊόν». «Ως Δημοτική Αρχή, είπε χαρακτηριστικά, καταβάλλαμε μία σειρά προσπαθειών για να αναδείξουμε τον χαλβά Φαρσάλων, μέσα από ιδιάζουσες συνθήκες που επιτάσσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με στόχο να τον κατοχυρώσουμε.

Έτσι, συνάψαμε σύμβαση με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ζακυνθινό, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την συμπλήρωση αίτησης προς υποβολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φακέλου προς έγκριση για την αναγνώριση του Χαλβά Φαρσάλων, ως «ιδιότυπου τοπικού προϊόντος».

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως η μελέτη αυτή έχει ολοκληρωθεί. Έχει ολοκληρωθεί δηλαδή το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση να διαφυλάξουμε αυτό το σπουδαίο διατροφικό μας προϊόν. Και απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) θα παραδώσω στους χαλβαδοποιούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να συμμετάσχουν στη Γιορτή Χαλβά τη μελέτη αυτή. Να την παραδώσουμε ως Δήμος Φαρσάλων και στην τοπική κοινωνία για να γίνει κι αυτή κοινωνός της προσπάθειάς μας.

Βάλαμε ένα λιθαράκι. Χρειάζονται όμως να γίνουν περισσότερα. Και αυτά μπορούν να γίνουν μόνον αν προπαντός υπάρξουν περισσότερες συνέργειες. Είμαστε εδώ μαζί, να εγγυηθούμε αυτή την προσπάθεια μαζί με όλους τους άλλους φορείς. Ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που θα μας πάνε μπροστά». Στη συνέχεια ο κ. Εσκίογλου παρέδωσε στον εκπρόσωπο των Φαρσαλινών Χαλβαδοποιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και συμμετείχαν στη Γιορτή κ. Σάκη Αρχοντή, τη μελέτη για την αναγνώριση του Χαλβά Φαρσάλων, ως «ιδιότυπου τοπικού προϊόντος».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Απόστολος Μπίλλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος.

Η όμορφη καλοκαιρινή βραδιά ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο, με την μοναδική Έλλη Κοκκίνου να συνεπαίρνει το κοινό με την ερμηνεία της.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Η αυλαία στην 16η Γιορτή Χαλβά θα πέσει σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 20:00) με το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο οποίο θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα των συλλόγων:

• Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων

• Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

• Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας»

• Χορευτικό Τμήμα ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων

Η βραδιά ολοκληρώνεται με την Ρεμπέτικη-Λαϊκή Βραδιά στην οποία θα εμφανιστεί η Κατερίνα Τσιρίδου (με ώρα έναρξης 21:30).

Την 16η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων συνδιοργανώνουν επίσης μαζί με τον Δήμο Φαρσάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας.

www.larissapress.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΦΑΡΣΑΛΑ