Γράφει ο Χρήστος Τσούμαρης

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες Κούγια σχετικά με το μέλλον της ΠΑΕ ΑΕΛ έχει ξεκινήσει και η αγωνία χιλιάδων οπαδών χτυπάει κόκκινο, μετά από έναν ολόκληρο μήνα αναμονής… Έναν μήνα που ξεκίνησε με την αποδοχή από μέρους του μεγαλομετόχου της οικονομικής βύθισης της ομάδας, που ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που δεν επετεύχθη η άμεση επάνοδος στην Super League 1. Ο ίδιος ήταν εξάλλου που στην γενική συνέλευση του Γενάρη του 2021, ενόψει του ενδεχόμενου τότε υποβιβασμού, είχε πει ότι οι «βυσσινί» – δεδομένου του ανοίγματος που κουβαλούσαν από την 5ετή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία και των λαθών που προφανώς είχαν γίνει – δεν θ’ αντέξουν δεύτερο χρόνο στην Super League 2. Πόσο μάλλον σ’ αυτήν την υποβαθμισμένη SL2 των 34ων ομάδων και των δύο ομίλων, απ’ τους οποίους δεν προβιβάζονται ούτε οι πρωταθλητές!

Χιλιάδες φίλαθλοι, αλλά και πιστοί οπαδοί, περιμένουν πλέον με ανυπομονησία να ξημερώσει η Τρίτη 28 του μήνα, ημερομηνία κατά την οποία ο Αλέξης Κούγιας δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει – πιθανότατα σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου – τις προθέσεις του γύρω από το μέλλον της ΑΕΛ, δεδομένης της λήξης της προθεσμίας που έχει δώσει για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς των μετοχών της ΠΑΕ.

Θα υπάρξει τελικά αγοραστής; Θα συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη πορεία, με το ίδιο ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς, αλλά αναγκαστικά με μη αδειδότηση, περιορισμούς στις μεταγραφές, χαμηλό μπάτζετ και περιορισμένους στόχους; ‘Η θα επιλεγεί ο οικειοθελής υποβιβασμός στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και η αναγκαστική εκκαθάριση της ΠΑΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εκ του νόμου;

Εδώ, στην καθημερινή «Πολιτεία Λαρισαίων» και τη δευτεριάτικη, «Πολιτεία των Σπορ», αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα αλλά και την κρισιμότητα των στιγμών, δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής της «βασίλισσας του κάμπου», κρατήσαμε σε όλο αυτό το διάστημα μια συνεπή στάση αναμονής, αρνούμενοι να μπούμε στην διαδικασία αναπαραγωγής κάθε λογής φημών, απ’ τη στιγμή που δεν υπήρχε απόλυτη διασταύρωση των πληροφοριών απ’ τις απαιτούμενες πηγές.

Μέχρι και πληροφορία περί ενδιαφέροντος επενδυτικού fund από την κεντρική Ευρώπη, έφτασε στα γραφεία μας και μάλιστα, μιλούσε για επίσκεψη στην Λάρισα στελεχών δικηγορικού γραφείου της Αθήνας, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη πρόχειρη αυτοψία στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι «βυσσινί».

Δεν λέμε απαραίτητα ότι δεν υπήρξε, λέμε όμως ότι χωρίς πλήρη επιβεβαίωση από συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να κοινοποιηθεί, σκορπίζοντας απ’ τη μια φρούδες ελπίδες κι απ’ την άλλη απογοήτευση σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, που αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο κύκλος των μεγάλων υποσχέσεων χωρίς υπόβαθρο, σ’ έναν ποδοσφαιρικό χώρο που ταλανίζεται από αναξιοπιστία, πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει.

Κι ενώ λοιπόν μοναδικό κι ακλόνητο δεδομένο παρέμεναν οι διαρκείς δηλώσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ σε προσφιλές του μέσο, σχετικά με μειώσεις των οικονομικών απαιτήσεών του και με προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου της μη αδειοδότησης, η μόνη διασταυρωμένη πληροφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ήταν η προ ημερών επίσκεψη στο προπονητήριο των Δένδρων και στο στάδιο Αλκαζάρ, με την συνοδεία του Αλέξη Κούγια, του προέδρου του χορηγού της ΠΑΕ, ομίλου Animus και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού 21admedia, Αχιλλέα Νταβέλη.

Ωστόσο, η… «κανένα σχόλιο» απόκριση του τελευταίου στην σεναριολογία που ακαριαία αναπτύχθηκε, δεν επέτρεψε μεν περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος, επανέφερε όμως στην ΑΕΛική κοινωνία την κουβέντα στον ευσεβή πόθο επιστροφής της ομάδας σε χέρια Λαρισαίων, απ’ τα οποία πέταξε την τελευταία 25ετία, με εξαίρεση την διετία Σωτηρούλη.

Αν πρόκειται για ειλικρινή αντίδραση από μέρους του κόσμου της ομάδας και ευρύτερα της Λάρισας, καθώς μιλάμε για ένα απ’ τα ισχυρότερα – αν όχι το ισχυρότερο – σύμβολό της και αναμφισβήτητα το πιο δυνατό brand name της, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι τουλάχιστον η τελευταία 10ετία ωρίμασε τις συνθήκες, για να έρθει όντως η ομάδα σε λαρισινά χέρια, όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικής ταυτότητας του εκάστοτε προέδρου, αλλά σ’ εκείνο της ουσιαστικής στήριξης από την βάση, προκειμένου να μπορέσει να ξαναβρεί τις ρίζες και τα ερίσματά της στην ίδια την πόλη.

Οι εκτιμήσεις αυτές ασφαλώς και δεν είναι αυθαίρετες, αλλά στηρίζονται σε διασταυρωμένο ρεπορτάζ, που λέει ότι αν μη τι άλλο ο νυν μεγαλομέτοχος, Αλέξης Κούγιας, μπήκε σ’ αυτή τη διαδικασία πώλησης της ΠΑΕ αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια υλοποίησης της μοναδικής και διαχρονικής δέσμευσής του, αναφορικά με τον επίλογο της παρουσίας του στα ΑΕΛικά δρώμενα… Να πουλήσει την ομάδα μόνο όταν θα βρεθεί να την αναλάβει αξιόπιστος Λαρισαίος επιχειρηματίας!

Κι ας είμαστε ρεαλιστές. Όλοι συμφωνούμε πως είναι ίσως η μοναδική φορά αυτή την 7ετία που ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι πουλάει και το εννοεί. Ένα είναι λοιπόν το ερώτημα που παραμένει ισχυρά στην συνείδηση όλων των Λαρισαίων κι αποτελεί μαζικά αντικείμενο συζήτησης την εβδομάδα που πέρασε στην πόλη. Επιθυμεί όντως ο κ.Νταβέλης, να αγοράσει την ομάδα και να εμπλακεί σε έναν χώρο με τον οποίο δεν διαπιστώθηκε να έχει – εμφανώς τουλάχιστον – κάποια τριβή όλα τα προηγούμενα χρόνια της κοινωνικής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας;

Βλέπετε, ο Αχιλλέας Νταβέλης πέραν της αδιαμφισβήτητης επιχειρηματικής του πορείας, έχει υπηρετήσει από το 1999 σοβαρούς θεσμικούς ρόλους, με τελευταίο εξ’ αυτών και για έξι συνεχόμενα χρόνια, τον ΣΘΕΒ, ως πρόεδρος και τον ΣΕΒ, ως μέλος του Δ.Σ. Ως εκ τούτου, θα αποτελέσει σίγουρα μεγάλη έκπληξη για πολλούς συμπολίτες, αλλά και τον γράφοντα, εάν τελικά αποφασίσει ο εν λόγω επιχειρηματίας να υπηρετήσει με ανάλογη ευελπιστούμε επιτυχία – όπως άλλωστε η πορεία του έχει αποδείξει – και τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και φυσικά, την ΑΕΛ.

Βέβαια, το πάθος με ό,τι καταπιάνεται και το όραμα που συνοδεύει κάθε του πρωτοβουλία, είναι κοινό μυστικό στην πόλη, όπως και το γεγονός ότι την τελευταία 15ετία, που επιχειρεί σε διάφορους κλάδους, με κορυφαίο εκείνον της Υγείας, όλες του οι επενδύσεις γίνονται με απόλυτη προτεραιότητα και γνώμονα την εντοπιότητα, δηλαδή αποκλειστικά στη Λάρισα και την Θεσσαλία.

Αυτό από μόνο του, είναι σίγουρο πως λέει πολλά όχι μόνο για μένα, αλλά και για το σύνολο των αναγνωστών. Και πάλι, λοιπόν, το βασικό ζητούμενο που μένει να επανέρχεται βασανιστικά στην σκέψη όλων μας, είναι τελικά ένα:

Θέλει άραγε ο κ.Νταβέλης να αγοράσει την θρυλική ΑΕΛ και να σπάσει τον φαύλο κύκλο της παρακμής των μη Λαρισαίων «επενδυτών», με τα γνωστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα ή θα αποσυρθεί μετά την βέβαιη βολιδοσκόπησή του;

Διότι το γεγονός ότι ο γνωστός Λαρισαίος επιχειρηματίας, μπήκε στον κόπο να διερευνήσει σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ, ας το θεωρήσουμε πλέον δεδομένο… Το ζητούμενο είναι προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα στην δική του ισορροπία… Η ζυγαριά μεταξύ όλων των οικονομικών υποχρεώσεων της ΑΕΛ και του προσωπικού συναισθήματος του υποψηφίου αγοραστή και της γνωστής αγάπης του για την πόλη και κατ’ επέκταση την ομάδα-σύμβολό της, είναι τα χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν την έκβαση της θρυλούμενης απόφασης.

Υπομονή φίλες και φίλοι… Περιμέναμε (όχι δεκαετία αλλά) δεκαετίες γι’ αυτό που μοιάζει πλέον με λύτρωση… Η Τρίτη 28 Ιουνίου είναι πια τόσο κοντινή, έστω κι αν φαντάζει και τόσο μακρινή συνάμα!!!

Από την «Πολιτεία των ΣΠΟΡ» της Δευτέρας 27/6

www.formedia.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΝΤΑΒΕΛΗΣ