• Αν δεν ξέρεις τι από τα δύο να διαλέξεις, ένας διαιτολόγος μάς αναλύει τις ομοιότητες και τις διαφορές τους για να πάρεις την καλύτερη για σένα απόφαση.

Το αλκοόλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας, αν και η υψηλή κατανάλωσή του σχετίζεται αρνητικά με την ανθρώπινη υγεία.

Από το σύνολο, όμως, των αλκοολούχων ποτών, το κρασί και η μπίρα είναι τα πιο ποιοτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα υπόλοιπα. Προσφέρουν δηλαδή πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μπίρα φτιάχνεται από νερό, μαγιά, βύνη κριθαριού και λυκίσκο, ενώ το κρασί είναι προϊόν ζύμωσης σταφυλιών και αποτελείται από νερό, αλκοόλη και μη αλκοολικά στοιχεία. Από άποψη θερμιδικής αξίας, η μπίρα υπερέχει διότι περιέχει μικρότερη ποσότητα αλκοόλ από ότι το κρασί, άρα αποδίδει και λιγότερες θερμίδες. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο εάν καταναλωθεί ο ίδιος όγκος ποτού.

Η θερμιδική αξία ενός ποτηριού με κρασί (κρασοπότηρο = 150 ml) σε σύγκριση με ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) είναι παρόμοια. Σε αντίθεση με το κρασί, η μπίρα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, λόγω της μαγιάς και της βύνης κριθαριού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της.

Τόσο η μπίρα όσο και το κρασί είναι πολύ πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά. Η πρώτη είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σεληνίου και πληθώρας αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών που οφείλονται στο λυκίσκο. Ωστόσο, μεταξύ των δύο, το δεύτερο αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, αφού είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, π.χ. ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες, κατεχίνες, τανίνες, που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στη φλούδα και στο σπόρο των σταφυλιών.

κρασί και μπίρα

iStock

Τελικά, κρασί ή μπίρα;

Ξεκάθαρος νικητής, λοιπόν, δεν υπάρχει στη σύγκριση από άποψη ποιότητας. Στο θερμιδικό κομμάτι, η μπίρα πλεονεκτεί, καθώς επιτρέπει μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω της σαφώς χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν στα δύο ποτά ημερησίως για τους άντρες και στο ένα ποτό για τις γυναίκες και παρότι το κρασί και η μπίρα αποτελούν πιο ποιοτικές και θρεπτικές επιλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι τα νεότερα δεδομένα τείνουν όλο και περισσότερο στη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ για τη διατήρηση της υγείας.

Ο δρ Λάμπρος Μελίστας, PhD, MSc είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

www.ow.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΚΡΑΣΙ #ΜΠΥΡΑ