Τα λόγια μας έχουν δύναμη. Οι λέξεις μας, είναι η έκφραση των σκέψεων μας. Τόσο ως προς εμάς όσο και προς τους άλλους. Ότι πούμε, καλό είναι πρώτα να το σκεφτούμε.

Για παράδειγμα έρχονται στιγμές, που κάποιος φίλος, συγγενής, ένα αγαπημένο πρόσωπο βρίσκεται σε μια δύσκολη και προκλητική κατάσταση. Ένα πρόβλημα ή αδιέξοδο μπορεί να είναι στον δρόμο του. Τότε σπεύδουμε με επιείκεια και καλοσύνη να εκφράσουμε λόγια παρηγοριάς, να δώσουμε κουράγιο με ενδυναμωτικές φράσεις.

«Θα τα καταφέρεις, μπορείς, είσαι δυνατός, θα βρεις το δρόμο σου, είσαι άξιος/α» είναι μερικές από τις πολλές εκφράσεις που απλόχερα μοιράζουμε.

Έτσι βοηθάμε κάποιον να νιώσει καλύτερα και του συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο.

Άλλωστε πώς θα επιλέξεις να μιλήσεις σε έναν φίλο; Σε μια τέτοια κατάσταση προσπαθούμε να δώσουμε κουράγιο και δύναμη, να βοηθήσουμε τον άλλο να πιστέψει στον εαυτό του. Να νιώσει ότι τον συναισθανόμαστε και πιστεύουμε σε αυτόν.

Για εκείνον είσαι ο άνθρωπος που τον στηρίζει.

Σίγουρα δεν θα του μιλούσες άσχημα, δεν θα τον προσέβαλλες, και ούτε θα του έλεγες ότι δεν θα τα καταφέρει.

Ας το σκεφτούμε. Εάν έκανες κάτι τέτοιο δεν θα ένιωθε άνετα να σου εκφράσει τις ανησυχίες του ο φίλος/η σου.

Παρόλα αυτά εμείς επιλέγουμε να μιλάμε με αυτόν τον τρόπο στον ίδιο μας τον εαυτό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 6% των ανθρώπων συμπεριφέρονται καλύτερα στον εαυτό τους σε σχέση με το πως συμπεριφέρονται στους άλλους.

Απορείς; Ας το δούμε καλύτερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε άσχημα στον εαυτό τους. Λένε λόγια υποτίμησης, προσβλητικές και αποθαρρυντικές εκφράσεις για κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν.

«Είσαι ανεπαρκής, δεν τα καταφέρνεις, τα κάνεις όλα χάλια, δεν είναι αυτά για σένα, πάλι λάθος έκανες, πως είσαι έτσι, κάνε όνειρα( ειρωνικό)» και άλλες αποκαρδιωτικές εκφράσεις που μας είναι πολύ γνώριμες και οικείες. Είναι λόγια -σκέψεις μας για τον εαυτό μας.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει το ρητό: πως η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

Ας αναρωτηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμόμαστε τον εαυτό μας να μιλάμε άσχημα για εμάς με τις παραπάνω εκφράσεις. Δεν θα πρέπει να σκεφτούμε και πολύ. Ίσως είναι λίγες ώρες μακριά ή και μέρες στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Πώς δείχνεις την αγάπη σου, και το ενδιαφέρον σου ως προς εσένα;

Επιλέγουμε να λέμε όμορφα και θετικά στους άλλους. Τους αγαπάμε, τους νοιαζόμαστε και εννοείται πως θέλουμε το καλό τους. Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και για τον εαυτό μας;

Δεν έχει να κάνει με αυτολύπηση ή αυτοπεποίθηση, ούτε με υπερβολική επιείκεια.

Είναι η ιστορία που δημιουργείς στο μυαλό σου. Καθημερινά την αναπαράγεις και ψάχνεις τρόπους να την επιβεβαιώσεις.

O Henry Ford, είχε πει: Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο»

Ας ξεκινήσουμε σήμερα με την αντικατάσταση των φράσεων με θετικές δηλώσεις:

“Μπράβο σου, τα κατάφερες, είσαι εξαιρετικός, μπορείς, συνέχισε έτσι,” ή μπορείς ακόμα και να επαινέσεις ένα όμορφο χαρακτηριστικό πάνω σου.

Ξεκίνα σήμερα και κάθε πρωί να μιλάς όμορφα σε σένα. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου και θα ξεκινήσεις τη μέρα σου διαφορετικά, με θετική ενέργεια.

Εάν το κάνεις, «Ναι, τα κατάφερες»!

Ντουρουντάκης Κωνσταντίνος
Πιστοποιημένος σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης/Life Coach.

❝ ετικέτες ❞ #ΛΟΓΙΑ