Μία έρευνα και μία ψυχολόγος-sex therapist βάζουν τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με τη θορυβώδη εξωστρέφεια αντρών και γυναικών στο σεξ.

ONEMAN

Το τι είναι ερεθιστικό και απολαυστικό στο σεξ είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης και αυτό είναι πολύ ΟΚ. Μεταξύ αυτών των πραγμάτων που διχάζουν κόσμο στο κρεβάτι είναι και τα βογκητά, οι φωνές, τα «αχ και βαχ» ικανοποίησης. 

Υπάρχουν ζευγάρια, όπου ο ένας από τους δύο ή και οι δύο θέλουν να κάνουν σεξ στο mute και άλλα που είναι θορυβώδη, που ανεβάζοντας το volume ευχαριστιούνται πιο πολύ την όλη διαδικασία και φτάνουν πιο εύκολα στην κορύφωση. Unmute

Σε κάποιους, όλες αυτές οι ιαχές ευχαρίστησης φαντάζουν αμήχανες ή προσποιητές, ότι δεν βγαίνουν δηλαδή αυθόρμητα, αλλά επειδή τις έχουν δει σε αισθησιακές ή μη ταινίες, θεωρούνται σέξι. 

Μία αποκαλυπτική έρευνα

Σε παλαιότερη έρευνα του 2017, Βρετανοί ερευνητές της πανεπιστημιακής κοινότητας του Lancashire και του Leeds είχαν ζητήσει από 71 ετερόφυλες γυναίκες να απαντήσουν κατά πόσο είναι θορυβώδεις κατά τη διάρκεια του σεξ και κυρίως γιατί φωνάζουν. Τα ευρήματά τους είχαν ενδιαφέρον: 

  • Το 66% απάντησε ότι φωνάζει για να αυξήσει και να επιταχύνει τη διέγερση του παρτενέρ ώστε να έρθει η ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν λόγω κούρασης ή βαρεμάρας 
  • Το 87% ότι στόχος του είναι να ενισχύσει τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση του παρτενέρ του

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, επιβεβαιώνεται κατά κάποιο τρόπο ότι πράγματι οι φωνές στο σεξ, από την πλευρά των γυναικών τουλάχιστον, δεν είναι κάτι που βγαίνει αυθόρμητα από μέσα τους λόγω της ικανοποίησης που νιώθουν τη δεδομένη στιγμή.

Πόση σημασία έχει όμως αυτό τελικά, αν ο σκοπός επιτυγχάνεται και η απόλαυση ενισχύεται στο σεξ; Σύμφωνα με την επιστήμη άλλωστε, τα ερωτικά βογκητά μπορούν πράγματι να αυξήσουν τα επίπεδα ευχαρίστησης και να βελτιώσουν τη σεξουαλική εμπειρία. 

Η σχέση του εγκεφάλου με τους ήχους

Έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, δεν βρίσκονται σε εγρήγορση μόνο τα γεννητικά όργανα, αλλά και ο εγκέφαλος, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ακουστική εμπειρία και την επεξεργασία/κατανόηση των ήχων. Γι’ αυτό και δεν τον αποκαλούμε τυχαία το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Πρώτα διεγείρεται αυτός και μετά δίνει σήμα ερεθισμού στα γεννητικά όργανα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, τα χάδια σε κοινές ερωτογενείς ζώνες -οι θηλές, ο λαιμός, τα αυτιά, οι πατούσες- ανταποκρίνονται σεξουαλικά λόγω του γεννητικού φλοιού του εγκεφάλου. Μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου νευρικών απολήξεων, ο εγκέφαλος και το σώμα στέλνουν σήματα εμπρός και πίσω μέσω της σπονδυλικής στήλης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ερωτικούς ήχους: ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα, που τον ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης.

Στη συνέχεια, καταγράφει αυτούς τους ήχους ως απόκριση στη διέγερση, στέλνοντας ένα αντίστοιχο σήμα στα γεννητικά όργανα. Έτσι, συμβαίνει (ή αυξάνεται) η σεξουαλική διέγερση που στους άντρες εκδηλώνεται αρχικά με τη στύση του πέους, ενώ στις γυναίκες με την έκκριση υγρών.

H επικοινωνία κάνει το σεξ καλύτερο 

«Από τις φωνές μέχρι τους αναστεναγμούς, όλοι αυτοί οι δυνατοί ή σιγανοί ήχοι που βγάζουμε στο σεξ είναι ένας τρόπος να πούμε στον/στην παρτενέρ μας τι μας αρέσει», σημειώνει η Laurie Mintz, ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια στο Insidehook και προσθέτει: «Έτσι, αυξάνουμε τη σεξουαλική ένταση, ενισχύουμε τη δική του/της διέγερση και ταυτόχρονα τη δική μας που ακούμε τον εαυτό μας να ευχαριστιέται».

Η ίδια σημειώνει ότι το καλό σεξ βασίζεται στην επικοινωνία και οι μελέτες δείχνουν ότι το να γνωρίζουμε ότι ευχαριστούμε τους συντρόφους μας (και το αντίστροφο) μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική μας αυτοπεποίθηση και τη συνολική μας ευχαρίστηση.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους. Όπως προαναφέραμε και όπως υπογραμμίζει η Mintz, μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη σιωπή στο σεξ και αυτό είναι φυσιολογικό. 

Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να μην τονίσει τη βαρύνουσα σημασία που έχει για την ικανοποίησή μας το να εκφράζουμε τι μας αρέσει στο κρεβάτι. «Το να φωνάζουμε για να φωνάζουμε μακροπρόθεσμα δεν έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος. Γίνεται απλά ένα μοτίβο συμπεριφοράς στο σεξ που δεν προσφέρει πραγματικά κάτι».

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει ιδανικά σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια; «Αν όμως αντί για φωνές λέμε δυνατά ή σιγανά φράσεις όπως “Ω, ναι, ακριβώς εκεί συνέχισε ότι κάνεις” ή “Αισθάνομαι καταπληκτικά με αυτό” ή “Δοκίμασε να με αγγίξεις σε αυτό το σημείο” θα κατευθύνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση το έτερον ήμισυ και θα παροτρύνουμε και εκείνον/η να πράξει το ίδιο. Αυτού του είδους η επικοινωνία είναι το κλειδί για μία απολαυστική σεξουαλική ζωή».

❝ ετικέτες ❞ #ΣΕΞ