ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

  • Εάν γνωρίζεις κάποιον που είναι δύσκολος και προκαλεί συχνά, πολλές συγκρούσεις στη ζωή σου, μπορεί να έχεις να κάνεις με ένα τοξικό άτομο. Αυτοί οι άνθρωποι, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και δυσφορία στους γύρω τους, πέρα από συναισθηματικό ή ακόμα και σωματικό πόνο.

Τοξικοί άνθρωποι είναι εκείνοι των οποίων η συμπεριφορά προσθέτει αρνητικότητα και αναστάτωση στη ζωή σου. Συχνά, μπορεί να αντιμετωπίζουν τα δικά τους άγχη και τραύματα, ωστόσο, η ίδια η τοξικότητα, δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή. Από την άλλη, θα μπορούσαν να υπάρχουν υποκείμενα, ψυχικά προβλήματα που κάνουν κάποιον να ενεργεί με τοξικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης μιας διαταραχής προσωπικότητας.

Τοξικοί άνθρωποι: Πώς θα τους αναγνωρίσεις και πώς να τους βγάλεις από τη ζωή σου

Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις εάν νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με τοξικούς ανθρώπους:

  • Νιώθεις ότι σε χειραγωγούν για πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις
  • Βρίσκεσαι συνεχώς σε σύγχυση σε σχέση με τη συμπεριφορά τους
  • Νιώθεις ότι σου αξίζει μια συγγνώμη που δεν έρχεται ποτέ
  • Πρέπει πάντα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου κοντά τους
  • Ποτέ δεν αισθάνεσαι απόλυτα άνετα κοντά τους
  • Νιώθεις συνεχώς άσχημα για τον εαυτό σου όταν βρίσκονται γύρω σου

Εάν έχεις βιώσει αυτά τα συναισθήματα γύρω από κάποιον, μπορεί να είναι τοξικά. Εάν έχεις συνεχώς τέτοια συναισθήματα, μπορεί χρειάζεται να σκεφτείς να αλλάξεις τη δομή της σχέσης ή να την σταματήσεις μια και καλή.

Τοξικοί άνθρωποι: Πως θα τους αναγνωρίσεις

Ακριβώς όπως υπάρχουν σημάδια ότι βρίσκεστε κοντά σε ένα τοξικό άτομο λόγω του τρόπου με τον οποίο το άτομο σε κάνει να αισθάνεσαι, υπάρχουν σημάδια που παρατηρούνται στο ίδιο το άτομο που τονίζουν την τοξικότητά του. Τα πιο κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

Ασυνέπεια

Μέρος του να είσαι άνθρωπος είναι να έχεις σκαμπανεβάσματα, καλές και κακές στιγμές. Αλλά ένα τοξικό άτομο, δεν είναι σχεδόν ποτέ συνεπές. Η συμπεριφορά του είναι ακανόνιστη. Δεν τηρεί τις δεσμεύσεις ή τις υποσχέσεις του. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει μετά. Μια τέτοια ασυνέπεια, είναι πολύ δύσκολη όταν προσπαθείς να είσαι εκεί για κάποιον. Μπορεί να χαίρεται μαζί σου το ένα λεπτό και να σε διαγράφει το επόμενο.

Χρειάζονται πάντα την προσοχή σου

Έχεις παρατηρήσει ότι αυτό το άτομο, χρειάζεται πάντα κάτι από εσένα; Είτε πρόκειται για συνεχή τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα ή απροειδοποίητες εμφανίσεις, χρειάζεται πάντα συναισθηματική υποστήριξη. Και πιθανότατα είναι μια δυναμική, χωρίς ισορροπία. Παίρνει πάντα όλα όσα έχεις, χωρίς να σου δώσει πολλά πίσω. Έχει ένα αυξημένο επίπεδο ατομικού ενδιαφέροντος και μια μόνιμη ανάγκη να επιδείξει το προσωπικό του μεγαλείο, για να λάβει επιβεβαίωση. Κάτι που μπορεί να συσχετιστεί με ναρκισσιστική διαταραχή. προσωπικότητας.

Υπάρχει πάντα πολύ δράμα

Μάλλον δεν είναι τυχαίο, αν οι δραματικές καταστάσεις φαίνεται να ακολουθούν συγκεκριμένους ανθρώπους. Οι τοξικοί άνθρωποι, ευδοκιμούν σε δραματικές καταστάσεις. Πυροδοτούν τα συναισθήματα και δημιουργούν συγκρούσεις. Τους αρέσει να ανακατεύουν την κατσαρόλα για να δουν τι θα συμβεί. Οι άνθρωποι είναι συχνά τοξικοί, επειδή δεν τους ενδιαφέρει να είναι σταθεροί και υγιείς στις σχέσεις.

Δεν σέβονται τα όριά σου

Ένα άλλο σημάδι ενός τοξικού ατόμου, είναι ότι δεν υπάρχουν όρια. Αν πρέπει να υπενθυμίζεις σε κάποιον ξανά και ξανά τις ανάγκες και τα όρια σου, είναι τοξικό. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην ικανότητα σεβασμού των ορίων. Οι τοξικοί άνθρωποι, απλά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.

Χειραγωγούν τους άλλους για αυτό που θέλουν

Νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται; Χειραγωγημένη; Οι τοξικοί άνθρωποι, λατρεύουν να χειραγωγούν τους γύρω τους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό σημαίνει ψέματα, διαστρέβλωση της αλήθειας, υπερβολές ή εσκεμμένα λάθη. Θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πληγώσουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Κάνουν κατάχρηση ουσιών

Μια άλλη, τοξική συμπεριφορά είναι η κατάχρηση ουσιών, όπως ναρκωτικών και αλκοόλ. Αυτές οι συμπεριφορές γίνονται τοξικές όταν το άτομο βλάπτει συνεχώς άλλους ανθρώπους, πέρα από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Τοξικοί άνθρωποι: Πώς να τους αντιμετωπίσεις

Ακόμα και ξέροντας τα αναγνωριστικά σημάδια ενός τοξικού ατόμου, τόσο με τον τρόπο που σε κάνει να αισθάνεσαι, όσο και με τον τρόπο που ενεργεί, είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις τι να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις.

Αντιμετώπισέ τους

Μόλις παρατηρήσεις τοξικές συμπεριφορές, αντιμετώπισε το άτομο. Πρόσεξε για τυχόν ψέματα ή ασυνέπειες στα λεγόμενά τους. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν εκτιμάς τη συμπεριφορά τους. Κάτι που σαφώς δείχνει ότι προσέχεις τα λεγόμενα και τις πράξεις τους. Και ότι τους δίνεις την ευκαιρία να εξηγηθούν ή να ζητήσουν συγγνώμη.

Θέσε πιο αυστηρά όρια

Δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό να απομακρύνουμε από τη ζωή μας, τοξικούς ανθρώπους. Μπορεί να υπάρχουν στον επαγγελματικό μας χώρο, να είναι συγγενικά πρόσωπα, ή να ανήκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον άμεσο, κοινωνικό μας περίγυρο. Αυτό που μπορείς, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση να κάνεις, προκειμένου να προφυλάξεις τον εαυτό σου, είναι να θέσεις πιο αυστηρά όρια. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτείς υπερβολικά δραματικές συμπεριφορές ή κακοποιητικό λόγο. Μπορείς επίσης να περιορίσεις το χρόνο που περνάς μαζί τους, επιλέγοντας άτομα που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους με υγιή τρόπο.

Εάν οι παραπάνω στρατηγικές δεν λειτουργούν και προκαλούν ακόμη περισσότερο πόνο στην καθημερινότητά σου, ίσως είναι καιρός να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με πιο δραστικό τρόπο και να προχωρήσεις.

www.ladylike.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ