Στέργιος Ζιαμπάκας

Ο περιφερειάρχης Αττικής παραιτήθηκε από τη θέση του α΄ αντιπροέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, πιθανότατα χολωμένος από την επιλογή Μητσοτάκη να επιβάλει ως διάδοχο του Απ. Τζιτζικώστα στην προεδρία της Ενωσης τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο.

Ο«άνθρωπος των ειδικών αποστολών» της κυβέρνησης μετατρέπεται σε αντάρτη! Είναι το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαγάγει κανείς για τις εξελίξεις με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο περιφερειάρχης Αττικής υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του α’ αντιπροέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τις φήμες περί τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στον ίδιο και το Μαξίμου. Οσον αφορά το σημείο διαφωνίας, οι απόψεις διίστανται. Ενδεχομένως και να τέμνονται.

Αν και συνεργάτες του κ. Χαρδαλιά αντιτείνουν μονολεκτικά όσο και κατηγορηματικά ότι παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ «λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας» στην Περιφέρεια Αττικής, πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε με «φόντο» τη θέση του προέδρου της Ενωσης, η οποία μένει κενή μετά την εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στο αξίωμα του επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. Στις πρόσφατες εκλογές του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ο κ. Χαρδαλιάς αναδείχθηκε α’ αντιπρόεδρος και φέρεται να είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου. Το Μαξίμου, πάντως, έπαυσε εν τη γενέσει τους όποιες επιθυμίες όποιου περιφερειάρχη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προκρίνει για πρόεδρο της ΕΝΠΕ τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.

Το «χάσμα» μεταξύ Ν. Χαρδαλιά και Μαξίμου αρχίζει και συζητείται ευρύτερα στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης ανήμερα του πρόσφατου συνεδρίου της ΕΝΠΕ στις 18 Νοεμβρίου. Ο περιφερειάρχης δεν ανεβαίνει στην Αλεξανδρούπολη για το συνέδριο και μένει στην Αττική. Προβάλλει την αντιπλημμυρική θωράκιση της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας και συγκαλεί ευρεία σύσκεψη για το κρίσιμο θέμα που -σύμφωνα με συνεργάτες του- δεν επιδεχόταν αναβολή, ιδιαίτερα εν όψει χειμώνα και σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε προχωρήσει σε αυτοψία στον Ποδονίφτη. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι ο κ. Χαρδαλιάς είχε από την αρχή του φθινοπώρου τονίσει πως πρέπει να ενισχυθεί η θωράκιση της Αττικής, επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να μεριμνήσει για τα απαιτούμενα κονδύλια. Αποτελεί, άραγε, βασικότερη αιτία της αντιπαράθεσης μια διαφωνία για τον χρόνο απόδοσης και το ύψος των πόρων;

Σε αυτοδιοικητικούς κόλπους επικρατεί η αίσθηση ότι «μητέρα των μαχών» αποτελεί η προεδρία της ΕΝΠΕ. Η -ουσιαστικά- «επιβολή» της υποψηφιότητας του κ. Χατζημάρκου κατά πολλούς προκάλεσε πολλές δυσαρέσκειες στους προσκείμενους στη Ν.Δ. αιρετούς. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει δείξει πολύ πρόσφατα ότι αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση σαν βιλαέτι της. Μετά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, δόθηκε από το Μαξίμου διπλή «οδηγία», αρχικά για σύντομη θητεία του Λάζαρου Κυρίζογλου και στη συνέχεια πενταετή θητεία τού τότε δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στο ανώτατο αξίωμα του συλλογικού οργάνου των δημάρχων, μέχρι που ο δεύτερος έχασε τις δημοτικές εκλογές. Είχε και τότε προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των αιρετών η άκομψη κυβερνητική επιβολή «τετελεσμένων».

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρωθυπουργική πρόταση στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου έρχεται να διατηρήσει ισορροπίες και ιεραρχίες (ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εκλέχθηκε για τρίτη συνεχή θητεία), οι αντιδράσεις από πλευράς προσκείμενων στη Ν.Δ. αιρετών φαίνεται να είναι ευρύτερες: ως μια μορφή τέτοιας αντίδρασης ερμηνεύουν αυτοδιοικητικοί την απουσία και του (εκλεγμένου για τέταρτη διαδοχική θητεία από το 2011) περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, από το συνέδριο της ΕΝΠΕ.

Οπως και να έχουν τα σενάρια και οι εκδοχές που διατυπώνονται παρασκηνιακά, οι εξελίξεις διαμορφώνουν δύο πρωτοφανή «στιγμιότυπα». Η Αττική, πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, στην οποία θα τρέξουν 281 έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, δεν θα εκπροσωπείται στο προεδρείο της ΕΝΠΕ με πιθανό κίνδυνο να μην «πρωταγωνιστεί» στις διεκδικήσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Στις δε επικείμενες εκλογές της ΕΝΠΕ (πριν από τις οποίες πρέπει να προηγηθεί η εκλογή του/της νέου/νέας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που θα διαδεχθεί τον κ. Τζιτζικώστα) η ευθύνη της σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου μεταφέρεται στον β’ αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ που είναι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Με άλλα λόγια, ο κ. Χατζημάρκος θα προσκαλέσει τους αιρετούς να ψηφίσουν τον κ. Χατζημάρκο. Και πιθανόν η κυβερνητική απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού να καταλήξει σε ακόμη ένα φιάσκο…

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ